Az éjszakai ébredések 22 oka

Az éjszakai ébredések. A téma, ami minden kisgyermekes szülőt érint, érdekel és sokaknak meg is van a konkrét véleménye a dologról. Hát még azoknak, akiknek nincs is gyerekük, vagy már 30+ éve kezdtek bele a gyermekvállalásba.

Sok szó esik az elkényeztetésről, a cicin altatásról, a cumiról, az együtt alvásról, az alvástréningről, a sírni hagyásról, az éjszakai etetésekről és a fogzásról is. Az okokat mindenki másban keresi.

De a valódi ok ritkán hangzik el. Mert azt a tényt, hogy mindenki, minden baba, kisgyermek és felnőtt is felébred éjjelente, kevesen ismerik. Valójában az  éjszakát senki sem alussza át. Az éjszaka átalvása egy városi legenda csupán.

Mi az oka tehát az ébredéseknek?

Az emberi alvásritmusban érdemes keresni az okot elsősorban.

Alvásunk során többféle alvásszakasz váltakozik. Vannak mélyebb és kevésbé mély szakaszok, és közte apró megébredések. (A részletekbe itt nem mennék bele, a könyveimben erről is írtam, ha a pontos folyamat érdekel, abban el tudod olvasni az ingyenesen letölthető részletben). A megébredések tehát minden éjjel bekövetkeznek. Az, hogy ez meddig tart, és hogy hogyan folytatódik tovább az alvás, az az igazi kérdés.

A megébredés célja az ellenőrzés – az alvás rövid megszakítása során eljut a tudatunkig, hogy hol vagyunk, mit csinálunk, mit érzünk. Feltesszük magunknak a kérdést: Jól vagyunk? Minden rendben? Ha a válasz igen, akkor máris folytatódik az alvás.

De mi a helyzet, ha nincs minden rendben? Akkor a tudatunk cselekvésre késztet minket. Mi lehet a gond, ami miatt cselekednünk kell? Lehetünk szomjasak, fázhatunk, zsibbadhat a kezünk, lehet kényelmetlen az ágy. Megfájdulhat a fejünk, megijedhetünk egy hangos zajtól vagy észrevehetjük, hogy nem fekszik mellettünk a párunk. A cselekvés legtöbbször egyértelmű: iszunk, betakarózunk, megigazítjuk a kezünket vagy a párnát. Beveszünk egy fájdalomcsillapítót, kiderítjük a zaj forrását vagy a párunk távollétének okát. Ha gyorsan megoldjuk a problémát, pár pillanat vagy perc múlva már alszunk is tovább.

A babák szintén hasonló megoldandó gondokkal találkozhatnak, amikor az éjszaka során ellenőrzik a helyzetüket, állapotukat. Lehetnek éhesek, szomjasak, teli lehet a pelus, fájhat a foguk vagy a hasuk. Fázhatnak vagy beszorulhat a lábuk az ágy rácsai közé. Hiányolhatják az anyukájukat, vagy a cumit.

Ha a probléma gyorsan megoldódik, már alszanak is tovább.

Van azonban néhány lényeges különbség a babák és a felnőttek ébredései között.

Egyrészt, a babáknál a rövidebb alváscikusok miatt ezek az ellenőrző megébredések gyakoribbak, mint nálunk. Másrészt, az okok is picit eltérnek. A fő különbség viszont az problémamegoldás mikéntjében van. A babák a legtöbb problémát nem fogják maguk megoldani. Kellünk hozzá mi, a szüleik. Ami persze természetes, hiszen a pici még nem tudja bekeverni a tápszert vagy nem tud kimenni pisilni, sem betakarózni vagy önállóan megnyugodni, ha valamitől megijedt.

Van azonban egy nehézség. A babák nehezebben tudják elmondani, hogy épp miben kérik a segítséget. És ilyenkor beindul a találgatás: „Biztos éhes. A foga fáj. A kutya ugatása keltette fel. Kitakarózott, biztos fázik.” Ha sikerül eltalálni az okot és gyorsan megoldani a problémát, akkor a baba gyorsan és könnyen visszaalszik, és jó eséllyel a következő ellenőrzésnél nem fog újra riasztani minket ugyanazon probléma miatt. Ha nem találjuk el az okot,  vagy csak átmenetileg tudjuk megoldani a problémát, vagy egyáltalán nem tudunk segíteni, akkor bajban leszünk. Nem fog menni a visszaaltatás, vagy minden újabb ellenőrző megébredésnél kapunk egy újabb segítségkérést. Így az éjszaka senkinek nem lesz pihentető. Ebben az esetben el kell elgondolkozni azon, hogy mi lehet a valódi ok, és mi lenne a megoldás.

Nézzük meg, hogy mik okozhatnak „ébredéseket” a babáknál, azaz valójában mik azok a dolgok, amik miatt segítséget kér a pici az éjszaka során:

 • 1. Éhség

  Az első számú ok lehet, főleg az első hónapokban, félévben.

  Az éjszakai etetések témaköréről itt találsz egy összefoglalót.

 • 2. Fogzás

  A fogzás a szülők és az egészségügyi dolgozók szerint gyakran okoz éjszakai „ébredéseket”, bár az ezzel kapcsolatos kutatások ellentmondásosak. A fogfájás csillapításáról itt írtam részletesen.

 • 3. Teli pelus, kényelmetlen ruha

  Vannak babák, akik zavar, ha teli a pelus, érzékenyek a ruhacimkékre vagy folyton belegabalyodnak a hálózsákjukba.

 • 4. Alvási körülmények

  Hideg, meleg, zaj, fény, kényelmetlen ágy, beszorult kezek/lábak – ezek mind megzavarhatják az éjszakai nyugalmat.

 • 5. Megfázás, láz

  Ha beteg a baba, köhög, el van dugulva az orra, netán még lázas is, akkor gyakran segítségre van szüksége, éjszaka is.

 • 6. Allergia, ekcéma

  Ez az ok ritkán kap figyelmet, pedig sok gyerek küzd allergiás megbetegedésekkel pici korban is. A viszkető, ekcémás bőr vagy az ételallergiás gyermekek hasfájása, pukijai, éjszakai hasmenése nem a legjobb altató.

 • 7. Altatási szokások

  Ha a baba az ellenőrző ébredés során más környezetben találja magát, mint mikor elaludt (pl. a cicin, ringatva altatott baba a kiságyában ébred, a cumival elalvó babának kiesett a cumija) könnyen hiányolhatja az elalvásnál megszokott rituálét és kérheti azt a visszaalvásoknál is.

 • 8. Túlfáradás, kialvatlanság

  Stresszfaktorok, melyek felületessé tehetik az alvást, és nyugtalanságot okozhatnak.

 • 9. Hosszú nappali alvás(ok)

  Ritka eset. 🙂 Rövidebb éjszakai alváshosszt okozhat, azaz a hajnali ellenőrzésnél a baba kipihentnek érezheti majd magát, így nem fog könnyen visszaaludni. Ez az ok inkább a korai ébredésre hat, nem az éjszakai megébredésekre.

 • 10. Kevés, rövid nappali alvások

  Sokkal gyakrabban fordul elő, mint az előző ok. 🙂 kialvatlanság, túlfáradás miatt okoz „ébredéseket”.

 • 11. Növekedési ugrások

  A baba fejlődése során van néhány alkalom, amikor felgyorsul a gyarapodás. Ezekben az időszakokban, főleg a fokozott étvágy miatt, megnő az éjszakai ébredések száma, a gyermek gyakrabban éhezik meg éjjelente is, vagy nem lakik jól a megszokott mennyiséggel, szoptatási időközök mellett.

 • 12. Mozgásfejlődés

  Amikor a baba megtanul forogni, kúszni, mászni vagy járni, úgy tűnhet, hogy álmában is az új mozgásformákat gyakorolja, nehezebben tud visszaaludni, gyakrabban kerül kényelmetlen pozícióba, amiből még nem tud „szabadulni”.

 • 13. Változások a baba életében

  Hozzátáplálás megkezdése, elválasztás, bölcsődei beszoktatás, költözés, új ágy, új szoba – mind befolyásolhatja a kicsi alvásminőségét, stresszfaktorként hathat, fokozhatja a szeparációs szorongást, megnehezítheti a visszaalvásokat, vagy másfajta segítséget igényelhet a gyermek hozzá.

 • 14. Pszichés problémák

  Vannak olyan lelki betegségek, hangulatzavarok, szorongásos kórképek, mentális fejlődési zavarok, melyek gyakran okoznak alvásproblémákat, így éjszakai ébredéseket is. Ezek szerencsére ritkák, de az elhúzódó, semmire nem javuló alvással kapcsolatos nehézségek esetén gondolni kell egy háttérben meghúzódó lelki problémára is, kisgyermekek esetében is.

 • 15. Szeparációs szorongás, igény a szülő jelenlétéhez 

  A szorongó baba gyakran extra segítséget igényelhet a visszaalvásokhoz, nem tud a saját ágyában aludni, gyakran jelzi a szülők közelségéhez való igényét éjjel is.Mindez persze szeparációs szorongás nélkül is gyakran igénye a babáknak, hogy éjjel anya mellett, testközelségben érezhessék biztonságban magukat.

 • 16. Hasfájás/kólika

  Az a bizonyos első 2-3 hónap a keserves késő délutáni, esti sírással gyakran megnehezíti a baba alvását, éjszaka is.

 • 17. Reflux betegség

  A reflux tünetei fekve rosszabbodhatnak, emiatt is jelezhet a baba éjjelente.

 • 18. Rémálmok, éjszakai felriadások

  Az éjszakai felriadások és rémálmok 1 éves kor után szoktak előfordulni, leginkább az óvodás gyermekeket érintik.

 • 19. Alvásbetegségek

  Különböző betegségek tartoznak ebbe a csoportba, melyek egyik tünete az alvászavar. Ebben a bejegyzésben részletesen összefoglalom, mik ezek.

 • 20. Élénkítő ételek, italok

  Kevesen gondolnak rá, pedig nagyobb gyermekeknél gyakran ezek fogyasztása okozza a problémát. Élénkítő hatású teák, kakaó, csoki, jeges teák, cola, kávé és az energiaitalok mind mind olyan anyagokat tartalmaznak, melyek rontják az alvás minőségét, nehéz elalvást és visszaalvást okoznak. Vagy akár az anyatejjel is átkerülhet valamennyi ezekből a vegyületekből a babába.

 • 21. Túl korai lefektetés

  Ha az utolsó nappali alvás után túl hamar szeretnénk lefektetni a babát, és még nem elég álmos, akkor gyakran előfordul, hogy egy-egy felébredés kapcsán nem tud visszaaludni, mert kipihentnek érzi magát.

 • 22. Túl sok inger

  Főleg kisebb babák érzékenyek arra, ha napközben túl sok inger éri őket. Utazás autóban vagy tömegközlekedésen, bevásárlás, rokonok, barátok látogatása, rádió vagy tévé hangja. A sok hang és fény túlterheli a picik idegrendszerét, nehezen tudnak megnyugodni, elaludni egy mozgalmas nap után, éjjel is gyakoribb a felriadás ilyen esetben.

A 22 felsorolt ok persze változó gyakoriságú, nem minden babát vagy kisgyermeket érint, nem minden családban jellemző és más, ritkább okok is léteznek a gyermek éjszakai jelzései mögött. Viszont mindig érdemes átgondolni a felsorolt okokat, mert gyakran a szülő csak 1-2 kiváltó okban gondolkozik, és közben valójában egy harmadik vagy negyedik áll a háttérben.

Az ellenőrző felébredések kapcsán észlelt babagondok egy része megelőzhető/kezelhető, egy része átmeneti, egy része pedig kivédhetetlen.

A feladatunk az, hogy megtaláljuk a valódi okot, a kivédhető vagy megoldható problémákkal (fájdalmak, környezet, nappali alvások, altatási szokások, stb.) foglalkozzunk, az átmeneti problémákat felismerjük (növekedési ugrás), a kivédhetetlen okokat (éhség) pedig türelemmel viseljük és segítsünk a babánknak abban, hogy minél kevésbé zavarják meg az éjszakai ébredések. Ebben segít Neked a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvsorozat, ahol a gyakori okokat életkor szerint csoportosítva találod, illetve a kivédhető okok megelőzésében is számos gyakorlati tanácsot találsz.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

babaalvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – megelőzés és megoldás

Vajon az éjszakai jelzések egy része kivédhető lehet? Ha igen, akkor hogyan? Mit [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – alvásprobléma-e vagy sem?

Vajon minden éjszakai ébredés alvásproblémát jelez? Vajon az oké, ha az éhség mi [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai megéhezésekről

Az előadás arról szól, hogy vajon az éjszakai megéhezések mennyiben lehetnek ok [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredésekről

A tartalomból: Csekklista, mik a gyakori okok Milyen az összefüggés az okok és a [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az elspórolt éjszakák- miért vannak órákat ébren a babák éjjelente, és mi a megoldás?

Kora hajnalban rendszeresen órákat töltesz virrasztva a látszólag kipihent és já [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2022-04-11T06:24:33+02:00