4. A babák fejlődése – csecsemőkori hasfájás

Folytatjuk a babák fejlődésével kapcsolatos sorozatunkat a csecsemőkori hasfájással vagy más néven kólikával.

Mit nevezünk csecsemőkori hasfájásnak?

1954-ben Dr. Morris Wessel gyermekgyógyász vezette be a kólika fogalmát: az egyébként egészséges és jól táplált csecsemőnél hirtelen jelentkező, sírással, nyűgösséggel járó időszakok figyelhetők meg, amelyek minimum 3 órán keresztül tartanak, a hét minimum 3 napján, minimum 3 héten át. Ez így persze nagyon tudományosan hangzik, nézzük is meg, hogy mik a fő tünetek és mit tehetünk, hogy megelőzzük vagy csökkentsük a baba panaszait:

Mik a kólika fő tünetei?

A sírás általában hirtelen kezdődik, folyamatos és akár órákig is eltart. Gyakran evés után kezd el sírni a baba. A pici arca kipirosodik, a pocija elődomborodik, a lábacskáival kalimpál. A hasfájás általában a késő délutáni, kora esti órákban kezdődik, és gyakran elhúzódik az esti lefektetésig. Tipikusan 2-3 hetes korban indulnak a panaszok, és 3-4 hónapos korig tartanak. Minden negyedik-ötödik babát érint a csecsemőkori hasfájás, ráadásul azoknál a babáknál még gyakoribb, akiknek a szüleik is hasfájósok voltak.

Miért fáj a baba pocija?

Sajnos a pontos okát még nem ismerjük a csecsemőkori hasfájásnak. A lehetséges okok:

  •  túletetés, nem megfelelő étkezési mód –  vannak babák, akik érzékenyek arra, ha túl gyorsan vagy túl sokat esznek, ettől könnyen megfájdul a pocijuk
  • böfiztetés hiánya
  • ételallergia – ha a baba allergiás a tápszerre, vagy anyatejes babáknál az anyatejbe kerülő bizonyos allergénekre (tej, tojás, szója), akkor evés után szintén jelentkezhet hasfájás, hasmenés, haspuffadás, bukás,
  • az anyatejbe kerülő egyéb anyagok – kávé, gyógyszerek, puffasztó ételek (hagyma, bab, káposzta, brokkoli), csípős ételek – is okozhatják a problémát – a legújabb kutatások ezt nem támasztják alá
  • egyéb okok (betegségek, korai hozzátáplálás, egyéni érzékenység)

Hogyan előzzük meg a baba hasfájását?

Vigyázzunk arra, hogy a pici ne egyen egyszerre túl sokat. Főleg tápszeres babáknál fordul elő, hogy mohón megisszák a cumisüveg tartalmát, majd megfájdul a pocijuk a túl sok folyadéktól. Inkább gyakrabban, kevesebbet adjunk a babának, ha kell, akkor etetés közben is böfiztessünk. Szoptatási nehézség esetén forduljunk laktációs szaktanácsadóhoz.

Anyatejes babáknál tartózkodjunk a problémás ételektől, a kávétól, allergia gyanúja esetén a tejtől, tojástól, szójától.

Mit tegyünk, ha fáj a baba pocija?

Ha a baba tápszeres, akkor érdemes kipróbálni más márkát is, vagy hypoallergén fajtára váltani, a gyermekorvossal megbeszélve.

Fektessük a babát hassal lefelé az alkarunkra, ez gyakran megnyugtatja a picit.

Vannak babák, akinél a hordozás vagy a ringatás válik be, más babáknál  a mozgatás csak ront a helyzeten, náluk inkább a pólyázás segíthet.

A poci óvatos simogatása, a lábacskák mozgatása is segíthet.

Ha nem bírjuk tovább hallgatni a baba sírását, úgy érezzük, semmi sem segít, akkor bízzuk a babát egy kicsit másra és sétáljunk egyet vagy vegyünk egy fürdőt. Ha idegesek vagyunk, a baba még kevésbé fog megnyugodni.

Emellett vannak gyógyszerek, amik hasznosak lehetnek a hasfájás ellen, de ezeket csak a gyermekorvos tanácsára vessük be. Óvatosan a babateákkal, gyógynövényes cseppekkel, homeopátiás készítményekkel, ezek hatása ugyanis nem bizonyított!

Mikor forduljunk orvoshoz?

A hirtelen jelentkező, keserves sírás, nyűgösség, puffadt has sok betegség tünete is lehet. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképp mutassuk meg a babát a gyermekorvosnak. Ha a vizsgálatok semmi komoly bajt nem találnak, és a hasfájós panaszok rendszeresen visszatérnek, akkor nagy valószínűséggel a kólika áll a tünetek mögött. Ebben az esetben próbáljuk kivédeni a kiváltó okokat, és gondoljunk arra, hogy szerencsére 1-2 hónap alatt elmúlik a hasfájós időszak. 🙂

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Ásít, nyűgös, akkor biztosan álmos mítosza

Ha ásít, nyűgös, akkor álmos… – ilyen egyszerű. Biztos? Az ásítás vagy a ny [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A 2,5 éves Zsolti nem akar aludni…

2,5 éves volt Zsolti, amikor tiltakozni kezdett az altatás ellen. Az anyuk [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ha a baba szeretne máshogy aludni…

A babák alvása rengeteget fejlődik, változik az első pár év során. Teljesen ter [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 6 hónapos baba alvásgondjai esettanulmány

Az előadás egy esetet mutat be, egy 6 hónapos babáról szól, aki keveset alszik [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: Tomi, Gréta és János története, avagy kilábalás a kialvatlanság ördögi köréből

Az alábbi esettanulmány a 9 hónapos Tomi és családja történetét meséli el, a nap [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Miért ébred fel a baba, ha lerakom?

"Elaltatom a babát ringatva/cicin, majd lerakom és megyek a dolgomra..." Ez az a [...]

Előfizetek a tudástárra
2021-09-02T13:22:02+02:00