Folytatjuk a babák fejlődésével kapcsolatos sorozatunkat a csecsemőkori hasfájással vagy más néven kólikával.


A sorozat részei:

1. A babák fejlődése – újszülöttkor

2. A babák fejlődése – hogyan segítsünk az újszülöttnek jól aludni?

3. A babák fejlődése – 1-3 hónapos babák alvása


 

Mit nevezünk csecsemőkori hasfájásnak?

1954-ben Dr. Morris Wessel gyermekgyógyász vezette be a kólika fogalmát: az egyébként egészséges és jól táplált csecsemőnél hirtelen jelentkező, sírással, nyűgösséggel járó időszakok figyelhetők meg, amelyek minimum 3 órán keresztül tartanak, a hét minimum 3 napján, minimum 3 héten át. Ez így persze nagyon tudományosan hangzik, nézzük is meg, hogy mik a fő tünetek és mit tehetünk, hogy megelőzzük vagy csökkentsük a baba panaszait:

Mik a kólika fő tünetei?

A sírás általában hirtelen kezdődik, folyamatos és akár órákig is eltart. Gyakran evés után kezd el sírni a baba. A pici arca kipirosodik, a pocija elődomborodik, a lábacskáival kalimpál. A hasfájás általában a késő délutáni, kora esti órákban kezdődik, és gyakran elhúzódik az esti lefektetésig. Tipikusan 2-3 hetes korban indulnak a panaszok, és 3-4 hónapos korig tartanak. Minden negyedik-ötödik babát érint a csecsemőkori hasfájás, ráadásul azoknál a babáknál még gyakoribb, akiknek a szüleik is hasfájósok voltak.

Miért fáj a baba pocija?

Sajnos a pontos okát még nem ismerjük a csecsemőkori hasfájásnak. A lehetséges okok:

  •  túletetés, nem megfelelő étkezési mód –  vannak babák, akik érzékenyek arra, ha túl gyorsan vagy túl sokat esznek, ettől könnyen megfájdul a pocijuk
  • böfiztetés hiánya
  • ételallergia – ha a baba allergiás a tápszerre, vagy anyatejes babáknál az anyatejbe kerülő bizonyos allergénekre (tej, tojás, szója), akkor evés után szintén jelentkezhet hasfájás, hasmenés, haspuffadás, bukás,
  • az anyatejbe kerülő egyéb anyagok – kávé, gyógyszerek, puffasztó ételek (hagyma, bab, káposzta, brokkoli), csípős ételek – is okozhatják a problémát – a legújabb kutatások ezt nem támasztják alá
  • egyéb okok (betegségek, korai hozzátáplálás, egyéni érzékenység)

Hogyan előzzük meg a baba hasfájását?

Vigyázzunk arra, hogy a pici ne egyen egyszerre túl sokat. Főleg tápszeres babáknál fordul elő, hogy mohón megisszák a cumisüveg tartalmát, majd megfájdul a pocijuk a túl sok folyadéktól. Inkább gyakrabban, kevesebbet adjunk a babának, ha kell, akkor etetés közben is böfiztessünk. Szoptatási nehézség esetén forduljunk laktációs szaktanácsadóhoz.

Anyatejes babáknál tartózkodjunk a problémás ételektől, a kávétól, allergia gyanúja esetén a tejtől, tojástól, szójától.

Mit tegyünk, ha fáj a baba pocija?

Ha a baba tápszeres, akkor érdemes kipróbálni más márkát is, vagy hypoallergén fajtára váltani, a gyermekorvossal megbeszélve.

Fektessük a babát hassal lefelé az alkarunkra, ez gyakran megnyugtatja a picit.

Vannak babák, akinél a hordozás vagy a ringatás válik be, más babáknál  a mozgatás csak ront a helyzeten, náluk inkább a pólyázás segíthet.

A poci óvatos simogatása, a lábacskák mozgatása is segíthet.

Ha nem bírjuk tovább hallgatni a baba sírását, úgy érezzük, semmi sem segít, akkor bízzuk a babát egy kicsit másra és sétáljunk egyet vagy vegyünk egy fürdőt. Ha idegesek vagyunk, a baba még kevésbé fog megnyugodni.

Emellett vannak gyógyszerek, amik hasznosak lehetnek a hasfájás ellen, de ezeket csak a gyermekorvos tanácsára vessük be. Óvatosan a babateákkal, gyógynövényes cseppekkel, homeopátiás készítményekkel, ezek hatása ugyanis nem bizonyított!

Mikor forduljunk orvoshoz?

A hirtelen jelentkező, keserves sírás, nyűgösség, puffadt has sok betegség tünete is lehet. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképp mutassuk meg a babát a gyermekorvosnak. Ha a vizsgálatok semmi komoly bajt nem találnak, és a hasfájós panaszok rendszeresen visszatérnek, akkor nagy valószínűséggel a kólika áll a tünetek mögött. Ebben az esetben próbáljuk kivédeni a kiváltó okokat, és gondoljunk arra, hogy szerencsére 1-2 hónap alatt elmúlik a hasfájós időszak. 🙂


Szerző: Dénes Ivett
Forrás:
1.https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/1748356?redirect=true
2. http://pediatrics.aappublications.org/content/106/Supplement_1/184.short
3. http://pediatrics.aappublications.org/content/108/4/1047.short

Ez is érdekelhet:

1. A babák fejlődése – újszülöttkor

2. A babák fejlődése – hogyan segítsünk az újszülöttnek jól aludni?

3. A babák fejlődése – 1-3 hónapos babák alvása

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal