Egy szóval megválaszolva a kérdést: mindig.
Miért?
  • Mert ugyan a babák alvási nehézségeinek oka ritkán tisztán orvosi kérdés, de lehet betegség vagy egészségügyi állapot is a háttérben, vagy ronthatja az alvásproblémát. Ezen problémák felderítését pedig semmiképp nem érdemes Facebook csoportokból kapott tutitippekkel elintézni, hiszen a baba egészsége forog kockán. Egy alvási apnoé, egy reflux, egy nehéz fogzás vagy egy táplálási nehézség orvosi felügyeletet, kivizsgálást, kezelést, kontrollt igényel(het).
  • Mert a háziorvos ismeri a gyermeket, követi a fejlődését, ismeri az előéletét. Lehet, hogy az alvásprobléma az a tünet lesz, ami megerősít egy olyan feltételezést, ami már más apró jelek kapcsán felmerült az orvosban. Ha erről a problémáról nem értesül, akkor akár egy szükséges kivizsgálás vagy fejlesztés maradhat el.

  • Mert a háziorvos ismeri a szülőket, a család élethelyzetét, a testvéreket – ezek a tényezők sem hagyhatóak figyelmen kívül, ha a gyermek alvási nehézségei a probléma. Egy anyai depresszió, egy válás, a szociális körülmények, egy különleges ápolást igénylő testvér vagy egy külföldön dolgozó apa – mind fontos információ lehet.

Két dolog történhet.
Az orvos vagy kizárja az orvosi okokat, vagy felmerül valamilyen gyanú és akkor kivizsgálást javasol.
Ha nem orvosi vagy fejlődési ok áll a háttérben, akkor az alvási szokásokkal, a körülményekkel, az elvárásokkal, a családi nevelési elvekkel, a baba igényeivel, egyéni érzékenységével, temperamentumával, a lelki tényezőkkel kell tovább foglalkozni, ebben segít a baba-mama konzultáció.
Ha viszont egy betegség vagy eltérő fejlődés derül ki, akkor annak megfelelő kezelése vagy a komplex fejlesztés az alapja annak, hogy az alvási nehézség megoldódhasson. Természetesen, nem orvosi okok is színezhetik a problémát, tehát mindig komplex megoldásban, integratív szemléletben érdemes gondolkodni, ilyen esetben együttműködve a különböző szakembereknek.
Tehát könnyen elképzelhető, hogy a gyermek refluxának kezelését gyermek gastroenterológus, az egyik vagy mindkét szülő lelki elakadásait, életviteli, családi, kapcsolati nehézségeinek megoldását egyéni vagy párterápiában pszichológus, a baba fejlődését gyógypedagógus, a szülők és a baba kapcsolati nehézségeit, vagy az alvási szokások kialakítását csecsemő-szülő konzulens támogatja, együttműködve egymással.
Persze, minden családnál nincs szükség minderre, ha a háziorvos kizárja az orvosi vagy fejlődési okokat, a szülők mentális nehézségeit, akkor a reális elvárások, a babák alvása jellemzőinek megismerése, a megfelelő alvási szokások kialakítása segíthet, amelyről ebben a könyvemben olvashatsz. Ha pedig szakértői támogatásra, szakmai tanácsokra is szükséged van, a könyv tulajdonosainak az Anya, gyere! Közösségben biztosítjuk ezt.