Meg kell-e tanítani a babát önállóan elaludni, a kiságyban aludni?

Ez egy kényes kérdés. Sokakban indulatokat szül. Szerintem leginkább amiatt, hogy van néhány makacs tévhit ezzel kapcsolatban. Nem értek azzal egyet, hogy a babáknak x idős korukban át KELL aludniuk az éjszakát. Azzal sem értek egyet, hogy az anyáknak éveken át cicivel, ringatással, cumival KELL minden éjszaka visszaaltatniuk az óránként ébredő gyermeküket, mert ha lázadni mernek ez ellen, akkor rossz anyák. Szeretném, ha minél több anyuka találna rá a saját útjára, és nem érezné attól rosszul magát, ha az ösztöneire hallgat.

Sokféle módja van a baba lefektetésének. Vannak, akik beteszik a kiságyba a gyermeküket, kimennek a szobából és a kicsi magától elalszik. Mások több segítséget nyújtanak az elalváshoz: cici, cumi, ringatás, hinta, összebújás, babakocsi, mesemondás, éneklés, simogatás és még folytathatnám. Mindegyik módszer jó, minden család azt választja, ami a legjobb a babának és a szülőknek.

Hozzám általában akkor fordulnak a családok, ha valamiért már nem működik az adott altatási mód. Két eset szokott előfordulni: vagy a szülők érzik úgy, hogy nagyon megterhelő már nekik a módszer, vagy a baba kezd el tiltakozni az eddig jól bevált szokások ellen. Mindkét esetben szükség van a változtatásra, új altatási szokások bevezetésére.

Ha változtatásra van szükség, akkor az egyik megoldás a babát rávezetni arra, hogy kevesebb segítséggel, önállóbban tudjon elaludni. Ahhoz, hogy megértsük, hogy ez miért működhet, beszélni kell egy keveset az alvási ciklusokról:

Alvás közben mély és felszínes alvási fázisokon megyünk keresztül. A mély alvási periódusokban nehezen, a felszínes alvási szakaszokban könnyebben felébredünk. Ezek a felébredések gyakoriak, mindenkinél előfordulnak, csak nem emlékszünk rájuk. Arra jók, hogy ellenőrizzük a környezetünket: nem fázunk-e, szomjasak vagyunk-e, nem fáj-e valamink, kényelmesen fekszünk-e, stb. Ha minden rendben, akkor alszunk is tovább, ez az ébredés nem zavarja meg az álmunkat, reggel nem is nagyon emlékszünk rá. Viszont ha valami zavaró tényezőt tapasztalunk, akkor “tényleg” felébredünk, és megoldjuk a problémát: feljebb csavarjuk a fűtést vagy betakarózunk, iszunk egy pohár vizet, vagy kimegyünk a wc-re.

A kisgyermekeknél is működik ez a figyelő funkció. Ha felébrednek és éhesek, fáznak, egyedül érzik magukat, bepisiltek, fáj a foguk, akkor nem alszanak vissza, hanem jeleznek a szüleiknek. Ezzel nincs is semmi gond, hisz azért vagyunk, hogy ilyen esetekben segítsünk nekik. A gond akkor van, ha a baba felébred, látszólag mindent rendben talál, mégis jelez a szüleinek. Miért csinálja ezt? Általában azért, mert azt szokta meg, hogy az elalváshoz szüksége van a szülei segítségére. Ha a lefektetésnél a cicin, cumin, kézben, hintában, babakocsiban, anyán aludt el, akkor ezt igényli minden felébredésnél is. Ebben a szituációban jelent egy lehetséges megoldást az önálló, kiságyban történő elalvás. 

Összefoglalva tehát: nem kell megtanítani önállóan elaludni a babát. Akkor érdemes erre biztatni a piciket, gyakorolni a máshogyan elalvást is, ha a gyakori éjszakai ébredések hátterében a baba önálló visszaalvási nehézsége áll, és a szüleire ez túl nagy terhet ró, vagy a baba emiatt rosszul alszik.

A babáknak sem tesz jót az, ha hónapokon, éveken keresztül minden éjszaka óránként felébrednek és hosszan ébren vannak. Nekik ugyanúgy kevésbé pihentető a gyakori, sírós ébredésekkel tarkított alvás, mint a szüleiknek.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer and Valerie McLaughlin Pediatric sleep problems : a clinician’s guide to behavioral interventions. 2015

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Mit várhatsz el a babától az alvása terén és mit nem?

Rengeteg irreális elvárással találkozom a baba-mama Facebook csoportokban és ho [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A baba temperamentuma és alvása

Hogyan függ össze a baba temperamentuma és az alvása? Mit értünk nehéz és könny [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák 6-9 hónapos korban

A babák alvása 6-9 hónapos kor körül sokat változik. Hogyan készüljünk fel erre [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák 3-5 hónapos korban

A babák alvása 3-5 hónapos kor körül sokat változik. Hogyan készüljünk fel erre [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák az első 3 hónapban?

A babák alvása az első pár hónapban még elég hektikus és változékony. Hogyan se [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A többemberes babákról

Az előadás a többemberes babákról és azok jellegzetes alvási szokásairól szól [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Exkluzív, tudományos igényességű cikkek, előadások és tréningek kizárólag előfizetőknek

  • Több, mint 30 cikk és esettanulmány

  • 20 órányi előadás

  • folyamatosan bővülő tudásanyag

  • ha nem találod a kérdéseidre a választ, segítünk

2021-02-11T12:24:25+02:00