2. A babák fejlődése – hogyan segítsünk az újszülöttnek jól aludni?

Folytatjuk a sorozatot a babák alvásának fejlődéséről – továbbra is az újszülöttekkel foglalkozunk. Az előző bejegyzésben áttekintettük, hogy hogyan alszanak az újszülöttek, most pedig azokat a “problémákat” vesszük górcső alá, amelyekkel gyakran találkoznak az újdonsült szülők, és amelyek gyakran adnak okot félreértésekre, sok a tévhit ezekkel kapcsolatban.

Először is, nézzük az éjszakai ébredéseket: teljesen természetes, hogy az újszülött gyakran felébred éjszakánként – hiszen gyakran megéhezik, emiatt gyakran is ébred. Ráadásul az újszülöttek még nem különböztetik meg a nappalt az éjszakától – hasonló gyakorisággal éheznek meg éjjel és nappal is, és nagyjából ugyanannyit alszanak nappal és éjszaka. Még nem alakult ki náluk a nagyobb babákra és a felnőttekre jellemző, “éjjel alszunk-nappal ébren vagyunk” alvásritmus.

De! Vannak babák, akik már nagyon pici koruktól többet, hosszabban alszanak éjjelente, mint a többség. Ez is természetes, nem kötelező egy újszülöttnek sem 2 óránként ébrednie éjjelente. A hosszabb éjszakai alvás csak akkor jelent problémát, ha a babának valamilyen oknál fogva hajlama van az alacsony vércukorszint kialakulására, vagy nem megfelelően gyarapodik, így gyakrabban kell ennie. Kétség esetén erről mindenképp beszéljünk a gyermekorvosunkkal.

Sokan teszik fel nekem a kérdést, hogy hogyan nyugtassák meg, altassák el a most született babájukat. Nagyon sok nyugtató technika létezik, amely segít a babának ráhangolódni az alvásra.

Miért is van erre szükség? Mert az újszülötteknek nem mindig egyszerű alkalmazkodni a kinti élethez. Eddig megszokták, hogy az anyaméhben lágyan ringatóznak, jó melegben, összegömbölyödve lebegnek, megszokott, tompa zajokat hallanak, mint az anyuka szívverése, sosem éhesek és szomjasak. Ugyanilyen körülményekre vágynak azután is, hogy megszülettek. Persze, nagyon érdekli őket a külvilág, mindet meg akarnak tanulni, ismerni, de aztán hamar elfáradnak, és a régi, megszokott környezetre vágynak a szunyókáláshoz.

Hogy tudunk segíteni nekik? Teremtsünk hasonló körülményeket a kicsiknek: ringassuk, szoptassuk őket, énekelgessünk nekik, simogassuk a fejét, hasát, használjunk rugalmas pólyát vagy hálózsákot, a külső zajok elnyomására fehér zajt. Egyszóval, segítsünk nekik nyugodt lelkiállapotba kerülni, hogy könnyedén elaludhassanak. Nem kell attól félni, hogy a baba majd “rossz” alvási szokásokat vesz fel, az első hetek az ismerkedésről, az egymásra találásról szóljanak.


Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

Ha a baba szeretne máshogy aludni…

A babák alvása rengeteget fejlődik, változik az első pár év során. Teljesen ter [...]

Miért ébred fel a baba, ha lerakom?

"Elaltatom a babát ringatva/cicin, majd lerakom és megyek a dolgomra..." Ez az a [...]

A fix napirend mítosza

Sok szülő úgy gondolja, hogyha egyszer beállt a napirend, a baba fixen, mondjuk 3 [...]

Előfizetek a tudástárra

Exkluzív, tudományos igényességű cikkek, előadások és tréningek kizárólag előfizetőknek

  • Több, mint 30 cikk és esettanulmány

  • 20 órányi előadás

  • folyamatosan bővülő tudásanyag

  • ha nem találod a kérdéseidre a választ, segítünk

2021-02-11T12:03:59+02:00