Máshogy szeretném altatni a babám….

Az alvási szokások megváltoztatása gyakran felmerül feladatként, nehézségként a szülőkben.

  • Nem szeretném már cicin altatni a kicsit…

  • Jó lenne, ha apa is tudná altatni…

  • A saját ágyában szeretném altatni a gyermeket…

  • Mi lesz a bölcsiben, ha ott a kisgyermek nevelő fogja altatni?

  • Kinőtte a babakocsit, jó lenne, ha a kiságyban is aludna…

  • Már nagyon nehéz ez a ringatás, szeretném, ha enélkül is elaludna….

De miért szeretné a szülő máshogy altatni a babát?

Vagy azért, mert a jelenlegi altatási mód már nem működik, a baba nem vagy nehezen tud elaludni vagy nem biztonságos már a dolog (a baba nem alszik el cicin, nem kényelmes neki többé a kendő vagy ki tud mászni a kiságyából.)
Vagy azért, mert a szülőnek jelent túl nagy megterhelést az adott altatási mód, illetve megszűnnek a feltételei (a baba súlya miatt a ringatás már nehéz, valami miatt a szoptatást abba kell hagyni, vagy apa visszamegy az irodába dolgozni, így nem lesz otthon a nappali alvásnál).

A miért tehát általában adott.

A hogyan viszont nagy kérdés.

Számos metódust, módszert dolgoztak ki erre, ezek közül van, aki egy “mindenkinek jó megoldást” javasol, ami bármikor bevethető, mindig működik, legalábbis a javaslattevő szerint.

Én ezzel szemben, ha tőlem kér valaki tanácsot azzal kapcsolatban, hogy hogyan altassa máshogy a gyermekét, a megfelelő infók begyűjtése után többféle opciót szoktam felsorolni, hiszen minden család, helyzet más, ami nem teszi lehetővé az egy kaptafára készült megoldásokat.

Tehát, a pontosan hogyanra nincs sablonválasz, nincs egyetlen módszer, nincs csodarecept.

De akkor mégis, hogyan álljak neki?

Először is, érdemes az alapokkal kezdeni, ezek pedig az elvárások. Azt tisztázni, hogy vajon a gyermeknek menni fog-e az új altatási mód, neki ez megfelelő-e, ő el tud-e így aludni majd. Egy csak cicin elalvó 3 hónapos babánál ritkán működik az, hogy egyik napról a másikra elalszik majd egyedül a kiságyában, mert az esetek nagy részében még a baba fejlődése ezt nem teszi lehetővé. De vannak kivételek, amikor akár ez is működhet.

Viszont ennek ellenére, a megfelelő tempóban, óvatosan változtatva, nyugodtan ki lehet próbálni, hogy a baba hogyan tud máshogy is elaludni, hiszen a gyermek eközben is sokat változik, fejlődik, mások lesznek az igényei. Ami még túl korai lett volna ma, az akár két hét vagy egy hónap múlva már működik. Persze, minden gyermek máshogy tud alkalmazkodni, máshogy fog reagálni, pont ezért sincs egyen módszer.

A baba akkor tud könnyen elaludni, ha az ehhez szükséges feltételek biztosítva vannak számára, erről egy teljes online kurzus szól, melyet a Tudástárban meg tudsz hallgatni. Ha ezek a feltételek nem adottak, akkor a baba nehezen birkózik meg az altatási mód megváltozásával, pont ezért nem érdemes csak úgy ma este elkezdeni máshogy altatni a babát és arra számítani, hogy ez 1-2 nap alatt működni fog.

Sőt, akár egy bonyolult alvási nehézség is kialakulhat akkor, ha mindenféle ismeret és felkészülés nélkül kezdesz bele a folyamatba, vagy városi anekdoták alapján teljesen feleslegesen hagyod abba pl. a szoptatást amiatt, hogy a gyermeked ne cicin aludjon, pedig ennek van sokkal inkább bababarát, a szoptatást támogató módja is.

A konkrét módszerek leírását megtalálod a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvsorozatban, hiszen ezek megbeszélése, illetve a felkészülés konkrét lépései jócskán meghaladnák egy blogcikk terjedelmét.

Emellett a Tudástárban találsz 3 esettanulmányt, illetve 2 részletes előadást is a témában, és ha ezeket megnézted, meghallgattad, de maradtak kérdéseid, azokat is felteheted az előfizetés részeként.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
  • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.
  • Purebl György:Te jól alszol? – minden, amit az alvásról és az alvás zavarairól tudni érdemes

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Ha nem megy az önálló elalvás

Az előadás arról szól, hogy mit tehetünk azért hogy a babánk önállóan is el tud [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az önálló elalvásról

A baba vagy kisgyermek önálló elalvása sok szülőnek szerepel a kívánságlistáján. [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Máshogy szeretném altatni a babám… – 1-2. rész

Ha nem szeretnéd már cicin, ringatva, babakocsiban vagy hordozva altatni a kicsi [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A cicin altatástól a kiságyban történő elalvásig

Niki kislánya, Lilla 13 hónapos volt, esténként cicin aludt el, közös ágyban töl [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A babakocsiban altatástól a kiságyban alvásig

  Judit kislánya, Fanni 6 hónapos volt, mikor az anyukája úgy döntött, hogy [...]

Előfizetek a tudástárra

Ingyenes cikkek a témában:

2021-08-24T14:20:47+02:00