Számos szakember érhető el akkor, ha a babád vagy kisgyermeked nem alszik, nem úgy alszik, vagy bizonytalan vagy abban, hogy jól alszik-e, köztük az egyik legképzettebb a témában a csecsemő-szülő kapcsolati konzulens.

De mihez is ért pontosan egy csecsemő-szülő kapcsolati konzulens?

Egy mondatban egy csomó baba és kisgyermekkori nehézséghez.

Ilyen az alvási, altatási probléma, a táplálási nehézség, vagy ha a baba sokat sír, nehezen megnyugtatható. A társas kapcsolatok, a játék, a figyelem, az aktivitás, a szobatisztaság, az ürítés, az önállóság, a szülő-gyermek kapcsolat és a kötődés nehézségei. Mindezeket összefoglalva regulációs vagy (ön)szabályozással kapcsolatos nehézségeknek is nevezik.

És még mielőtt azt gondolnád, hogy ezek ritka problémák, a koragyermekkori szabályozási zavarok a gyermekek 5-10 %-ánál észlelhetőek.

Mit és hol tanul az a szakember, aki ért ezekhez a nehézségekhez?

Csak bizonyos egyetemi diplomák megléte mellett (egészségügy, társadalomtudomány, pszichológia, pedagógia) lehet erre a szakra jelentkezni. Tehát, egy érettségi, egy jogi vagy műszaki diploma nem elég vagy nem jó hozzá.

A képzés egyetemen zajlik, 4 félév alatt, esti tagozaton, tehát munka után, rendszeres személyes megjelenéssel. Emellett gyakorlatokon is részt kell venni, a saját munka kapcsán és más intézményekben is (gyermekkórház, bölcsőde, gyermekotthon, fejlesztő központ).

A félévet mindig vizsgák zárják, tanulmányokat, beszámolókat is kell írni, illetve előadásokat, esetbemutatásokat is rendszeresen tartani. Tehát, nem csak hallgatni kell az elméletet, vagy egy online kurzust, hanem aktívan dolgozni az órákon és otthon előre készülni is rá, a kötelező intézményi gyakorlatokon felül.

A 4. félév végén egy 40-50 oldalas szakdolgozatot kell leadni, és azt meg is kell védeni az államvizsga során.

A 4 félév alatt tehát gyakorlatorientált képzés folyik, a babák és kisgyermekek fejlődéspszichológiájáról, eltérő fejlődéséről, a szülővé válás pszichológiájáról, annak nehézségeiről, a kötődéselméletekről, a család kialakulásának és működésének rendszeréről, a gyermekek fent említett, úgynevezett regulációs nehézségeinek orvosi, pszichés, fejlődési, szociális, kapcsolati és nevelési nézőpontjairól. Emellett a problémák diagnosztikájáról, a konzultációk vezetésének menetéről, a megoldási lehetőségekről esik szó részletesen. 

Az előadók egyetemi tanárok, pszichológusok, gyógypedagógusok, egészségügyi szakemberek, akik általában doktori fokozattal, több évtizedes szakmai és kutatási múlttal rendelkeznek, és régóta ezzel a speciális témával foglalkoznak.

Készült: 2020. 08. 06.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • www.felvi.hu
  • http://mental.semmelweis.hu/hu/a-kepzes-bemutatasa-szulo-csecsemo
  • https://btk.ppke.hu/oktatas/szakiranyu-tovabbkepzesek/hallgatoinknak/csecsemo-szulo-kapcsolatdiagnosztika-es-konzultacio
  • Hédervári-Heller Éva: A szülő-csecsemő konzultáció és terápia, Animula kiadó, 2008.

Exkluzív, tudományos igényességű cikkek, előadások és tréningek kizárólag előfizetőknek

  • Több, mint 30 cikk és esettanulmány

  • 15 órányi előadás

  • folyamatosan bővülő tudásanyag

  • ha nem találod a kérdéseidre a választ, segítünk