1. A babák fejlődése – újszülöttkor

Új sorozatot indítunk, melyben a babák alvásának fejlődéséről olvashattok. Sorra vesszük a különböző életkorokra jellemző alvásritmust, és az adott időszakra jellemző alvási nehézségeket. Természetesen a gyakorlati megoldásokra is kellő hangsúlyt helyezünk.  🙂 

A mai cikkben az újszülöttek fejlődésével foglalkozunk.

Amíg az anyaméhben éldegél a baba, a táplálékot és az oxigént a nap 24 órájában folyamatosan a köldökzsinóron keresztül kapja. Békésen telnek a napjai, hiszen egész nap lágyan ringatózik, jó meleg van, félhomály van, a hangok tompák és megszokottak. Álmát nem zavarja meg az éhség, a pisis pelus vagy a hangos kutyaugatás. Nincsenek felé elvárások sem: nem kell 3 óránként ennie, átaludnia az éjszakát, megfelelő súlygyarapodást produkálni, vagy időre megtanulni járni.

Aztán elérkezik a nagy nap: megszületik az újszülött, és egy egészen más világban találja magát: hideg van, éles fények és zajok, idegen emberek veszik körül. Meg kell tanulnia enni, aludni, kommunikálni és mozogni. Hirtelen rengeteg tanulnivaló akad, és a kicsik bámulatos gyorsasággal sajátítják el ezeket a dolgokat.

Közvetlenül a születés után a babák általában éberek, és kiváncsian ismerkednek az anyukájukkal. Majd gyorsan elfáradnak, és az első napokban szinte csak esznek és alszanak. Az első pár napban nehéz bármilyen rendszert felfedezni a babák alvásában, hisz olyan körülmények is befolyásolják azt, amelyek csak ebben az időszakban jellemzőek: a születés körülményei, az anyának vagy a babának adott gyógyszerek, a táplálás módja, ideje, a szülészeti osztály napirendje.

A hazaérkezés után szerencsére ezek a zavaró külső körülmények általában megszűnnek, és az otthon nyugalmában kialakulhat az újszülöttekre jellemző alvásminta.

Lássuk, hogy hogyan is alszanak az újszülöttek?

A piciknek még rengeteg alvásra van szükségük, szám szerint 14-17 órára. Nagy egyéni eltérések lehetnek az átaludt órák számában, és az sem biztos, hogy minden nap ugyanannyit fog aludni a baba. Ebben a korai időszakban még nem alakul ki az óra szerinti napirend, az újszülöttek még a nappalt sem különböztetik meg az éjszakától.

De valamiféle ritmust azért felfedezhetünk a frissen született babák napjaiban is: a piciket általában az éhség ébreszti fel, esznek, picit nézelődnek, ismerkednek a világgal, majd elálmosodnak és alszanak.

Az újszülöttek pocija még nagyon pici, és az anyatej vagy a tápszer könnyen emészthető, így a babák éjjel-nappal 2-3 óránként megéheznek. Az ébrenlétek alatt pedig gyorsan elfáradnak, 30-60 percet tudnak csak ébren maradni.

A most született babák napja tehát az evés-ébrenlét-alvás vagy az ébrenlét-evés-alvás hármasának ciklusaiból áll, mely 2-4 óránként ismétlődik. Azaz a babák gyakran esznek, és sokszor, de rövid időszakokat alszanak.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Ásít, nyűgös, akkor biztosan álmos mítosza

Ha ásít, nyűgös, akkor álmos… – ilyen egyszerű. Biztos? Az ásítás vagy a ny [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A 2,5 éves Zsolti nem akar aludni…

2,5 éves volt Zsolti, amikor tiltakozni kezdett az altatás ellen. Az anyuk [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ha a baba szeretne máshogy aludni…

A babák alvása rengeteget fejlődik, változik az első pár év során. Teljesen ter [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 6 hónapos baba alvásgondjai esettanulmány

Az előadás egy esetet mutat be, egy 6 hónapos babáról szól, aki keveset alszik [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: Tomi, Gréta és János története, avagy kilábalás a kialvatlanság ördögi köréből

Az alábbi esettanulmány a 9 hónapos Tomi és családja történetét meséli el, a nap [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Miért ébred fel a baba, ha lerakom?

"Elaltatom a babát ringatva/cicin, majd lerakom és megyek a dolgomra..." Ez az a [...]

Előfizetek a tudástárra
2021-09-02T11:20:20+02:00