Növekedési ugrások és a baba alvása

A baba az első életéve során általában megháromszorozza a születési súlyát és kb. 25 cm-t nő.

Óriási teljesítmény ez egy kis csöppségtől. Persze ez a súly- és hossznövekedés nem egyenletes, hanem hol jobban nő a baba, hol kevésbé. És vannak olyan szakaszok is az első pár életévben, amikor hirtelen felgyorsul pár napra, vagy egy-két hétre a hízás és a hossznövekedés, azaz jön a növekedési ugrás.

Mikor számítsunk ezekre az időszakokra?

 • 5. hét
 • 8. hét
 • 12. hét
 • 15. hét
 • 23. hét
 • 34. hét
 • 42. hét
 • 12. hónap
 • 14. hónap

Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy minden babánál pont 5, meg 8 hetes korban jelentkezik a a felgyorsult növekedés, hanem nagyjából ez idő tájt. Ez természetesen függ attól, hogy a baba hányadik hétre született, anyatejes vagy tápszeres táplálású, vagy mindkettőt kap egyszerre, illetve később, hogy hogyan áll a hozzátáplálás, emellett pedig, hogy van-e valamilyen, a fejlődést vagy növekedést befolyásoló állapota vagy betegsége a gyermeknek.

Mik a jelei a növekedési ugrásnak?

A baba hirtelen folyton éhes lesz: az eddigi etetési sűrűség kevés lesz neki, folyton enni kér. Ha anyatejes, akkor mindig csak szopizna, a tápszeres babák pedig felháborodottan néznek az üres cumisüvegre: máris elfogyott?!

A baba a növekedési ugrás előtt általában többet alszik. Valószínűleg azért, mert ezáltal biztosítja a szervezete számára azt a megnövekedett mennyiségű növekedési hormont, ami feltétlenül szükséges a fokozott súlygyarapodáshoz és hossznövekedéshez. A növekedési hormon ugyanis legnagyobb mennyiségben a késő esti órákban, a baba mély alvása alatt termelődik (ezért is fontos az időben fektetés és a kellő hosszúságú, sok mély alvási szakaszt tartalmazó, hosszabb megszakítások nélküli éjszakai alvás).

A növekedési ugrás alatt viszont általában felborul a megszokott alvásrend: a baba gyakrabban ébred éjszaka, gyakrabban akar enni és a napirend is megváltozhat átmenetileg.

A gyerkőc általában nyűgösebb is ebben az időszakban: vagy a kevesebb alvás, vagy a túl sok evés, vagy a Te idegességed miatt, hogy vajon miért változott meg hirtelen minden?

 

Mit ne gondoljunk a növekedési ugrásnak?

 • A hőemelkedés, a láz, a megváltozott széklet vagy a hányások (egy-egy nagyobb bukás még beleférhet a sok evés miatt). Ez sokféle betegség jele lehet, mindenképp konzultálj a gyermekorvossal.

 • Ha hónapok óta nyűgös a baba vagy nagy fokú, hirtelen jelentkező a nyugtalanság és a gyakori táplálás ellenére sem nyugszik meg a gyermek.

 • Ha növekedési gondok vannak, a baba súlya a gyakori táplálások mellett sem nő megfelelően.

 • Ha régóta fennálló alvásproblémákkal küszködtök.

Hogyan vészelhetitek át legkönnyebben ezt az időszakot?

Ha a pici gyakrabban akar szopizni, akkor tedd nyugodtan gyakrabban mellre. Erre azért is szükség van, hogy a kínálat utolérje a hirtelen megnövekedett keresletet, azaz a gyakori szoptatás az, ami fokozza a tejtermelést. Ne éld meg visszaesésként, ha újra gyakrabban kel fel a baba enni éjszaka, gondolj arra, hogy ez az állapot csak átmeneti, és a gyermek nagyon ügyesen szabályozza épp, mire van szüksége. 

Ha tápszeres a pici, akkor bizony éhes maradhat a megszokott adag után és gyakrabban is kérheti az adagját. Természetesen kaphat többet a baba, de a növelés mértékét érdemes megbeszélni a gyermekorvossal. Vigyázni kell a túltáplálással, mert az is okozhat pocifájást, ezáltal nyűgösséget, nyugtalan alvást. Az is lehet, hogy más összetételű, az új életkor szerinti tápszerre kell váltani – ennek megítélése is a gyermekorvos feladata.

A gyakoribb éjszakai ébredések sok esetben az éhségnek köszönhetőek, de a napirend felborulása (a baba korábban ébred a nappali alvásból, mert éhes vagy nem tud amiatt elaludni) is okozhat álmatlan éjszakákat. Ilyenkor a legjobb taktika az, hogy próbálj meg minél több dolgot a megszokott kerékvágásban tartani: próbáld tartani a napirendet úgy, hogy az alvások idejét ne zavarja meg a gyakoribb táplálás.

Ne vezess be olyan új alvási szokásokat, amiket nem szeretnél hosszútávon. Ne feledd, a növekedési ugrás miatti alvási nehézségek max 1-2 hétig tartanak! ☺

Ha pedig a növekedési ugrásnak már rég vége, de a babád gyakori éjszakai ébredései, kevés alvása, nyugtalan éjszakái továbbra is fennállnak, ideje tenni ez ellen valamit.–>>

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – megelőzés és megoldás

Vajon az éjszakai jelzések egy része kivédhető lehet? Ha igen, akkor hogyan? Mit [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – alvásprobléma-e vagy sem?

Vajon minden éjszakai ébredés alvásproblémát jelez? Vajon az oké, ha az éhség mi [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai megéhezésekről

Az előadás arról szól, hogy vajon az éjszakai megéhezések mennyiben lehetnek ok [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredésekről

A tartalomból: Csekklista, mik a gyakori okok Milyen az összefüggés az okok és a [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az elspórolt éjszakák- miért vannak órákat ébren a babák éjjelente, és mi a megoldás?

Kora hajnalban rendszeresen órákat töltesz virrasztva a látszólag kipihent és já [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2021-09-02T11:26:35+01:00