• Miért sír a baba, ha altatni próbálod? 
  • Miért tiltakozik az altatás ellen?
  • Miért tart emiatt hosszú ideig az elalvás?
A szakmai tapasztalatom szerint az ok szinte kivétel nélkül mindig összetett és ráadásul egymásra ható.
Ha pl. nem időben próbálod altatni a babát, ha túl korán vagy túl későn altatod, akkor sokszor tiltakozik a baba az altatás ellen, emiatt persze nehezen alszik el, a napirend még inkább tervezhetetlen lesz, emiatt még nehezebb belőni, mikor is kéne aludni vinni a babát. Ha pedig egyre kevésbé kiszámítható az altatás ideális ideje, akkor egyre több lesz a nem jól időzített altatási szituáció. Tehát a helyzet saját magát is nehezíti, ahogy telnek a napok és a hetek.
Ha a baba érzi a feszültséget, a szülők nem tudják számára azt a megnyugtató légkört megteremteni az elalvás kapcsán, amire szüksége van a békés elalváshoz, akkor a baba egyre kevésbé szereti az altatási helyzeteket, a szülők egyre feszültebbek, az altatás egyre hosszabb. Megint egy önsorsrontó kör.
Sokszor a szülők csak egy fajta altatási móddal próbálkoznak, ahogy a baba épp nem akar/nem szeret/nem tud könnyen elaludni. Ilyenkor egyénileg mérlegelendő, hogy miért ezt szeretnék a szülők, ez mennyire reális elvárás az adott baba felé,és milyen módszert érdemes pontosan bevetni, ha meg szeretnék változtatni az alvási szokásokat. Mert ha rossz módszerrel próbálkoznak, könnyen ronthatják tovább a helyzetet, megint egy ördögi körbe kerülve.
Tehát, a nehéz altatások gyakran összefüggnek a napirendi gondokkal, az altatási szokásokkal és a szülők elvárásainak, lelkiállapotának aktuális helyzetével is. 
A nehéz altatások megoldása pont az egymásra épülő, meg egymást rontó okok miatt a legtöbb esetben többféle változtatást igényel, azt is meghatározott sorrendben, és a fejlemények függvényében. Erre sincs igazán mindent egycsapásra megoldó tutitipp.
Pont emiatt készültek konkrét, megoldásközpontú előadások vagy szakmai cikkek a témában, illetve egy egész online tréning is az altatási nehézségekről. Mindezt az Anya, gyere! Tudástárban találod meg.
 Forrás:

  • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
  • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.
  • Dr. Purebl György:Te jól alszol? – minden, amit az alvásról és az alvás zavarairól tudni érdemes