Miért nem segít az illóolaj vagy a nyugtató tea a baba alvásán?” -naponta hallom, olvasom ezt a kérdést.

 A válasz egyszerű: mert ezek a szerek/megoldások nem a kezdeti lépések, hanem a baba alvásának a finomhangolására valók. Ha a főzést vesszük, akkor ez a petrezselyem levélke a kész ételen. Nem ezzel kezdünk, hanem ez az utolsó lépés.

A babák nehéz altatása, éjszakai ébredései, rövid nappali alvásai hátterében ritkán szerepel  kiváltó okként önmagában a baba nyugtalansága, amire ezeket a szereket ajánlják.  A kiváltó ok sokkal inkább a napirend hiánya, a túlfáradás és kevés alvás okozta nyűgösség, stressz. Azzal, hogy  homeopátiás szert vagy gyógynövényt adunk a picinek, nem oldjuk meg a baba napirendi elcsúszásait, az állandó kialvatlanságát, a túlfáradást. Nem fog kevesebbszer ébredni a gyerkőc emiatt, hisz az éjszakai ébredéseknek rengeteg oka lehet, a leggyakoribbak az éhség, a nem megfelelő körülmények/kényelmetlenségek (teli pelus, hideg-meleg, eldugult orr, hasfájás) és az önálló visszaalvás képességének hiánya. És lássuk be, egyetlen gyógyszer vagy természetes szer sem fogja a babát jóllakatni, leszívni az orrát, kicserélni a pelust, vagy megtanítani az önálló elalvásra. A fogzásra lehet ugyan jótékony hatásuk, de az alvásproblémák hátterében a fogacskák kibújásán kívül még 1001 más ok állhat.
Akkor mire érdemes a (csoda)szerek helyett koncentrálni?

Ha ezek mind rendben vannak, akkor nyugodtan kipróbálhatunk egy-két készítményt, hogy még nyugodtabb legyen az éjszaka és vidámabb a nappal – persze csak a gyermekorvos tudtával és javaslatára.


Szerző: Dénes Ivett
Forrás: https://scholar.google.hu/scholar?start=10&q=causes+of+sleep+disturbance+infant&hl=hu&as_sdt=0,5&as_vis=1#d=gs_qabs&p=&u=%23p%3DyYIK7eHhyGUJ

Ez is érdekelhet:

Kíváncsi vagy, miért ébred fel a babád 20 perc alvás után?

Az alvásigény

Hogyan alakítsd ki a baba napirendjét?

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal