“Ne altasd cicin, ez rossz szokás, rászokik és még 3 évesen is így fogod altatni…”.
“Elrontottad a gyereket, mert mindig cumival aludt el…”
“A te hibád, hogy csak a karodban alszik el a pici…”

Ismerős mondatok? Tényleg rossz szokás, ha a baba csak segítséggel tud elaludni? Tényleg a Te hibád? Elrontottad? Ez már örökre így marad?

Szerencsére nem. A fenti “jó” tanácsok ugyanis az alábbi népszerű tévhitekből fakadnak:

  • Minden baba képes már születésétől fogva önállóan is elaludni.
  • Az önálló elalvás ok, a cicin alvás nem.
  • Ha kialakul egy szokás, azon nem lehet, nem tudsz változtatni.
  • A segítséggel elalvás elkényeztetés, az anya alkalmatlanságának jele.
  • A jó baba átalussza az éjszakát.

Ezek mind kisarkított féligazságok, a tények téves értelmezéséből fakadnak, vagy egyszerűen saját tapasztalatok, amik egyáltalán nem érvényesek mindenkire.

Mit mondj, ha a fenti mondatokat hallod? Mik valójában a tények?

  • Nem minden baba képes önállóan elaludni már újszülött kortól. Sok babának segítségre van szüksége ehhez. Majd ahogy érnek, fejlődnek a babák, alakul ki náluk is az önálló elalvás képessége, általában 5-6 hónapos kor után. És még ebben a korban sem minden babára igaz ez, hiszen minden baba egyedi ütemben fejlődik.
  • Semmi baj nincs a cicin alvással, ha az nem zavarja meg a baba pihenését, és nem ró túl sok terhet a szülőkre. Mindig egyénileg kell eldönteni, hogy mi a legjobb az adott család szempontjából. Ismerek egy csomó anyukát, aki cicin altatja a babáját. És emellett mindenki jól alszik a családban. És számos olyan babával is találkoztam, aki egyedül aludt el, mégis alvásgondokkal küzdött. Az önálló elalvás megtanítása nem mindig szükséges, nem mindig a jó/egyedüli lépés. Arról pedig végképp ne felejtkezzünk el, hogy számtalan ok miatt ébredhet fel éjjelente a baba, az önálló elalvás ennek csak egy részét oldja meg.
  • A szokások megváltoztathatók. Néha könnyebben, néha nehezebben. Ha már nem működik a régi megoldás, akkor újat kell találni. Kitartás és következetesség – ez a két legfontosabb tényező.
  • Azt, hogy a baba el tud-e aludni önállóan vagy sem, nem csak az anya viselkedése határozza meg. Függ a babától, az életkorától, a temperamentumától is. És semmi sem indokolja, hogy minden babának önállóan kellene elaludnia, csak bizonyos alvásproblémák ez az egyik lehetséges megoldása.
  • A jó alvás nem egyenlő az éjszaka átalvásával. Sok olyan szülő fordult már hozzám, akinek a babája átaludta az éjszakát. De a nappali alvásokkal/az altatásokkal/a napirenddel/az alvás helyével vagy idejével mégis gond volt. Másrészről, számos baba a tanácsadás után sem aludta át az éjszakát. Mert vagy nem volt reális elvárás, vagy fel sem merült igényként.

Röviden:
Nem a te hibád, mindig tudsz változtatni, és nem minden olyan fekete vagy fehér, mint amilyennek elsőre látszik. 😊

Szerző: Dénes Ivett
Forrás:
Jacqueline M. T. HendersonKaryn G. FranceJoseph L. OwensNeville M. Blampied, Sleeping Through the Night: The Consolidation of Self-regulated Sleep Across the First Year of Life, Pediatrics, 126, 2010.

Ez is érdekelhet:

Kíváncsi vagy, miért ébred fel a babád 20 perc alvás után?

Cicin alszik el, mit tehetek?

Az önálló elalvás megtanítása

A szokás hatalma

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal