Kialvatlanság testre gyakorolt hatásai

Az előző bejegyzésemben már bemutattam, milyen károkat képes okozni az agyunknak a kevés alvás. Most azokat a következményeket szeretném bemutatni, amelyeket a testünk szenved el, ha nem tudja kipihenni magát éjszaka.

1. Csökkenti a libidót

Mivel az alvás létszükséglet, a hiánya gyakran felülírja a szaporodási ösztönt is. Sok meglepetés azért nincs abban, ha hulla fáradtan nem érez az ember kedvet egy kiadós szexhez, és ha mégis összejön valami, nehézkesebb és kevesebb benne az öröm. Egyébként azt is kimutatták, hogy a kialvatlan férfiak szervezetében jóval kevesebb tesztoszteron termelődik, így tehát az alváshiány nem csak fizikai, hanem hormonális gátat is emel a partnerek közé.

2. Öregíti a bőrt

Ha megkérdezzük, hogy néz ki egy kialvatlan ember, mindenki rögtön le tudja írni: gyűrött, hamuszürke bőr, beesett arc, karikás szemek. Azt hiszem, ennél többet nem is kell mondanom.

3. Növeli az étvágyat

Bizony, aki nem alszik eleget, az sok esetben többet eszik. Az alvás közben keletkező egyik hormon, a leptin tartja ugyanis kordában az éhségért felelős másik hormont, a ghrelint. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a kialvatlan emberek nem csak többször esznek, hanem kifejezetten hajlamosak magas kalóriatartalmú ételek fogyasztására is. Arról már nem is szólva, hogy fáradtan kinek van kedve edzeni…?

4. Gyengíti az immunrendszert

Alvás közben a szervezeted több olyan anyagot is termel, ami segíti az immunrendszer hatékonyabb működését. Ezért van az, hogy az ember szinte úgy érzi, alvás közben gyógyul. Aki kialvatlan, szinte minden betegségből lassabban, nehezebben lábal ki.

5. Növeli a krónikus betegségek kockázatát

Már régóta ismert tény, hogy a kialvatlanság sokszor komoly szerepet játszik a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kialakulásában. Az előbbi azért jöhet létre, mert az alváshiány fokozza az inzulintermelést, így a vércukorszint szabályozása könnyedén felborulhat. Az utóbbi pedig a szervezetünk éjszakai öngyógyító tevékenységével függ össze, hiszen nagyon nem mindegy, milyen állapotban vannak az ereink és a szívünk. Nem véletlen, hogy az álmatlanság jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

6. Felborítja a hormonrendszert

Eddig is több olyan hormont említettem, ami főleg éjszaka termelődik. A férfi nemi hormon és a telítettség érzetéért felelős hormon mellett szintén fontos „éjszakai” kémiai anyagunk a növekedési hormon, ami meghatározó szerepet játszik a sejtek és a szövetek fejlődésében, javításában, az izomtömeg növelésében. Így különösen a gyermekeknél és a serdülőknél okoz nagy problémát, ha az alváshiány miatt nem termelődik elég belőle.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Ásít, nyűgös, akkor biztosan álmos mítosza

Ha ásít, nyűgös, akkor álmos… – ilyen egyszerű. Biztos? Az ásítás vagy a ny [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A 2,5 éves Zsolti nem akar aludni…

2,5 éves volt Zsolti, amikor tiltakozni kezdett az altatás ellen. Az anyuk [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ha a baba szeretne máshogy aludni…

A babák alvása rengeteget fejlődik, változik az első pár év során. Teljesen ter [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 6 hónapos baba alvásgondjai esettanulmány

Az előadás egy esetet mutat be, egy 6 hónapos babáról szól, aki keveset alszik [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: Tomi, Gréta és János története, avagy kilábalás a kialvatlanság ördögi köréből

Az alábbi esettanulmány a 9 hónapos Tomi és családja történetét meséli el, a nap [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Miért ébred fel a baba, ha lerakom?

"Elaltatom a babát ringatva/cicin, majd lerakom és megyek a dolgomra..." Ez az a [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Exkluzív, tudományos igényességű cikkek, előadások és tréningek kizárólag előfizetőknek

  • Több, mint 30 cikk és esettanulmány

  • 20 órányi előadás

  • folyamatosan bővülő tudásanyag

  • ha nem találod a kérdéseidre a választ, segítünk

2021-02-11T12:12:07+02:00