Csak cicin alszik el – mi a megoldás?

Vajon problémát jelent-e, hogy a baba csak cicin alszik el?

Ha igen, akkor pontosan kinek és miért?

Ha nem, akkor miért gondolják sokan, hogy ez egy rossz szokás?

Ha a szülő nem szeretné már cicin altatni a gyermekét, akkor mit tehet?

Erről olvashatsz ebben a cikkben.

Nézzünk néhány fontos szempontot, ami megkönnyíti a téma megértését:

 •  Nincs azzal az égvilágon semmi gond, ha a baba cicin alszik el. A szopizás nem csak evésre szolgál, nagyon jó nyugtató és altató hatása is van, mind a babára, mind az anyára nézve. Támogatja a megfelelő kötődés kialakulását, erősíti a baba-mama kapcsolatot és segíti az anyát a tejtermelésben is. A cicin elalvás nem rossz szokás, nem elkényeztetés, nem az anya kihasználása, hanem egy teljesen természetes elalvási módja a szoptatott babáknak.

 • De azzal sincs semmi baj, ha az anya egy idő után úgy érzi, hogy már nem szeretné egész éjjel szoptatni a gyermekét, szeretné, ha más is el tudná altatni vagy neki is működne a másfajta altatási mód.

 • Az anyák magányosabbak a mai időkben, mint valaha. A nyomás rajtuk, hogy jó anyák, feleségek, háziasszonyok, barátok, munkatársak, gyermekek, unokák legyenek, pedig egyre nagyobb. Pont emiatt két tűz közé kerülnek, a rengeteg külső és saját maguknak támasztotta elvárás és a baba vélt vagy valós igényei közé.

 • Az, hogy az anya nem szeretné már a cicin altatást, mint egyetlen elalvási módot, nem azt jelenti, hogy feltétlenül el is akarja választani a gyermekét, azaz végleg és teljesen abbahagyná a szoptatást.

Nézzünk egy-egy életből vett példát arra, ha a cicin altatás már nem működik, nem jó, nem kivitelezhető a továbbiakban:

 •  „Nem szeretném már cicin altatni a gyermekem, hanem máshogy szeretnék segíteni neki elaludni…”

  Teljesen rendben van, hogy léteznek olyan élethelyzetek, szituációk, amikor az anya úgy érzi, hogy máshogy szeretné altatni a gyermekét, akár a saját igényei, akár kényszerítő körülmények miatt. A cicin altatás nem az egyedüli lehetőség arra, ha a szülő segíteni szeretné elaludni a gyermekét, és léteznek válaszkész, szelíd, szenzitív, a baba vagy kisgyermek igényeit figyelembe vevő módszerek arra, ha a cicin altatás helyett másfajta altatási mód bevezetése válik szükségessé. Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a baba is megérzi, ha az anya nem érzi komfortosan magát a cicin altatások közben, ha nagyon kimerült, ha új élethelyzet adódik, ahol nem vihető tovább a cicin altatás, és a szülő aggódik, szorong, feszült vagy türelmetlen a megszokott alvási szokások okán.

  Az altatási mód, az alvási szokások megváltoztatásának pontos lehetőségeiről a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvsorozatom köteteiben olvashatsz részletesen.

 • „Szeretném elválasztani a gyermekemet, de jelenleg csak cicin alszik el…”

  Minden család életében adódhat olyan helyzet, amikor az anya a szoptatás befejezése mellett dönt. Ez megint lehet saját döntés vagy egy kényszerű élethelyzet. Ha ilyen esetben a gyermek csak cicin alszik el, akkor szintén egy olyan új altatási mód megtalálása a feladat, amely megfelelő a gyermeknek és a szülőknek is. Ehhez szintén találsz segítséget a könyveimben.

 • „Szeretném, ha más is tudná altatni a gyermekemet…”

  Ebben az esetben nem feltétlenül kell megváltoztatni a cicin altatást, viszont új alvási szokásokra lesz szükség a többi gondozó kapcsán. Ennek alapfeltétele, hogy a gyermekről gondoskodó személyek bensőséges kapcsolatban legyenek a gyermekkel, a gyerkőc biztonságban érezze magát velük, és a gondozók nyitottak legyenek a gyermek igényei, szükségletei felé, megértőek azzal kapcsolatban, hogy biztosan nehéz lesz az elején máshogy elaludnia.

 • „Képtelen vagyok egész éjjel szoptatni a gyermekemet, hogy aludjon, nem alszom, kimerült vagyok, segítségre van szükségem…”

  Ebben a helyzetben az anya általában már elégette a tartalékait, nem tud pihenni, nem tudja ellátni megfelelően a gyermekét napközben, így sürgős segítségre van szüksége, hiszen nem csak a testi, hanem a lelki egészsége is veszélyben forog, és a gyermekével kialakítandó szoros, meleg kapcsolatot is kockáztatja ez a szituáció.

  Ebben a helyzetben szintén a jelenlegi alvási szokások megváltoztatása lehet a kiút. Ez lehet a többi gondozó, családtag segítsége, amikor apa, a nagyi, a barátnő, a babysitter is tud altatni, akár éjjel, akár napközben, hogy az anya legalább pár óra zavartalan alváshoz jusson. Lehet olyan altatási mód megtalálása, ami az anyának kevésbé megterhelő (pl. az ülve cicin altatás-kiságyba tevés helyett fekve szoptatás, ringatás, hintában altatás, hordozva vagy kiságyban altatás,  stb. – ami az adott helyzetben működik), vagy pl. az együtt alvás (akár közös szoba, akár közös fekvőfelület), amikor például a cicin elaludt baba kiságyba vagy saját szobába tevése nem szükséges, így a szülők többet tudnak aludni és a baba is hamarabb vissza tud aludni, mert nem ébred fel a mozgatásra.

Összefoglalva:

A cicin altatás nem rossz szokás, de vannak olyan helyzetek, amikor nem működik tovább ez a fajta altatási mód, és ilyenkor egyáltalán nem mindegy, hogy a szülő pontosan hogyan és változtat. Ha például nem veszi figyelembe a gyermek igényeit, képességeit, alkalmazkodóképességét vagy temperamentumát, vagy sírni hagyós módszereket próbál ki, akkor előfordul sajnos az a szituáció, amikor a gyermek elkezd tartani az altatásoktól, nem tud megnyugodni, ellazulni, egyre kevesebbet alszik, egyre nehezebb elaltatni, egyre feszültebb a hangulat otthon és mindenki megsínyli ezt a változtatást. Ez mind kivédhető lehet, ha ismered a válaszkész, bababarát, a szenzitív szülőséget támogató megoldásokat.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • Lisa J. Meltzer and Valerie McLaughlin: Pediatric sleep problems: a clinician’s guide to behavioral interventions. 2015
 • La Leche League International: Sweet Sleep

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – megelőzés és megoldás

Vajon az éjszakai jelzések egy része kivédhető lehet? Ha igen, akkor hogyan? Mit [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – alvásprobléma-e vagy sem?

Vajon minden éjszakai ébredés alvásproblémát jelez? Vajon az oké, ha az éhség mi [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai megéhezésekről

Az előadás arról szól, hogy vajon az éjszakai megéhezések mennyiben lehetnek ok [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredésekről

A tartalomból: Csekklista, mik a gyakori okok Milyen az összefüggés az okok és a [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az elspórolt éjszakák- miért vannak órákat ébren a babák éjjelente, és mi a megoldás?

Kora hajnalban rendszeresen órákat töltesz virrasztva a látszólag kipihent és já [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2021-07-14T13:46:21+01:00