(Csoda)szerek helyett…

Miért nem segít az illóolaj vagy a nyugtató tea a baba alvásán?” -naponta hallom, olvasom ezt a kérdést.

 A válasz egyszerű: mert ezek a szerek/megoldások nem a kezdeti lépések, hanem maximum a baba alvásának a finomhangolására valók, egyes esetekben. Ha a főzést vesszük példának, akkor ez a petrezselyem levélke a kész ételen. Nem ezzel kezdünk, hanem ez az utolsó lépés, és nem is kell minden ételre ilyen fajta díszítés.

A babák nehéz altatása, éjszakai ébredései, rövid nappali alvásai hátterében ritkán szerepel  kiváltó okként önmagában a baba nyugtalansága, amire ezeket a szereket ajánlják.  A kiváltó ok sokkal inkább a napirend hiánya, a túlfáradás és kevés alvás okozta nyűgösség, stressz, a baba jelzéseinek félreértése vagy a nem válaszkész reagálás rájuk. Egyébként, ha meg mégis a baba nyugtalansága az ok, akkor sokkal inkább a nyugtalanság okát kell megkeresni, és ezt az okot megszüntetni, nem pedig nyugtatót adni a gyermeknek.

Azzal, hogy  homeopátiás szert vagy gyógynövényt adunk a picinek, nem oldjuk meg a baba napirendi elcsúszásait, az állandó kialvatlanságát, a túlfáradást, a baba-mama kapcsolati nehézséget. Nem fog kevesebbszer ébredni a gyerkőc emiatt, hisz az éjszakai ébredéseknek rengeteg oka lehet, a leggyakoribbak az éhség, a nem megfelelő körülmények/kényelmetlenségek (teli pelus, hideg-meleg, eldugult orr, hasfájás, fejlődési mérföldkövek, napirendi gondok) és az altatás problémái.

És lássuk be, egyetlen gyógyszer vagy természetes szer sem fogja a babát jóllakatni, leszívni az orrát, kicserélni a pelust, vagy olyan altatási módokat bevezetni, ami segít a gyermeknek jól aludni.

A fogzásra lehet ugyan jótékony hatásuk, de sok esetben inkább a szülő lesz nyugodtabb attól, hogy egy kézzelfogható dolgot ad a gyermekének, és ez a nyugodtság bizony jócskán lehet pozitív hatással a gyermek alvására is, hiszen a szülő-gyermek kapcsolat milyensége egy fontos szempont az alvási nehézségek megoldásában. De azt nem szabad elfelejteni, hogy az alvásproblémák hátterében a fogacskák kibújásán kívül még 1001 más ok állhat.

Akkor mire érdemes a (csoda)szerek helyett koncentrálni?

Ha ezek mind rendben vannak, akkor nyugodtan kipróbálhatunk egy-két készítményt, hogy még nyugodtabb legyen az éjszaka és vidámabb a nappal – persze csak a gyermekorvos tudtával és javaslatára. Nagyon fontos, hogy sok illóolaj, tea, bogyó, vitamin, gyógyhatású készítmény, étrend kiegészítő valójában nem adható gyermekkorban, főleg nem pár hónapos babáknak, még párologtatva vagy bőrre kenve sem.

Mindig érdemes elolvasni a tájékoztatót, és kikérni a valódi szakember véleményét is (a bolti eladó, a webáruház üzemeltetője, a szomszédasszony ritkán az), és ha bármi kétség merül fel a készítmény alkalmazhatóságáról, akkor inkább nem használni.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Miért jó, ha kitolódik a napirend?

Miért jó, ha kitolódik a napirend? A napirend váltások kapcsán teljesen term [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A rövid nappali alvásokról

Mikor lehet probléma, és mikor életkori sajátosság, ha a baba rövidet alszik nap [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Ha káosz a napirend…

Ha össze-vissza a baba napirendje, akkor ezt az előadást érdemes megnézned. [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan toljuk el a gyermek napirendjét?

Üdv a kurzuson! A Hogyan toljuk el a gyermek napirendjét? - kurzus 4+1 leckéből á [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A napirend váltások miértje és hogyanja

A napirend váltás, amikor a gyermek elhagyja az egyik nappali alvását, minden ba [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A fix napirend mítosza

Sok szülő úgy gondolja, hogyha egyszer beállt a napirend, a baba fixen, mondjuk 3 [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-05-18T10:09:06+01:00