Az iskolások 70%-a túl keveset alszik

A legfrissebb kutatási adatok szerint az iskoláskorú gyermekek nagyon keveset alszanak, tíz fiatalból mindössze hárman fekszenek le időben. Ennek a korosztálynak napi 8-10 óra alvásra lenne szüksége ahhoz, hogy ne legyen kimerült, és ne jelentkezzenek további súlyos panaszok is. De vajon mit tehetünk mi, szülők ennek elkerülésére?

A kevés alvás káros hatásai

A kevés, valamint rossz minőségű alvás következtében a tizenévesek koncentrációs és tanulási képességei rosszabbodnak. A negatív következmények azonban nem merülnek ki ennyiben.

Azok a fiatalok, akik nem alusszák meg a kellő mennyiséget, különböző krónikus betegségekkel is szembesülhetnek később:

  • cukorbetegség,
  • elhízás,
  • mentális problémák.

A tizenéveseknél jellemző, hogy a biológiai órájuk amúgy is “elállítódik”, és nehezen alszanak el 10-11 óra előtt. A reggeli kelés meg sokszor túl korán van ehhez képest. Ráadásul, a melatonin (alváshormon) termelődés ciklikussága „megkövetelné”, hogy mindig azonos időben feküdjünk le és keljünk fel, de az életvitelünk következtében ezt egyre inkább figyelmen kívül hagyjuk.

Miért nem tudunk elaludni?

Az ember úgy működik, ahogyan egy napunk. A szervezetünk a fénnyel kel, és a szürkülettel álmosodik el. A mai világunkban azonban nem eszerint élünk, és a különböző társadalmi hatások, a technológia fejlődése és a világ felgyorsulása a természet rendjét egyre kevésbé engedi követni.

Sok tizenéves késő estig ébren van, ezért másnap reggel, mikor iskolába kell mennie, kimerültnek és fáradtnak érzi magát. Gyakran a hétvégén próbálják bepótolni a kimaradt alvásmennyiséget, amellyel csak még inkább felborítják a biológiai órájukat. De még ha időben is szeretnének lefeküdni, sokszor az iskolai stressz miatt nem tudnak elaludni vagy egyszerűen még este 10-kor is leckét írnak.

Az elalvást nehezítő körülmények

Kutatások bizonyítják, hogy a rengeteg házi feladat, a hatalmas iskolai követelmények hatására a fiatalok stresszszintje olyan mértékben emelkedik, hogy az erőteljesen megnehezíti az elalvást, sőt az alvás minőségére is káros hatással van.

Ezt csak tovább fokozzák a kütyük, a tévé, az okostelefon, a számítógépes játékok és az egyre inkább online síkra terelődő baráti kapcsolatok. Gyakori, hogy a fiatalok éjszaka többször is felkelnek megnézni az üzeneteiket. A bekapcsolva hagyott mobilokból szűrődő fény eleve becsaphatja az agyunkat, és késlelteti az elalváshoz szükséges melatonin termelődését.

Mit tehetünk mi, szülők, hogy a gyermekeink eleget aludjanak?

  1. Kérjük meg őket, hogy éjszakára és az elalvás előtt közvetlenül kapcsolják ki a telefonjukat. Ez az első lépés. Tudom, hogy nem könnyű, de nagyon fontos lenne.
  2. Ha arra hivatkoznak, hogy a telefon ébresztőjét használják reggel, vegyünk nekik inkább egy dizájnos és vagány ébresztőórát.
  3. Ügyeljünk arra, hogy mind hétköznap, mind hétvégén hasonló időben kerüljenek ágyba. Ha kell, szervezzünk hétvégére is olyan családi programokat, amelyek ezt elősegíthetik.
  4. Végső esetben szakemberhez is fordulhatunk, aki hatékony módszereket javasolhat a tinédzserünknek a napirendje kialakításához, az alváskörnyezete optimalizálásához és kizárja az esetleges betegségeket a probléma hátterében.

Alvászavarok

Ne felejtsük el azonban, hogy a gyermekek alvásproblémáinak más is állhat a hátterében, nem csak a szokások. A nem diagnosztizált és kezeletlen alvászavarok még az egészséges alvás ösztönzésére irányuló erőfeszítéseket is meghiúsíthatják, ezért fontos, hogy például az alvási apnoet, a narkolepsziát, a különböző betegségekhez vagy állapotokhoz társult álmatlanságot vagy „nyugtalan láb”- szindrómát kiszűrjük és kezeltessük.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Az egyedül alvásról

Vajon az egyedül, külön szobában alvás kinek az igénye? Mik az előnyei és a hát [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a 2-4 éves gyermekek?

Mi jellemző a 2-4 éves gyermekek alvására? Milyen nehézségek lehetnek az alvásuk [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A 2,5 éves Zsolti nem akar aludni…

2,5 éves volt Zsolti, amikor tiltakozni kezdett az altatás ellen. Az anyuk [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Hogyan készüljünk a bölcsire, ovira?

Az előadás a bölcsi- vagy ovikezdésről szól természetesen az alvás szempontjából [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Nyári babaalvás tippek

Ígértem nektek egy részletes összefoglalót a nyári babaalvás jellegzetességeiről, [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A nappali alvások elhagyása 3. Az utolsó nappali alvás elhagyása

A gyermekek általában 4-5 éves korukban hagyják el az utolsó nappali alvásukat, [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-16T12:36:19+02:00