Nem alszik a baba….
Rosszul alszik a csemete…
Keveset, nehezen alszik a gyerkőc…

Mi a következő lépés?

  • Hívd fel a háziorvosotokat és beszélj erről vele. Bár a babakori alvási nehézségek egy része vezethető vissza csak különböző betegségekre és egészséggel kapcsolatos állapotokra, de ezek tisztázása , kizárása nagyon fontos.
  • Ha kiderült, hogy nincs orvosi oka az alvási nehézségnek és tényleg probléma van a baba alvásával, fordulj az alvás tudományában jártas, kisgyermekes családokkal foglalkozó szakemberhez. Egy gyermekpszichológus, egy szülő-csecsemő konzulens vagy egy alvásorvos jó választás lehet. Érdemes utánakérdezni, hogy milyen korosztállyal és problémával van tapasztalata a szakértőnek, és milyen módon fogadja a családokat. Érdemes óvakodni azoktól az önjelölt (“felnevelt 3 gyereket, elolvasott 2 könyvet a témában, így ért hozzá”), vagy előzetes végzettséghez nem kötött, pár órás, egy-két napos, külföldi “sleep coach/consultant” tanfolyamot végzett segítőktől, akik nem biztos, hogy mélységében is értik a témát, és rendelkeznek az alap diploma adta alapismeretekkel. Az alvás egy speciális szakterület, mely a szorosan összefügg az egészségtudománnyal, a pszichológiával, a neveléstudománnyal, így nem lehet 2 nap alatt megtanulni, pár könyvet elolvasva megérteni vagy kizárólag a saját tapasztalatokból kiindulni. A megfelelő szakember mindig többféle módon tud segíteni. Hiszen van olyan család, ahol elég, ha informálódnak, ha megszerzik a megfelelő, nekik készített tudásanyagot, amiből megértik a problémát, és segíteni tudják a babát a jó alvásban. Másoknak személyre szabott segítségre is szükségük van, egy szakember meglátásaira, támogatására.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

DC:0-5TM a csecsemő- és kora gyermekkori lelki egészség és fejlődés zavarainak diagnosztikai klasszifikációs rendszere. Medicina 2019.

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM