Hogyan válassz alvás tanácsadót?

Számos kiváló szakember érhető el akkor, ha a babád vagy kisgyermeked nem alszik, nem úgy alszik, vagy bizonytalan vagy abban, hogy jól alszik-e.

Mire érdemes figyelned, ha épp a megfelelő szakembert keresed?

1. A szakmai végzettségekre

Beírtam a Google keresőjébe a “baba alvás tanácsadás” kifejezést és találtam hordozási tanácsadót, szoptatási tanácsadót, laktációs szaktanácsadót, védőnőt, képesített/okleveles baba alvás/altatás tanácsadót, sleep coach-ot, gyermekorvost, pszichológust, szülő-csecsemő konzulenst is a témával foglalkozó szakemberek között – és ez még csak az első találati oldal volt.

Tehát, akkor vajon mindenki egyformán ért hozzá, vagy azért van különbség?

Nézzük meg, a fent felsorolt végzettségek megszerzéséhez hol és mennyit kell tanulni:

A végzettséget beírtam szintén a keresőbe és megnéztem, hol, mennyi idő alatt lehet azt megszerezni, mik az előfeltételek (miután a képzések tematikája nem mindenhol elérhető, így most azt nem vettem figyelembe, pedig ez is érdekes lehet, hogy miről is tanulnak az adott szakon, képzésen)

* hordozási tanácsadó:

A képzést több helyen 2×3 naposnak írják, nem találtam előfeltételt, tehát bárki jelentkezhet, nem kell hozzá érettségi vagy diploma.

* szoptatási tanácsadó:

Ha nem a laktációs szaktanácsadó szakirányú képzésre gondolunk, akkor nem találtam konkrét adatokat, valószínűleg inkább az önkéntes szoptatási segítőkről lehet szó.

* laktációs szaktanácsadó:

4 féléves szakirányú továbbképzés egyetemen (előfeltétel: megszerzett diploma orvos és egészségtudomány, bölcsészettudomány, társadalomtudomány szakon vagy pedagógusképzés során).

* védőnő:

4 éves egyetemi képzés.

* képesített/okleveles baba altatás tanácsadó, sleep coach:

Csak külföldi tréningeket találtam, többféle opcióban: 3 napos tanfolyam, 3-5 hónapos online program, 40 órás képzés (előképzettséget nem kérnek, de van, ahol előzetes elbeszélgetést jelöltnek meg).

* gyermekorvos: 

6 éves egyetemi képzés + 5 év szakvizsga.

* pszichológus:

5 éves egyetemi képzés

* csecsemű-szülő kapcsolati konzulens:

4 féléves szakirányú továbbképzés egyetemen  (előfeltétel: megszerzett diploma orvos- és egészségtudomány, bölcsészettudomány, társadalomtudomány szakon vagy pedagógusképzés során)

Tehát, látsz itt pár napos tanfolyamot (hordozási tanácsadó, sleep coach) és 8-11 évig tartó egyetemi képzést is (pl. gyermekorvos, szülő-csecsemő konzulens vagy laktációs szaktanácsadó szakirányok esetén).

 

 

Vajon te kire bíznád szívesebben a gyermekedet egy olyan probléma esetén, ami az egészségére és a testi és pszichés fejlődésére is hatással van?

2. A szakmai múltra

Hány éve foglalkozik a témával, hány cikket, tanulmányt, könyvet írt? Hány tréningje, videója, hanganyaga van? Azokban milyen tudásra alapozza a mondanivalóját? Szerepelt szakmai konferenciákon, tagja tudományos társaságoknak? Mennyire csak a szakterületére fókuszál? Milyen mélységig ismeri a témát?

A fent említett Google találatok kapcsán itt is nagy a szórás. Van, ahol nem derül ki, mióta foglalkozik az adott témával a szakember, máshol 10-30 éves szakmai tapasztalat is szerepel. A cikkek számát tekintve néhány blogbejegyzéstől kezdve az 50-100 cikkig terjed a paletta. Van, aki könyvet is írt vagy kurzusokat is tart a témában. Szakmai hivatkozást a cikkek alatt nagyon kevés helyen találtam, és a Hiteles Egészségügyi Weboldal Tanúsítvány sem túl gyakori a honlapokon. 

A szakterület mérete is változatos. Találtam olyan szakembert, aki más témákban is ír, szerepel, más csak az alvással foglalkozik.

Vajon mennyire tudsz megbízni egy olyan szakemberben, akiről szinte semmilyen adat nem érhető el, vagy nem is igazán publikált ismeretterjesztő tartalmakat, tehát nem tudod, milyen tudásra, forrásra alapoz és milyen a szemléletmódja, vagy úgy tűnik, hogy az alvás csak egyik szakterülete a sok közül?

3. A szakember elérhetőségére

A fent említett, alvással foglalkozó szakemberek közül van, akinél nem láttam konzultációs lehetőséget, csak cikkek érhetőek el, másoknál ez online, személyes vagy mindkét formában lehetséges. Vannak, akik egy alkalomban, egyszeri tanácsadásban gondolkodnak, máshol a rendszeres beszélgetések igénybevételére van lehetőség. Van, ahol egyetlen opció van, máshol többféle megoldás közül lehet választani.

Tehát, ha szakemberhez szeretnél fordulni, érdemes körültekintően eljárni.

Hiszen a babák és a kisgyermekek alvása egyszerre egészségtudományi, fejlődéslélektani, baba-szülő kapcsolati és neveléstudományi kérdés. Jó, ha ehhez mind ért az a szakember, akit választasz, előny a szakmai múlt, és a csak erre a szakterületre való szakosodás is.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Google találati lista a “baba alvás tanácsadás” kifejezésre
  • www.felvi.hu
  • www.semmelweis.hu

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Hogyan kérj jól tanácsot? (ÚJ)

A tartalomból: Az alvás tanácsadás sajátosságai A gyermek alvásának fontos param [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 3 gyakori ok, ami miatt nem alszik a baba

Mi az a 3 gyakori ok, ami valójában a baba nemalvását okozza? Erre a válasz, l [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Hogyan álljunk neki a babánknak segíteni jól aludni?

Egy 8 hónapos nemalvós baba esetén keresztül beszéljük meg a 7 lépés alvásprogr [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Amikor a gyakorlati tanács nem elég…

Van, hogy nem elég a napirend rendezése, az altatási mód megváltoztatása vagy az [...]

Előfizetek a tudástárra
2021-09-15T08:09:12+02:00