Ahányszor álmos, és szüksége van rá. A nappali alvás ugyanis pontosan ugyanolyan fontos a babák számára, mint az éjszakai. A kicsik még nem képesek hosszú órákon keresztül ébren maradni, hiszen napközben rengeteg információt, élményt szívnak magukba. Szükségük van a pihenésre a nap során is. És valljuk be, nekünk, szülőknek is szükségünk van egy kis fellélegzésre a nap folyamán, hogy kicsit magunkkal is törődhessünk (no meg a házimunkával), míg gyermekünk békésen alszik. Lássuk, hogy átlagosan mennyi nappali alvásra van szüksége a babáknak:

Újszülött korban még nincs kialakult napirend, a baba még csak ismerkedik a kinti élettel, ebben a korban nehezen megjósolható, hányszor fog aludni napközben, elképzelhető, hogy egyik nap ötször, másnap viszont nyolcszor alszik. Az is változó, hogy ezek az alvások milyen hosszúak, és hogy mennyit van ébren a baba egy-egy alvás között. Ebben a korban a legfontosabb, hogy a baba ne legyen hosszan ébren, hanem tudjon sokszor aludni.

1-4 hónapos korban a baba átlagosan 4-5 alkalommal alszik napközben, ez attól is függ, hogy milyen hosszan szundít, és mennyit tud ébren maradni két alvás között.

5 és 8 hónapos kor között kezd kialakulni a többé-kevésbé stabil napirend, átlagosan háromszor alszanak nappal a gyerekek, persze, ha kétszer vagy négyszer alszik a baba, az sem probléma.

9-17 hónapos kor között jellemző a kétszeri alvás napközben, a legtöbb baba – az elterjedt nézet ellenére – nem érett még 1 évesen az egy nappali alvásra.

1,5 éves koruktól a gyermekek naponta általában egyszer alszanak.

Nagyon változó, hogy meddig van szükségük a kisgyermekeknek a délutáni szundira, a többségnek 3 évesen még igen.


Szerző: Dénes Ivett
Forrás: https://www.babysleepscience.com

 

Ez is érdekelhet:

Kíváncsi vagy, miért ébred fel a babád 20 perc alvás után?

A babák alvásigénye

Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat?

Hogyan alakítsd ki a napirendet?

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal