Közvélemény kutatásom alapján ez az a téma, ami nagyon sokatokat foglalkoztat.

Mielőtt a konkrét megoldásokról beszélnénk, érdemes tisztázni egy-két dolgot:

1) Nincs azzal az égvilágon semmi gond,  ha a baba cicin alszik el. A szopizás nem csak evésre szolgál, nagyon jó nyugtató és altató hatása van, mind a babára, mind az anyára nézve.

2) Azzal sincs semmi baj, ha az anya egy idő után úgy érzi, hogy már nem szeretné egész éjjel szoptatni a gyermekét, elfáradt az éjszakai gondoskodásban és többet szeretne aludni.

3) A babát leszoktatni a cicin elalvásról nem egyenlő az elválasztással.

Nézzünk egy-egy életből vett példát a megoldási lehetőségekre:

1) “Be akarom fejezni a szoptatást, de csak cicin alszik el.”

Ebben az esetben meg kell találni azt a másik módszert a gyerkőc elaltatásához, ami a legmegfelelőbb a baba és a mama számára is. Ringatás, összebújás, ölben altatás, plüssmackó, altatódalok, számtalan lehetőség közül lehet válogatni. Az új alvási szokás bevezetéséhez többféle módszer létezik, ezekről részletes, lépésről lépésre történő leírást és esetanulmányokat olvashatsz az új könyvemben.

Hasonló a helyzet, ha azt szeretnénk, hogy más vigyázzon a gyermekre.

2) “Óránként ébred éjszaka, csak cicin alszik vissza, lerakni nem tudod, teljesen kimerültem, a gyerkőc pedig nyűgös, mert nem alussza ki magát”

Ebben az esetben az a probléma, hogy a baba az elalváshoz a cicit, mint állandó “segédeszközt” kapcsolja, így a minden éjszaka jelentkező, tipikusan 1 -2 óránkénti ellenőrző ébredések kapcsán is a szopizásra van szüksége ahhoz, hogy visszaaludjon. Vannak babák, akik a cicin elalvás ellenére az éjszaka folyamán maguktól is képesek visszaaludni, más babák ennél több segítséget igényelnek. Ebben az esetben jön szóba olyan altatási/elalvási mód bevezetése, amely segít a babának könnyebben vagy gyorsabban visszaaludni, illetve a szülőknek jobban kipihenni magukat. Ilyen módszerek az önálló vagy kevesebb segítséggel történő elalvás, az éjszakai gondoskodás megosztása vagy az együttalvás.


Szerző: Dénes Ivett
Forrás: Lisa J. Meltzer and Valerie McLaughlin: Pediatric sleep problems : a clinician’s guide to behavioral interventions. 2015

 

Ez is érdekelhet:

Hogyan tanítsd meg a babát önállóan elaludni?

Éjszakai etetések csökkentése

Rossz szokás?

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal