A mozgásfejlődés hatása az alvásra

A mozgásfejlődés többféle módon is hat az alvásra, lássuk hogy hogyan. Általános vélekedés, hogy a babát az ébreszti fel éjjel, hogy gyakorolja a napközben elsajátított mozgásformákat. Gyakori tapasztalat, hogy egy-egy új mozgásforma elsajátítása során átmenetileg gyakoribb éjszakai ébredésekről vagy nehezebb elalvásokról számolnak be a szülők, de ez nem mindig az éjszakai gyakorlás eredménye.

Nézzük, hogyan függ össze a babák alvása és a mozgásfejlődés:

Az első 6 hónapban a babáknál az álmodós szakaszban még nincsenek teljesen ellazulva az izmok, mint a nagyobb gyermekeknél és a felnőtteknél. Azaz, a picik eljátsszák az álmaikat. Alvás közben „esznek”, mozognak, „beszélnek”, sírnak. Ez önmagában ritkán ébreszti fel őket. Annál gyakrabban a szülőket, akik azt gondolják, hogy felébredt a csemete, hiszen mozog, sír vagy cuppog.

Az álmodás közbeni mozgolódás akkor okozhat felébredést, ha a mozgás közben a baba beüti valamijét, beszorul vagy kényelmetlen pozícióba kerül (hasra fordul, majd beszorul a keze).

De emellett egyéb ébredéseket is könnyen a mozgásfejlődés számlájára írhatunk, pedig a háttérben valami más áll.

Nézzük ezt a szituációt:

Balázs 1 éves kisfiú, lelkesen gyakorolja napközben a lépegetést. Éjjel többször arra megy be az anyukája a szobájába, hogy Balázs áll az ágyában és sír.

Mik lehetnek az okok?

  • Balázst valami felébreszti, megijed, fáj valamije, éhes, stb. Természetes, hogy nem fekve fogja hívni az anyukáját, hanem felállva várja. Hiszen már képes rá. Balázst nem feltétlenül a mozgásfejlődés ébreszteti fel minden alkalommal, hanem valami más. Ami sokszor nem derül ki, mert a járás megtanulására gondolnak a szülők, mint lehetséges okra.
  • Cifrázza a történetet, ha Balázs azért sír, mert felállni ugyan fel tud, de leülni már nem. Így ezért is kéri a segítséged.
  • A mozgásfejlődéssel kéz a kézben jár a szeparációs szorongás is. Ha a baba egy új mozgásforma elsajátításával jobban el tud távolodni az anyukájától, akkor ez először félelmetes lehet a számára, így a szorongás fokozódhat.

Az újdonsült mozgásszabadság a lefekvések körül is új problémákat okozhat. Ha az eddig a kiságyba befektetett baba most elkezd felülni/mászni/felállni, akkor egy fokkal még nehezebb lesz elaltatni őt. Ráadásul az új mozgásfajra gyakorlása körüli izgalmak sem kedveznek az ellazulásnak. Ilyenkor még fontosabb szerepet kap a megfelelő elalvás előtti rutin, ami segít ráhangolódni a babának a lefekvésre, illetve a megfelelő időzítés.

A kutatások azt találták, hogy a mozgásfejlődéssel összefüggő éjszakai ébredések átmenetiek, az előfordulásuk gyakorisága függ a baba életkorától és a mozgás fajtájától is, illetve ezek az ébredések nem tartoznak a leggyakoribb okok közé.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Scher, A. & Cohen, D. V. Sleep as a Mirror of Developmental Transitions in Infancy: The Case of Crawling. Monographs of the Society for Research in Child Development 80, 70–88 (2015).
  • Henderson, J. M. T., France, K. G., Owens, J. L. & Blampied, N. M. Sleeping Through the Night: The Consolidation of Self-regulated Sleep Across the First Year of Life. Pediatrics 126, e1081–e1087 (2010).
  • Scher, A., Epstein, R. & Tirosh, E. Stability and changes in sleep regulation: A longitudinal study from 3 months to 3 years. International Journal of Behavioral Development 28, 268–274 (2004).
  • Atun-Einy, O., Scher, A., Sleep disruption and motor development: Does pulling-to-stand impacts sleep-wake regulation? Infant Behavior and Development 42, 36-44 (2016)

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – megelőzés és megoldás

Vajon az éjszakai jelzések egy része kivédhető lehet? Ha igen, akkor hogyan? Mit [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – alvásprobléma-e vagy sem?

Vajon minden éjszakai ébredés alvásproblémát jelez? Vajon az oké, ha az éhség mi [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai megéhezésekről

Az előadás arról szól, hogy vajon az éjszakai megéhezések mennyiben lehetnek ok [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredésekről

A tartalomból: Csekklista, mik a gyakori okok Milyen az összefüggés az okok és a [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az elspórolt éjszakák- miért vannak órákat ébren a babák éjjelente, és mi a megoldás?

Kora hajnalban rendszeresen órákat töltesz virrasztva a látszólag kipihent és já [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-09-02T13:31:40+01:00