A babák általában 6 hónapos koruk körül érnek meg arra, hogy többé-kevésbé fix napirend szerint éljék az életüket. Milyen a jó napirend, és hogyan tudjuk ezt kialakítani?

A jó napirend egyszerre szigorú és rugalmas:

Szigorú, mert ragaszkodunk hozzá akkor is, ha elutazunk, ha a nagyinál alszik a baba, és akkor is, ha vendégek jönnek.

Rugalmas, mert a baba igényei szerint alakítjuk, és nem (csak) az órát nézzük.

Hogyan alakíthatunk ki jó napirendet?

1. Az első lépés a lefektetések előtti rutin bevezetése. Célja, hogy a baba ráhangolódjon az alvásra, tudja, hogy mikor jön el a lefekvés ideje. Érdemes a nappali alvásoknál is használni, ilyenkor elég  egy 10-15 perces változat is.

2. Próbáljuk meg minden nap közel azonos időben lefektetni este a babát. Nyilván fél óra ide vagy oda nem probléma, de nem jó, ha egyik nap este hétkor megy a gyerkőc aludni, másnap pedig még éjjel 10-kor is fenn van.

3. Ha már közel azonos időben sikerül letenni aludni a babát, akkor érdemes arra is figyelni, hogy közel azonos időben keljen is fel reggelente. Ha túl korán ébred, akkor mindenképp próbáljuk meg visszaaltatni, hisz ebben az esetben nem csak a napirend borul, hanem a baba sem aludt eleget.

4. Amikor már fix időpontban fekszik este, és kel a baba reggel, eljött az ideje a nappali alvások napirendbe szervezésének is. Érdemes először az első nappali alvással kezdeni, hiszen ha már minden reggel 7-kor ébred a gyerkőc, akkor könnyen tervezhetjük be a következő alvást 9-re vagy 10-re, a baba igényei szerint. A következő alvásoknál nyugodtan megengedhetünk némi rugalmasságot, inkább az álmosság jeleit (ásítás, elrévedő tekintet, lelassult mozgás) figyeljük, mint az órát.

5. Ha az alvások már a kellően szigorú és rugalmas napirend szerint történnek, akkor az étkezéseket is könnyen hozzáigazíthatjuk a napirendünkhöz. Itt persze inkább a tápszeres etetésekre, és a hozzátáplálásra gondolok, hisz az igény szerinti szoptatást igazán nincs értelme időhöz kötni. 🙂

Szerző: Dénes Ivett

Ez is érdekelhet:

Kíváncsi vagy, miért ébred fel a babád 20 perc alvás után?

Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat?

Mennyit aludjon nappal a baba?

Hogyan told el a baba napirendjét?

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal