Így hat a kialvatlanság a gondolkodásunkra

A kialvatlanság olyan probléma, amivel szinte minden ember szembesül életében. Lehet, hogy őt magát nem is érinti közvetlenül, de az is hatással van rá, ha a környezetében valaki más küzd alvásgondokkal. Elég csak a tragikus veronai buszbalesetre gondolni… Hogyan nehezíti meg kialvatlanság a hétköznapokat? Összeszedtem nektek az elégtelen alvás legjellemzőbb, „fejre” káros hatásait.

1. Dekoncentrálttá tesz

Aki nem piheni ki magát, az hamar megtapasztalja, a fáradtság mennyire rossz hatással van rá. Az illető figyelme lanyhul, a reakcióideje megnő. Mivel nem elég éber, gyakran olyan jelenségeket sem érzékel, amelyek máskor egyből feltűnnének neki. Nem véletlen, hogy a közlekedési balesetek egyik tipikus oka az alváshiány.

2. Rossz hatással van a lelkünkre

Magunkon is érezhetjük, hogy fáradtan türelmetlenebbek vagyunk, ingerültebben reagálunk. A kialvatlanság emellett fokozza a szorongást is. A depresszióra hajlamos emberek esetében az elégtelen alvás valóságos 22-es csapdája lehet, hiszen a kialvatlanság és a kedélybetegség kölcsönösen erősítik egymást.

3. Negatívan befolyásolja a döntési képességünket

Kialvatlanul könnyebben előfordulhat, hogy másképp látjuk és értelmezzük a világot, mint kipihenten. Az agyunk ugyanis túlterhelt, és így eleve kevesebb információt fogad be, de azokat is korlátozottabban dolgozza fel. Így lényegében esélyünk sincs megfontolt, bölcs döntést hozni.

4. Gyengíti az agyi teljesítményt

Kialvatlanul készülni például egy vizsgára nem túl pratikus, hiszen ilyen állapotban jelentősen gyengébb a memóriánk, a kreativitásunk és a problémamegoldó képességünk. Ha az agyunk nem piheni ki magát, nem csak maga a tanulás nehezebb, hanem az is, hogy következő nap felidézzük, amit előző nap elvileg már megjegyeztünk.

5. Feledékennyé tesz

Ha nem alusszuk ki magunkat, nem csak azt felejtjük ám el, amit előző nap tanultunk. Hanem szinte bármit. Ugyanis az alvás során keletkező agyhullámok a felelősek azért, hogy az információ a rövid távúból a hosszú távú memóriába kerüljön.

6. Rontja az összhangot az agy és a végtagok között

Aki nagyon fáradt, gyakran érzi úgy, hogy szinte szédeleg, nehezebben őrzi meg az egyensúlyát. Azok az alváshiányos emberek, akiket vezetési szimulátor segítségével teszteltek, a kéz-szem koordinációjukat tekintve olyan rosszul – vagy még rosszabbul – teljesítettek, mint azok, akik jelentős mennyiségű alkoholt vagy drogot fogyasztottak. Az agynak ugyanis komoly kapacitásait köti le, hogy folyamatosan összehangolja a végtagok mozgását azokkal az üzenetekkel, amelyeket az érzékszervek küldenek neki. A fáradtság miatt korlátozott „üzemmódba” kerül az agy, így sem befogadni, sem feldolgozni nem tudja az érkező információkat – így nem képes megfelelő utasításokat sem küldeni a végtagoknak, mikor és hogyan cselekedjenek.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Ásít, nyűgös, akkor biztosan álmos mítosza

Ha ásít, nyűgös, akkor álmos… – ilyen egyszerű. Biztos? Az ásítás vagy a ny [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A 2,5 éves Zsolti nem akar aludni…

2,5 éves volt Zsolti, amikor tiltakozni kezdett az altatás ellen. Az anyuk [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ha a baba szeretne máshogy aludni…

A babák alvása rengeteget fejlődik, változik az első pár év során. Teljesen ter [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 6 hónapos baba alvásgondjai esettanulmány

Az előadás egy esetet mutat be, egy 6 hónapos babáról szól, aki keveset alszik [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: Tomi, Gréta és János története, avagy kilábalás a kialvatlanság ördögi köréből

Az alábbi esettanulmány a 9 hónapos Tomi és családja történetét meséli el, a nap [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Miért ébred fel a baba, ha lerakom?

"Elaltatom a babát ringatva/cicin, majd lerakom és megyek a dolgomra..." Ez az a [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Exkluzív, tudományos igényességű cikkek, előadások és tréningek kizárólag előfizetőknek

  • Több, mint 30 cikk és esettanulmány

  • 20 órányi előadás

  • folyamatosan bővülő tudásanyag

  • ha nem találod a kérdéseidre a választ, segítünk

2021-02-11T12:11:07+02:00