Egy szóval megválaszolva a kérdést: mindig.

Miért?

Mert ugyan a babák alvási nehézségeinek oka ritkán tisztán orvosi kérdés, de lehet betegség vagy egészségügyi állapot is a háttérben, vagy ronthatja az alvásproblémát. Ezen problémák felderítését pedig semmiképp nem érdemes Facebook csoportokból kapott tutitippekkel elintézni, hiszen a baba egészsége forog kockán. Egy alvási apnoé, egy reflux, egy nehéz fogzás vagy egy táplálási nehézség orvosi felügyeletet, kivizsgálást, kezelést, kontrollt igényel(het).

Mert a háziorvos ismeri a gyermeket, követi a fejlődését, ismeri az előéletét. Lehet, hogy az alvásprobléma az a tünet lesz, ami megerősít egy olyan feltételezést, ami már más apró jelek kapcsán felmerült az orvosban. Ha erről a problémáról nem értesül, akkor akár egy szükséges kivizsgálás vagy fejlesztés maradhat el.

Mert a háziorvos ismeri a szülőket, a család élethelyzetét, a testvéreket – ezek a tényezők sem hagyhatóak figyelmen kívül, ha a gyermek alvási nehézségei a probléma. Egy anyai depresszió, egy válás, a szociális körülmények, egy különleges ápolást igénylő testvér vagy egy külföldön dolgozó apa – mind fontos információ lehet.

Két dolog történhet.

Az orvos vagy kizárja az orvosi okokat, vagy felmerül valamilyen gyanú és akkor kivizsgálást javasol.

Ha nem orvosi vagy fejlődési ok áll a háttérben, akkor az alvási szokásokkal, a körülményekkel, az elvárásokkal, a családi nevelési elvekkel, a baba igényeivel, egyéni érzékenységével, temperamentumával, a lelki tényezőkkel kell tovább foglalkozni, ebben segít a baba-mama alvás konzultáció  vagy az Anya, gyere! Tudástár az exkluzív tudásanyagaival. 

Ha viszont egy betegség vagy eltérő fejlődés derül ki, akkor annak megfelelő kezelése vagy a komplex fejlesztés az alapja annak, hogy az alvási nehézség megoldódhasson. Természetesen, nem orvosi okok is színezhetik a problémát, tehát mindig komplex megoldásban, integratív szemléletben érdemes gondolkodni, ilyen esetben együttműködve a különböző szakembereknek.

Tehát könnyen elképzelhető, hogy a gyermek refluxának kezelését a gyermek gastroenterológus, az egyik vagy mindkét szülő lelki elakadásait, életviteli, családi, kapcsolati nehézségeinek megoldását egyéni vagy párterápiában pszichológus, a baba fejlődését gyógypedagógus, a szülők és a baba kapcsolati nehézségeit, vagy az alvási szokások kialakítását csecsemő-szülő kapcsolati konzulens támogatja, együttműködve egymással.

Persze, minden családnál nincs szükség minderre, ha a háziorvos kizárja az orvosi vagy fejlődési okokat, a szülők mentális nehézségeit, akkor a reális elvárások, a babák alvása jellemzőinek megismerése, a megfelelő alvási szokások kialakítása segíthet, amelyről ebben a könyvemben olvashatsz.

Készült: 2020. 06. 23.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
  • Galland, B. C., Taylor, B. J., Elder, D. E., & Herbison, P. (2012). Normal sleep patterns in infants and children: A systematic review of observational studies. Sleep Medicine Reviews, 16, 213–222.
  • Hédervári-Heller Éva: A szülő-csecsemő konzultáció és terápia, Animula kiadó, 2008.
  • Hámori Eszter: A korai kapcsolat zavarai, Oriold és Társa Kiadó, 2016
  • Hámori Eszter: A kötődéselmélet perspektívái Animula, 2015.

Nappal 20 perc alvás után felébred a babád?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM