Csecsemő- és kisdedkori alvászavarok

A csecsemő és kisdedkori alvásproblémák hátterében a legtöbb esetben nem betegség áll. Ilyenkor a megfelelő alvási szokások kialakítása a megoldás. Viszont van néhány eset, mikor a háttérben valamilyen betegség húzódik meg. Mik lehetnek ezek?

1. Obstruktív alvási apnoé: legszembetűnőbb tünete a rendszertelen, hangos, légzéskimaradásokkal járó horkolás. Gyakran tapasztalható nyugtalan alvás, a gyermek egész éjszaka forgolódik,  sokszor felriad. Nappal előfordulhat álmosság, csökkent szellemi teljesítmény, magatartászavarok. Leggyakoribb oka a megnagyobbodott orrmandula, mely légzési akadályt képez. Ennek műtéti eltávolítása általában megoldja a problémát. Nagyobb gyerekeknél az elhízás állhat a hátterében a betegségnek. Ha a fenti tüneteket tapasztalod, mindenképp fordulj a gyermekorvosotokhoz, aki szükség esetén fülészeti kivizsgálást javasol vagy továbbirányít az alváslaborba.

2. Újszülöttkori apnoé: Főleg koraszülötteknél, illetve beteg újszülötteknél fordul elő, a légzőközpont fejletlensége következtében a babánál légzéskimaradások következhetnek be. Ez leggyakrabban alvás közben alakulhat ki. Természetesen ezeknél a gyermekeknél a szoros orvosi kontroll elengedhetetlen, a légzésfigyelő használata mindenképp javasolt. Viszont néhány esetben egészséges csecsemőknél is tapasztalható a légzés rövid ideig tartó kimaradása, ilyenkor kivizsgálás szükséges az okok kiderítésére.

3. Reflux: a gyakori éjszakai ébredések hátterében a reflux betegség is előfordulhat. Lényege, hogy a baba nyelőcső-gyomor átmenete nem zár megfelelően és a gyomor tartalma visszaáramlik. Ez gyakori, nagy mennyiségű bukást, köhögést eredményezhet. Fekve a tünetek gyakrabban jelentkeznek, ezért megzavarhatják a gyermek alvását. Ilyen esetben is orvosi kivizsgálás szükséges.

4. Ételallergiák: Hasonlóan a refluxhoz, ételallergiák fennállása esetén is gyakran tapasztalhatjuk, hogy a baba nyugtalanul alszik, gyakran ébred, nehezen alszik el. A hasmenés, hányás, nyugtalanság etetés után, bőrkiütések hívhatják fel a figyelmet a betegségre.

5. Alvajárás, rémálmok: nagyobb gyerekeknél fordul elő, félelmetesnek tűnő, de általában magától elmúló állapot, viszont a hátterében meghúzódó okok kiderítésére gyakran orvosi kivizsgálás szükséges.

Természetesen számos egyéb betegség is megbújhat az alvászavarok mögött, így bármilyen szokatlan tünet fennállása esetén érdemes felkeresni gyermekorvosunkat.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer and Valerie McLaughlin Pediatric sleep problems : a clinician’s guide to behavioral interventions. 2015

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Az egyedül alvásról

Vajon az egyedül, külön szobában alvás kinek az igénye? Mik az előnyei és a hát [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a 2-4 éves gyermekek?

Mi jellemző a 2-4 éves gyermekek alvására? Milyen nehézségek lehetnek az alvásuk [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A 2,5 éves Zsolti nem akar aludni…

2,5 éves volt Zsolti, amikor tiltakozni kezdett az altatás ellen. Az anyuk [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Hogyan készüljünk a bölcsire, ovira?

Az előadás a bölcsi- vagy ovikezdésről szól természetesen az alvás szempontjából [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Nyári babaalvás tippek

Ígértem nektek egy részletes összefoglalót a nyári babaalvás jellegzetességeiről, [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A nappali alvások elhagyása 3. Az utolsó nappali alvás elhagyása

A gyermekek általában 4-5 éves korukban hagyják el az utolsó nappali alvásukat, [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Nappal 20 perc alvás után felébred a babád?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-16T12:31:25+01:00