Újabb mérföldkő az alvásban – A 2 éves kor

2 éves kor környékén a kisgyermekek sokszor elkezdenek tiltakozni az alvás ellen, ki-kimarad a délutáni szundi, a megszokott esti altatási idő valamiért nem működik, újra gyakrabban jelez a gyermek éjjelente, furcsa felsírásokat produkál éjjel, nem akar a bölcsiben aludni, egyre tovább tart neki az elalvás. Ezek a változások jelentkezhetnek egyszerre vagy egymás után, vagy a szülők csak egy részüket tapasztalják a gyermeküknél.

 

Mi az oka ezeknek a változásoknak és mit lehet tenni a megoldásért?

Egyrészt a kisgyermek fejlődése.

Mit tudnak a 2 éves gyermekek?

A kisgyermekek eddigre ugyanis rengeteg új készséget sajátítottak el. Képesek

 • ugrani és ugrálni,

 • lépcsőzni (segítséggel),

 • hosszabb utasításokat is megérteni,

 • labdát eldobni, rúgni,

 • logikai játékokat játszani (toronyépítés, labirintus, formakirakó stb.)

A megértő-, felfogóképességük is rohamosan fejlődik:

 • javul a memóriájuk,

 • a kreativitásuk kibontakozóban,

 • virágzik a fantáziájuk,

 • függetlenedni akarnak és

 • el is kezdik tesztelni a korlátjaikat. (Meg a miénket is )

Másrészt a változások, amik a kisgyermekkel történnek.

 • Ebben az életszakaszban a szülők hajlamosak arra, hogy új szokásokat, új helyzeteket, új szabályokat vezessenek be. Ez nem csak otthonra vonatkozik, hanem a gyermekek szociális élettereire is. Ilyenkor sok kisgyermek bölcsődébe kerül, ahol – ha addig otthon nem – lassan megismerkedik a bilivel, számos új szabállyal, tevékenységgel.

 • Ez az a kor, amikor a szülők rendszerint egy kistestvért is bevállalnak, mert az édesanya ismét készen áll arra, hogy új babának adjon életet.

 • A gyermek ebben a korban már sok családnál tévézhet, tabletezhet, vagyis valóban rengeteg új dologgal találkozhat. A sok változás pedig sokféleképp hathat a gyermek alvására is.

Attól függetlenül, hogy sokkal rendezettebb a mozgásuk, és emiatt sokkal több mindenre képesek, jobban el is fáradhatnak, főleg a bölcsi kezdése miatt. Sokszor ütköznek akadályokba, sok mindent tudnak már, de sokkal többet akarnak, ami még nem megy elsőre, se másodikra. A türelem pedig nem minden 2 éves gyermek erőssége.  ☺

Hogyan segíthetsz a gyermekednek, ha beleszaladtatok a 2 éves kor körül jelentkező újabb alvásfejlődési helyzetbe?

 • A legfontosabb az, hogy maradj válaszkész, következetes, türelmes, és kitartó, de egyben vedd észre a gyermek megváltozott igényeit is. Az alvásigény csökkenhet ebben az életkorban, de akár nőhet is, ha a kicsi most kerül bölcsibe.

 • A kisgyermek napirendje szintén változhat. Az egy alvásra átállás már akár 6-10 hónapja megtörtént, de az akkori napirend nem kőbe vésett. Simán elképzelhető, hogy a szokott időben tervezett nappali vagy esti elalvásnál a gyermek egyszerűen már nem elég álmos, ezért azt későbbre kell tenni.  Ha a gyermek most kerül közösségbe, akkor is változhat a napirendje, sőt, még a bölcsis napirendhez is igazodni kell. Egy napirend beborulás pont elég arra, hogy a gyermeknél a cikk elején felsorolt alvásproblémákat tapasztaljuk. Néha sok már a gyermeknek minden nap a 2,5-3 órás nappali alvás, ilyenkor rövidebb lesz az éjszaka. Ha viszont kevesebbet alszik napközben (ez gyakran előfordul a bölcsibe szoktatás idején), akkor legyen hosszabb az éjszaka.

 • Az elalvási szokások változása is jellemző ebben a korosztályban. Sok anyuka ekkor fejezi be a szoptatást vagy választja el magát a gyermek. Gyakori, hogy vagy kinövi a kiságyat vagy a kistesó érkezése kapcsán kap új ágyat. Az anya visszamehet dolgozni, így már rendszeresen más is altatja a gyermeket. Csupa változás, ami hat az alvásra.

 • lehetőleg kerüljük a túl sok új kihívást. Ne akarjuk egyszerre másik, nagyobb ágyba tenni, bilire szoktatni, a cumiját elvenni stb. Főleg, ha valóban kistestvér érkezik a családba. Ez már önmagában akkora változás lesz a számára, hogy a további újdonságokkal csak rontanánk a helyzeten.

 • Próbáljunk fokozatosan bevezetni új helyzeteket. A kistestvér születése után várjunk legalább három hónapot az olyan változtatásokkal, amelyek a nagyobb gyermekünket érintik.

 • Ebben a korban a fantáziájának köszönhetően új szokásokat vehet fel: például azt, hogy elkezd félni a sötétben vagy a szörnyektől. 

 • És végül, de semmiképp sem utoljára: Maradjunk rugalmasak, de következetesek is! Ne kezdjünk el olyan új szokásokat kialakítani, amelyeket nem fogunk tudni betartani és betartatni. A következetlenség, az ebből fakadó összevissza korlátozásaink együttesen odavezethetnek, hogy minden este harcot fogunk vívni gyermekünkkel a lefektetéskor.  Tartsuk hát magunkat továbbra is néhány, általunk fontosnak tartott alapszabályhoz, mely a családunk értékrendjét tükrözi. A gyermek nyugodtan dönthet abban, hogy melyik pizsamáját veszi fel, de azt nem érdemes rábízni, hogy ő mondja meg, hogy szeretne-e aludni.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
 • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.
 • Purebl György:Te jól alszol? – minden, amit az alvásról és az alvás zavarairól tudni érdemes

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Mit várhatsz el a babától az alvása terén és mit nem?

Rengeteg irreális elvárással találkozom a baba-mama Facebook csoportokban és ho [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A baba temperamentuma és alvása

Hogyan függ össze a baba temperamentuma és az alvása? Mit értünk nehéz és könny [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák 6-9 hónapos korban

A babák alvása 6-9 hónapos kor körül sokat változik. Hogyan készüljünk fel erre [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák 3-5 hónapos korban

A babák alvása 3-5 hónapos kor körül sokat változik. Hogyan készüljünk fel erre [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák az első 3 hónapban?

A babák alvása az első pár hónapban még elég hektikus és változékony. Hogyan se [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A többemberes babákról

Az előadás a többemberes babákról és azok jellegzetes alvási szokásairól szól [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2021-08-24T14:41:41+02:00