Kézenfekvő magyarázata az éjszakai ébredéseknek, hogy a baba éhes. Nagyon gyakran a széles körben elterjedt, babaalvással kapcsolatos tévhitek miatt érzik úgy a szülők, hogy a kicsinek már át kellene aludni az éjszakát, hisz a szomszéd babája is már 1 hetes kora óta jól alszik. Nem értik, hogy a sajátjuk miért cicizik még 2-3-szor éjszakánként, hisz már 3 hónapos. Valójában azonban a babáknak általában 6 hónapos korukig szükségük van minimum egy éjszakai evésre. Sőt. Az anyatejes babáknál ez még az első életévben is gyakran előfordul. Gondoljunk csak bele: egy ennyi idős babának az éjszakai alvásigénye 11-12 óra, ennyi ideig szeretnénk, hogy kibírja evés nélkül. Ha jól belegondolunk, ennyi idő alatt még egy felnőtt is alaposan megéhezik, megszomjazik. Teljesen normális, főleg szoptatott csecsemők esetén, ha akár 9, sőt 12 hónapos koráig is enni kér éjszaka.

Feltéve, persze, ha tényleg az éhség az oka az éjszakai jelzésnek. Teljesen normálisnak tekinthető, ha a pár hónapos baba 3-4 óránként enni kér éjszaka is, ez 6 hónapos korra általában 1-2 alkalomra csökken, és 9 hónapos kor után pedig az éhség már egyre ritkább oka a felébredésnek. Persze mindig akadnak kivételek, a kisfiam másfél éves koráig felébredt enni, az egyik ismerősöm gyerkőce viszont már az első éjszakát is átaludta.

Honnan tudhatjuk, hogy a baba azért kel fel éjszaka, mert éhes?

Ha az életkorának megfelelő, kiszámítható gyakorisággal ébred fel (kivéve növekedési ugrások idején) evés után gyorsan visszaalszik, rendesen eszik, azaz nem csak a visszaalváshoz van szüksége a cicire vagy cumisüvegre, akkor nagyon valószínű, hogy az éhség kelti fel. Abban az esetben viszont, ha a baba 9 hónapos vagy idősebb, óránként ébred és csak cicin alszik vissza, nem az éhség az elsődleges ok. 


Szerző: Dénes Ivett
Forrás:https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/bfm.2014.0153

 

Ez is érdekelhet:

Meg kell tanítani a babát önállóan elaludni?

Csak cicin alszik el

Az éjszakai etetések csökkentése

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal