Egy olyan témáról lesz ma szó, ami minden kisbabát érint, ez a fogzás. Az első két-három év során kibújnak a tejfogak, mind a húsz, ez azt jelenti, hogy a babának gyakran jelennek meg új fogak a szájában. Megoszlanak a vélemények arról, hogy tényleg fáj-e a babának, ha jön a foga, vagy egyéb oka van a nyűgösségnek, alvásproblémáknak. Én azt gondolom, hogy vannak babák, akiket nagyon megvisel a fogzás, mások kevésbé érzékenyek rá. Nem minden alvászavart a fogak kibújása okoz, de nem is elhanyagolható a szerepe, főleg az alvásproblémák kezdeti szakaszában. Fontos tudni, hogy az első fogak általában a baba hat hónapos korában bújnak ki, de nagy egyéni eltérések lehetnek, illetve a fogzás már három-négy hónapos korban megkezdődhet.

Lássuk tehát, mely tünetek utalnak arra, hogy a picinek jön a foga:

  • Fokozott nyáltermelés,
  • A baba mindent megrág,
  • Hígabb széklet a sok lenyelt nyáltól,
  • Kicsípett popsi a hígabb kakitól, illetve kiütések a száj körül a nyáltól,
  • Megduzzadt, kifehéredett íny,
  • Nappali nyűgösség,
  • Nem alvás, gyakori éjszakai ébredések.

A legújabb kutatási eredmények szerint a 3 legáltalánosabb tünet a fokozott nyáltermelés, a nyugtalanság és a fogíny érzékenysége. A többi tünet nem egyértelműen a fogzástól van, a babáknak gyakran változik a széklete, az, hogy a szájukba vesznek dolgokat, a baba fejlődésének természetes szakasza. A kiütések is mindennapos jelenségek sok baba életében, a fogzástól függetlenül is. Ha pedig az alvásproblémák nagy részét meg lehetne magyarázni a fogzással, akkor ez az egy cikk lenne elérhető a blogon. 😊

Ki kell emelnem, hogy a fogzás nem okoz lázat és egyéb súlyos tüneteket (hasmenés, hányás, etetési nehézségek, súlyfejlődési elmaradás stb.). Ha a baba betegnek látszik, akkor súlyos hiba a fogzásra fogni a tüneteket. Ebben az esetben orvosi kivizsgálás szükséges.

Mit tehetünk, hogy enyhítsünk a baba fájdalmán?

Adhatunk a babának erre a célra kifejlesztett rágókákat, melyekből van hűthető változat is, ezek segítenek csillapítani a fájdalmat.

Használhatunk helyi ecsetelőket, melyek átmenetileg csökkentik a fájdalmat, hasznosak lehetnek például a baba elalvása kapcsán.

Emellett szóba jöhetnek fájdalomcsillapító gyógyszerek, melyek csak nagyon óvatosan alkalmazhatók. Adásuk előtt mindenképp kérjük ki a baba gyermekorvosának tanácsát. Ne feledjük: a nyűgösség, hígabb széklet, alvászavar mögött betegség is meghúzódhat, ezek kiderítése orvosi feladat.

Mit tegyünk a gyakori ébredésekkel?

A megfelelő fájdalomcsillapítással máris sokat tettünk az éjszakai ébredések ellen. Emellett mind az elalvásnál, mind a visszaalvásnál nagyobb igénye van a babának egy kis babusgatásra ebben a nehéz időszakban. Próbáljunk viszont arra törekedni, hogy ne alakítsunk ki olyan új alvási szokásokat a picinél, amiket nem szeretnénk hosszú távra. Ha a baba önállóan, a kiságyában alszik el, és ezzel elégedettek vagyunk, akkor ne szoktassuk néhány nehéz éjszaka kedvéért a mi ágyunkba vagy ne altassuk el cicivel, cumival. Pár éjszaka nem gond, de ha hetekig így teszünk, akkor már nagyon nehéz lesz rávenni a csemeténket, hogy a régi módszer szerint aludjon. Gondoljunk arra, hogy az esetek nagy részében a fogzási fájdalom okozta alvásproblémák 1-2 hétig tartanak, próbáljuk meg átvészelni ezt az időszakot minél kevesebb változtatással.


Szerző: Dénes Ivett
Forrás: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/02/16/peds.2015-3501

Kövess a Facebook-on is!

Ez is érdekelhet:

Az éjszakai ébredések 22 oka

4 hónapos alvásfejlődési mérföldkő

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal