Közkívánatra! ☺ Az év elején feltettem egy kérdést a Facebookon, hogy milyen témákról szeretnétek blogbejegyzéseket. Az egyik ötlet a növekedési ugrások és hatásuk a baba és a mama életére téma volt.

A baba az első életéve során általában megháromszorozza a születési súlyát és kb. 25 cm-t nő. Óriási teljesítmény ez egy kis csöppségtől. Persze ez a súly- és hossznövekedés nem egyenletes, hanem hol jobban nő a baba, hol kevésbé. És vannak olyan szakaszok is az első pár életévben, amikor hirtelen felgyorsul pár napra-egy-két hétre a hízás és a hossznövekedés, azaz jön a növekedési ugrás.

1. Mikor számítsunk erre?

Az alábbi infografikán a tipikus időszakok:

 

A képet és egy tipikus növekedési ugrás alvásnapló részletét innen tudod letölteni–>>

2. Mik a jelei a növekedési ugrásnak?

A baba hirtelen folyton éhes lesz: az eddigi etetési sűrűség kevés lesz neki, folyton a kaját követeli. Ha anyatejes, akkor mindig csak szopizna, a tápszeres babák pedig felháborodottan néznek az üres cumisüvegre: máris elfogyott?!

A baba a növekedési ugrás előtt többet alszik. Valószínűleg azért, mert ezáltal biztosítja a szervezete számára azt a megnövekedett mennyiségű növekedési hormont, ami feltétlenül szükséges a fokozott súlygyarapodáshoz és hossznövekedéshez. A növekedési hormon ugyanis legnagyobb mennyiségben a késő esti órákban, a baba mély alvása alatt termelődik (ezért is fontos a korai fektetés  és a kellő hosszúságú,  sok mély alvási szakaszt tartalmazó, megszakítás nélküli éjszakai alvás).

A növekedési ugrás alatt viszont általában felborul a megszokott alvásrend: a baba gyakrabban ébred éjszaka, gyakrabban akar enni és a napirend is megváltozhat átmenetileg.

A gyerkőc általában nyűgösebb ebben az időszakban: vagy a kevesebb alvás, vagy a túl sok evés, vagy a Te idegességed miatt, hogy vajon miért változott meg hirtelen minden?

Mi nem a növekedési ugrás jele?

  • A hőemelkedés, a láz vagy a hányások (egy-egy nagyobb bukás még beleférhet a túl sok evés miatt). Ez sokféle betegség jele lehet, irány az orvos.
  • Ha hónapok óta nyűgös a baba.
  • Ha régóta fennálló alvásproblémákkal küszködtök.

3. Hogyan vészelhetitek át legkönnyebben ezt az időszakot?

  • Ha a pici gyakrabban akar szopizni, akkor tedd nyugodtan gyakrabban mellre. Erre azért is szükség van, hogy a kínálat utolérje a hirtelen megnövekedett keresletet, azaz a gyakori szoptatás az, ami fokozza a tejtermelést. Ne éld meg visszaesésként, ha újra gyakrabban kel fel a baba enni éjszaka, gondolj arra, hogy ez az állapot csak átmeneti.
  • Ha tápszeres a pici, akkor bizony éhes maradhat a megszokott adag után és gyakrabban is kérheti az adagját. Természetesen kaphat többet a baba, de a növelés mértékét  érdemes megbeszélni a gyermekorvossal. Vigyázni kell a túltáplálással, mert az is okozhat pocifájást, ezáltal nyűgösséget, nyugtalan alvást.
  • A gyakoribb éjszakai ébredések sok esetben az éhségnek köszönhetőek, de a napirend felborulása (a baba korábban ébred a nappali alvásból, mert éhes vagy nem tud amiatt elaludni) is okozhat álmatlan éjszakákat. Ilyenkor a legjobb taktika az, hogy próbálj meg minél több dolgot a megszokott kerékvágásban tartani: próbáld tartani a napirendet, az esti fektetés idejét és a fő étkezési időket. Inkább adj a babának többször enni, azaz iktass be extra étkezéseket ahelyett, hogy pl. az ebédidőt hoznád előrébb.
  • Ne vezess be olyan új alvási szokásokat, amiket nem szeretnél hosszútávon. Ne feledd, a növekedési ugrás miatti alvási nehézségek max 1-2 hétig tartanak! ☺

Szerző: Dénes Ivett
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21532958

Ez is érdekelhet:

Kíváncsi vagy, miért ébred fel a babád 20 perc alvás után?

Az alvásigény

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal