Hogyan alakítsd ki a baba napirendjét?

Össze-vissza alszik napközben a babád? Kiszámíthatatlan, reggel mikor ébred, este a legváratlanabb pillanatokban alszik el, ráadásul folyton nyűgös? Képtelen vagy tervezni a napot, mert hol 2x, hol 3x alszik a pici, állandóan le kell mondanod az időpontot a védőnőnél vagy az orvosnál, mert a baba az indulás előtt 5 perccel alszik el?

A mai blogbejegyzés abban segít neked, hogy tudsz ebből a káoszból nagyjából kiszámítható, rugalmas napirendet teremteni, mely mind a babád, mind a család többi tagjának igényeihez igazodik.
Lássuk lépésenként a teendőket:

1. Nyomozás

Mindig ezzel kezdünk és ez nem véletlen. Az az első, hogy alaposan megfigyeljük a helyzetet, kiderítsük az okokat, hiszen ezek ismerete általában kézenfekvővé teszi a probléma megoldását is. A kérdések, amiket fel kell tenned:

a.) a napirendre vonatkozóan:

 • Mióta nincs olyan napirendetek, amilyet szeretnél?
 • Sosem volt vagy inkább túl sokszor felborul?
 • Ha nem volt, annak mi lehet az oka?
 • Ha néha van, akkor miért lesz újra meg újra káosz?
 • Mik a nap kényes pontjai?
 • Tudsz mondani egy fix időpontot, mióta elromlott a helyzet?

b.) a baba alvására vonatkozóan:

2. Igények felmérése – képzelj el egy ideális napot:

 • Mit szeretnél, mikor ébredjen reggel a baba?
 • Hogyan képzeled az ideális nappali alvásokat?
 • Mennyire van fix program a napban (nagyobb gyermek szállítása fix időpontra, apuka későn ér haza munkából, de ő szeretné fürdetni a picit, a postás mindig reggel 8-kor csenget, stb.)
 • Mikor szeretnéd, ha a gyerkőc este aludni menne?
 • Mennyi alvásra lenne szüksége a picinek?

3. Az igények és a valóság összefésülése:

 • Mi az, ami az elképzelt, ideális napból reálisan megvalósítható?
 • A baba és a család többi tagjának igényei mennyire összeegyeztethető?

4. A megoldások 1-1 példán keresztül:

A) Sosem volt valódi napirend és a baba már elmúlt 6-8 hónapos: ebben az esetben a kiszámítható napirend szép fokozatos kialakítása a megoldás. Ennek lépései:

 • az aktuális alvásigénynek és nappali alvások számának megfelelően egy minta napirend megtervezése (ehhez találsz segítséget a könyvemben)
 • a lefekvések előtt mindenképp érdemes bevezetni egy konzekvens rutint, mely jelzés a babának: itt az idő egy kis szundira
 • először az ébrenléti időkre érdemes koncentrálni, azaz mindig azonos ébren töltött idő után vinni aludni a babát, függetlenül attól, hogy mennyi épp az idő. Ez a stopper szerinti napirend, azaz, mikor a baba felébred, jelképesen elindítod a stopperórát, és mondjuk 3 óra ébrenlét után kezded az elalvás előtti szertartást. Ha reggel 6-kor kel a pici, akkor 10-kor viszed aludni, ha 9-kor ébred, akkor 12-kor. Emiatt kezdetben persze még nagyobbnak tűnik majd a káosz, de ez magától rendeződni szokott, mikor a baba beáll egy állandó alvásritmusra.
 • ha a stopper napirend jól működik, (azaz megtaláltad azokat az ideális ébrenléti időket, amikkel a baba könnyen altatható, eleget alszik és nem ébred fáradtan, és azt tapasztalod, hogy egyre kiszámíthatóbb, hogy mikor ébred reggel és mikor alszik nappal a baba) akkor lassan magától átáll a pici az óra szerint napirendre. Azaz kb. 1 órás intervallumon belülre kerülnek az ébredési időpontok. A baba mondjuk konzekvensen 6 és 7 óra körül kel, napközben is kb. fix időpontokban alszik, nagyjából hasonló hosszan és az esti lefektetés is kb. ugyanakkora jön ki.
 • ha az óra szerinti napirend is működik, akkor jöhet a finomhangolás. Azaz most jött el az ideje annak, hogy a család igényeit is figyelembe tudjuk venni. ilyenkor már van értelme tolni egy kicsit a pici napirendjén, előre vagy hátra. Persze, ne gondolkozz több órában, max. 1 óra jöhet szóba. Azt, hogy hogyan tedd mindezt, a könyvem tulajdonosainak elérhető extra a blogbejegyzések egyikében olvashatod.

B.) Sosem volt napirend és a pici fiatalabb 6-8 hónaposnál: ebben az esetben még nem feltétlenül működik a klasszikus értelemben vett, órához kötött napirend, hiszen az alvásigény kevésbé kiszámítható, ráadásul a nappali alvások száma sem állandó még, ha a baba rövidebbeket alszik, vagy változó hosszúságú alvásai  ebben vannak. Érdemes ebben a korban az ébrenléti időkre és az álmosság jeleire koncentrálni és a stopper szerinti napirend alapjait lefektetni.

C.) Volt már napirend, de mindig felborul: ez nagyon gyakori a babáknál, hiszen a picik első pár életévében egy biztos dolog van, az a változás.  Mire beállna egy fix napirend, a baba alvásigénye hirtelen csökken, megváltozik az éjszakai és a nappali alvás aránya, a pici elhagy egy nappali alvást, nő az az idő, amíg ébren tud lenni. Anya legyen a talpán az, aki tudja követni ezeket a változásokat. Amit ilyen esetben tehetsz:

 • rugalmasan követed a pici fejlődését és alkalmazkodsz.
 • számítasz rá, hogy egy-egy nappali alvás elhagyása kapcsán átmenetileg borulhat a bevált rend
 • felkészülsz az alternatív napirendekre:elképzelhető, hogy a baba 1-2 napig 1x, majd 1-2 napig 2x alszik napközben, a reggeli ébredés és az első alvás kezdete és hossza függvényében,
 • éber figyelemmel követed az alvásigény változását, az álmosság jeleit és nem dőlsz be annak a népszerű tévhitnek, hogy biztos a te babád is azok közé tartozik, akiknek kevesebb alvás is elég.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Miért jó, ha kitolódik a napirend?

Miért jó, ha kitolódik a napirend? A napirend váltások kapcsán teljesen term [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A rövid nappali alvásokról

Mikor lehet probléma, és mikor életkori sajátosság, ha a baba rövidet alszik nap [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Ha káosz a napirend…

Ha össze-vissza a baba napirendje, akkor ezt az előadást érdemes megnézned. [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan toljuk el a gyermek napirendjét?

Üdv a kurzuson! A Hogyan toljuk el a gyermek napirendjét? - kurzus 4+1 leckéből á [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A napirend váltások miértje és hogyanja

A napirend váltás, amikor a gyermek elhagyja az egyik nappali alvását, minden ba [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A fix napirend mítosza

Sok szülő úgy gondolja, hogyha egyszer beállt a napirend, a baba fixen, mondjuk 3 [...]

Előfizetek a tudástárra

Nappal 20 perc alvás után felébred a babád?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-09-02T13:35:13+02:00