A 8 hónapos “alvásbeborulás”

Eltelt az első 6-7 hónap, elmúlt a hasfájás, halad a hozzátáplálás, lassan indul a mászás-felülés-felállás, éjszaka már csak 1x éhezik meg a baba, minden szépen alakul…

Aztán hirtelen minden elromlik:

 • A megszokott időben nem akar elaludni a baba…
 • A jól bevált 1-1,5 órás nappali alvások helyett 30 perces alvások jelennek meg…
 • Az esti lefekvés ideje kiszámíthatatlan lesz…
 • A baba állandóan karban, cicin akar lenni…
 • A vidám napokat felváltja az állandó nyűgösség
 • Már nem jó apa az altatásnál, a babakocsiban sír a kicsi, a kezedből hirtelen ki akar ugrani, a kiságyban rögtön feláll…
 • Éjszaka újra számtalanszor ébred, csak anya, csak a cici jó, nem lehet visszatenni az ágyába, mert azonnal felébred…

A fenti eseménysor nagyon gyakran bekövetkezik a babák 8 hónapos kora környékén. A napirend hirtelen teljesen felborul, a megszokott altatási mód többé már nem működik, extra éjszakai ébredések, össze-vissza nappali alvások jelentkeznek.

De vajon mi történt hirtelen? Hiszen már minden olyan szépen alakult…

A 8 hónapos kor környéki “alvásbeborulás” oka általában több tényezőre vezethető vissza.

1. A baba ebben az időszakban szokott áttérni a 2 nappali alvásos menetrendre (ritkábban még csak a 3-ra). Ez természetesen nem egy egyik napról a másikra bekövetkező folyamat, hanem hetekig vagy akár hónapokig tartó napirend váltás. Ilyenkor hol 3x, hol 2x alszik a baba, hol rövidebben, hol hosszabban, hol 2, hol meg 4 óra fennlét után.

2. A mozgásfejlődés során ebben a korban nagy változások zajlanak, a baba mászni kezd, felül, feláll, egyre jobban tud mozogni.

3. A szeparációs szorongás is jelentős lehet 8 hónapos kor környékén, karöltve a mozgás és a személyiség rohamos fejlődésével.

4. A hozzátáplálás ebben az időszakban felgyorsul, az egy kanál almapürék után itt már több mindent, többször és nagyobb mennyiségben esznek a babák, emiatt az emésztési gondok, az esetleges ételallergiák hasi panaszok formájában jelentkezhetnek. Emellett a napközbeni ritkuló szoptatás csökkenő tejmennyiséget eredményezhet, ezt gyakoribbá váló cicizésekkel ellensúlyozza a baba. Azaz, éjjel újra felkel enni.

5. A fogzás egyszerre több fogat is érinthet, nyugtalanságot, fájdalmat okozva.

6. A szülők nehezen élik meg a baba alvásának beborulását, hiszen már arra számítottak, hogy egyre könnyebben megy majd minden. Eddigre elfogynak a tartalékok, az ötletek és az elvárások is erősebben jelentkeznek a baba felé, hiszen a közvélekedés szerint egy 8 hónapos baba már nem eszik éjjel, átalussza az éjszakát, és fix napirend szerint él. Sokszor a szülők párkapcsolati problémái is kiéleződnek ebben az időszakban, sok esetben a párnak már egyre nagyobb lenne az igénye újra visszatalálni egymáshoz, kicsit lazább menetrendben, kevésbé a baba köré szervezve az életüket. A családi konfliktusok is elmélyülhetnek, hiszen a baba nemalvása miatt az anya sokszor bűntudatot érez, a saját anyai alkalmatlanságának bizonyítékát látja benne, a tágabb környezet pedig erre még könnyen rá is erősíthet, a “bezzeg a mi időnkben”, “nem kellett volna elkényeztetni”, “bezzeg a Julcsi kisfia…”, és ehhez hasonló megjegyzésekkel.

A megoldás sosem egyszerű, hisz az okok is változatosak:

1. Segíteni kell a babának megtalálni az új, ideális napirendet, aminek a segítségével ki tudja pihenni magát napközben. Ebben a Tudástár cikkei, esettanulmányai, előadásai nagyszerű segítséget nyújtanak Neked, minden apró részlet és gyakorlati tanács elhangzik a tudásanyagokban az ideális napirend kialakításával kapcsolatban.

2-3. Fel kell készülni a mozgásfejlődés és a szeparációs szorongás okozta extra kihívásokra.

4. Menedzselni kell a hozzátáplálás megfelelő ütemét, és ezt összehangolni a szoptatással vagy tápszeres táplálással. Ebben a megfelelő szakember, gyermekdietetikus vagy szoptatási tanácsadó tud segíteni. Ételallergia vagy egyéb emésztési gond lehetősége esetén gyermek gastroenterológushoz érdemes fordulni, nem érdemes kivizsgálás nélkül, sokszor feleslegesen diétáztatni a gyermeket.

5. Tudni kell enyhíteni a fogzással járó panaszokat, és nem érdemes minden alvásgondot csak erre az egy okra fogni. 😊

6. Fel kell készülni arra, hogy a babák növekedése során mindig vannak nehezebb időszakok, extra kihívások, jó, ha van a tarsolyunkban néhány tudományosan bizonyított és bababarát megoldási lehetőség, a extra segítség elérhetősége, vagy a megfelelő szakember segítsége ezekre az időszakokra.

7. A családi összefogás, a szülők terheinek részleges átvállalása, a lelki támogatás nagyban segíti ezen időszak jól viselését. A szülők kiegyensúlyozottsága, egymás támogatása, lelki tartalékai segítenek a babának is könnyebben átvészelni a 8 hónapos kor környékén jelentkező, újonnan megjelenő vagy romló alvási nehézségeket.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • UpToDate nemzetközi online orvostudományi előfizetéses adatbázis releváns fejezetei – www.uptodate.com
 • Scher, A. & Cohen, D. V. Sleep as a Mirror of Developmental Transitions in Infancy: The Case of Crawling. Monographs of the Society for Research in Child Development 80, 70–88 (2015).
 • Henderson, J. M. T., France, K. G., Owens, J. L. & Blampied, N. M. Sleeping Through the Night: The Consolidation of Self-regulated Sleep Across the First Year of Life. Pediatrics 126, e1081–e1087 (2010).
 • Scher, A., Epstein, R. & Tirosh, E. Stability and changes in sleep regulation: A longitudinal study from 3 months to 3 years. International Journal of Behavioral Development 28, 268–274 (2004).
 • Atun-Einy, O., Scher, A., Sleep disruption and motor development: Does pulling-to-stand impacts sleep-wake regulation? Infant Behavior and Development 42, 36-44 (2016)

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – megelőzés és megoldás

Vajon az éjszakai jelzések egy része kivédhető lehet? Ha igen, akkor hogyan? Mit [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – alvásprobléma-e vagy sem?

Vajon minden éjszakai ébredés alvásproblémát jelez? Vajon az oké, ha az éhség mi [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai megéhezésekről

Az előadás arról szól, hogy vajon az éjszakai megéhezések mennyiben lehetnek ok [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredésekről

A tartalomból: Csekklista, mik a gyakori okok Milyen az összefüggés az okok és a [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az elspórolt éjszakák- miért vannak órákat ébren a babák éjjelente, és mi a megoldás?

Kora hajnalban rendszeresen órákat töltesz virrasztva a látszólag kipihent és já [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-08-24T14:41:07+02:00