Új sorozatot indítunk, melyben a babák alvásának fejlődéséről olvashattok. Sorra vesszük a különböző életkorokra jellemző alvásritmust, és az adott időszakra jellemző alvási nehézségeket. Természetesen a gyakorlati megoldásokra is kellő hangsúlyt helyezünk.  🙂


A sorozat részei:

2. A babák fejlődése – hogyan segítsünk az újszülöttnek jól aludni?

3. A babák fejlődése- az 1-3 hónapos babák alvása

4. A babák fejlődése – csecsemőkori hasfájás


A mai cikkben az újszülöttek fejlődésével foglalkozunk.

Amíg az anyaméhben éldegél a baba, a táplálékot és az oxigént a nap 24 órájában folyamatosan a köldökzsinóron keresztül kapja. Békésen telnek a napjai, hiszen egész nap lágyan ringatózik, jó meleg van, félhomály van, a hangok tompák és megszokottak. Álmát nem zavarja meg az éhség, a pisis pelus vagy a hangos kutyaugatás. Nincsenek felé elvárások sem: nem kell 3 óránként ennie, átaludnia az éjszakát, megfelelő súlygyarapodást produkálni, vagy időre megtanulni járni.

Aztán elérkezik a nagy nap: megszületik az újszülött, és egy egészen más világban találja magát: hideg van, éles fények és zajok, idegen emberek veszik körül. Meg kell tanulnia enni, aludni, kommunikálni és mozogni. Hirtelen rengeteg tanulnivaló akad, és a kicsik bámulatos gyorsasággal sajátítják el ezeket a dolgokat.

Közvetlenül a születés után a babák általában éberek, és kiváncsian ismerkednek az anyukájukkal. Majd gyorsan elfáradnak, és az első napokban szinte csak esznek és alszanak. Az első pár napban nehéz bármilyen rendszert felfedezni a babák alvásában, hisz olyan körülmények is befolyásolják azt, amelyek csak ebben az időszakban jellemzőek: a születés körülményei, az anyának vagy a babának adott gyógyszerek, a táplálás módja, ideje, a szülészeti osztály napirendje.

A hazaérkezés után szerencsére ezek a zavaró külső körülmények általában megszűnnek, és az otthon nyugalmában kialakulhat az újszülöttekre jellemző alvásminta.

Lássuk, hogy hogyan is alszanak az újszülöttek?

A piciknek még rengeteg alvásra van szükségük, szám szerint 14-17 órára. Nagy egyéni eltérések lehetnek az átaludt órák számában, és az sem biztos, hogy minden nap ugyanannyit fog aludni a baba. Ebben a korai időszakban még nem alakul ki az óra szerinti napirend, az újszülöttek még a nappalt sem különböztetik meg az éjszakától.

De valamiféle ritmust azért felfedezhetünk a frissen született babák napjaiban is: a piciket általában az éhség ébreszti fel, esznek, picit nézelődnek, ismerkednek a világgal, majd elálmosodnak és alszanak.

Az újszülöttek pocija még nagyon pici, és az anyatej vagy a tápszer könnyen emészthető, így a babák éjjel-nappal 2-3 óránként megéheznek. Az ébrenlétek alatt pedig gyorsan elfáradnak, 30-60 percet tudnak csak ébren maradni.

A most született babák napja tehát az evés-ébrenlét-alvás vagy az ébrenlét-evés-alvás hármasának ciklusaiból áll, mely 2-4 óránként ismétlődik. Azaz a babák gyakran esznek, és sokszor, de rövid időszakokat alszanak.

Az újszülött- és fiatal csecsemőkorban jelentkező alvásgondokról (a nappal és az éjszaka összekeverése, kevés nappali alvás, elalvási nehézségek), és megoldásukról a következő bejegyzésben lesz szó.


Szerző: Dénes Ivett
Forrás: https://www.parentingscience.com/newborn-sleep.html

Ez is érdekelhet:

A babák alvásigénye

Nappali alvások

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal