Miért vezess alvásnaplót?

Minden tanácsadásra jelentkező anyukától azt kérem, hogy vezessen naplót a baba alvásáról.

Miért fontos ez?

 1. Mert a memóriánk véges kapacitású: egyszerűen nem emlékszünk már pár nap után, hogy pontosan mikor és mennyit aludt a baba, hogy szerdán 3x vagy 4x ébredt, és melyik nap is volt pontosan, mikor olyan jót aludt délután. Ráadásul a kialvatlanság tovább rontja az emlékezőképességünket.
 2. Emellett szelektív is a memóriánk: a kirívó napokat sokkal jobban megjegyezzük, mint azokat, amikor semmi különös nem történt. Viszont ahhoz, hogy igazán lássuk, hogyan is alszik a baba, az extra napoknál sokkal fontosabbak a szürke hétköznapok. Ha a pici átlagosan 3x ébred éjjel, akkor ez sokkal fontosabb infó, mint az, hogy volt egy olyan nap is a hónapban, mikor 6x kelt.
  Ezek kívül könnyebb követni, hogyan változik a baba alvása a tanácsadás során megbeszélt új alvási szokások bevezetése kapcsán.

 

Persze, még mindig felmerül a kérdés, hogy nem mindegy, hogy mennyit alszik nappal a baba, hiszen az éjjeli felébredés az igazi probléma?
Erre mindig azt szoktam válaszolni, hogy nem lehet az éjszakai ébredéseket vagy a hajnali felébredést megoldani anélkül, hogy ne foglalkoznánk a nappali alvásokkal. A jó éjszakai alváshoz ugyanis a pihentető nappali alvásokon keresztül vezet az út. Az a pici, aki nem alszik eleget napközben, nehezen alszik jól éjjel is. A kiszámítható, és egyszerre szigorú és rugalmas napirend alapvető ahhoz, hogy segíteni tudjunk a picinek éjjel is jobban, többet, hosszabb szakaszokban aludni. És arról, hogy a napirend hogyan alakul, az alvásnapló kiváló információt nyújt.

Milyen a jó alvásnapló?

Jól áttekinthető, könnyen követhető és éjjel-nappal kéznél van. Lehet egy mobilra letölthető app (én a saját gyermekemnél a Baby Connect nevű alkalmazást használom), egy Excel tábla vagy egy füzet is.

A legfontosabb alvással kapcsolatos adatok, amiket érdemes benne rögzíteni, a következők:

 • ébren és alvással töltött időszakok hossza,
 • mikor kelt fel és mikor aludt el a baba,
 • éjszakai ébredések száma, ideje,
 • éjszakai etetések,
 • összes alvásmennyiség,
 • az altatás módja,
 • a baba hangulata,
 • extra események: ébreszteni kellett a picit, autóban aludt, apa altatta stb.

Hogy néz ki egy igazi alvásnapló?

Legegyszerűbb, ha a példa kedvéért megosztom veletek a kisfiam (Máté itt 3 éves) alvásnaplójának egy részletét:
Szombat:

6:00 ébredés (kipihent, vidám)
11:00-11:20 ebéd
11:20 elalvás előtti rutin kezdete
11:45-13:30 nappali alvás (1 óra 45 perc) önállóan aludt el, frissen ébredt
18:00 vacsora
18:30 fürdés
19:00 olvasgatás
19:30 elalvás (1x ébredt éjjel, 4:45-kor pisilni kellett, 10 perc ébrenlét)
5:50 ébredés (10 óra 10 perc alvás)

Össz alvás : 11 óra 55 perc

Hangulat: jó, vidám volt egész nap, nem látszott fáradtnak

Vasárnap:

5:50 ébredés (friss, kipihent)
11:00 ebéd
11:25 elalvás előtti rutin (picit fáradtnak tűnt, sokat rohangált délelőtt)
11:50-13:25 alvás (1x felébredt közben, magától visszaaludt) (1óra 35 perc alvás)
18:00 vacsora
18:20 fürdés
18:45 olvasgatás (2x kellett pisilnie kimenni)
19:20 elalvás
6:05 ébredés (nem volt éjszakai ébredés) (10 óra 45 perc )

 Össz alvásidő: 12 óra 15 perc

Szerző: Dénes Ivett
Forrás: Lisa J. Meltzer and Valerie McLaughlin: Pediatric sleep problems : a clinician’s guide to behavioral interventions. 2015

Érdekelhet még:
2018-12-11T16:26:19+00:00

 1. Kata 2016-05-20 03:10 - Válasz

  Kedves Ivett!
  Segítségt szeretnék kérni! Kisfiam 3 es fél hónapos és körülbelül egy hónapja az alvási szokásai megváltoztak. Eddig 3 óránként evett, utána játék és aztán alvás következett 1,5-2 óra. Éjszaka 2x-3x kelt fel.
  Mostanában napközben 30-50 percet alszik kb 1-1,5 óra fentlét után amitől nagyon nyűgős. És az éjszaka is szörnyű , óránként kétóránként kel, sőt van h 20 percenként fektetem vissza a kiságyba. Szoktam hagyni mozgolódni, nyöszörögni, nem egyből kapdosom ki őt hátha vissza alszik ( ez nappalra is ér) de ált. sírni kezd, amit nem tudok hagyni mert a páromat a munka miatt nem ébreszthetjük fel.
  Egyébként jön a foga is, eszi a kezét, folyik a nyála, piros az arca. Biztos ez is közre játszik, de nem tudom h 4 hete ez befolyásolna minden napot? Meddig tarthat ez? Este 7 kor fürösztjük akkor alszik 11, éjfélig, de utána folyamatosan ébred. Kérlek segíts, hogy miben változtsthatnék, vagy mit segíthetek kisfiamnak h tudjon aludni. A homeos szerek nem nagyon válnak be. Előre is köszönöm segítséged!

  • Ivett 2016-06-28 19:01 - Válasz

   Kedves Kata!

   Ennyi idős korban gyakran változik a babák alvása: az alvás felületesebbé válik, a nappali alvások rövidülnek, az éjszakai ébredések száma nő. Ez a pici alvási mintázatának változásával függ össze.
   Amit javaslok:
   – vezess be elalvás előtti rutint
   – a fáradság legapróbb jelénél vidd aludni a babát, hogy megelőzdd a túlfáradást
   – ha növekedési ugrást tapasztalsz, számíts gyakoribb evésekre
   – próbáld meg mindig ugyanott és ugyanúgy altatni a babát, ne változtass gyakran altatási módszert
   – az éjszakai ébredések okait próbáld kiszűrni (betegség, pisis pelus, zaj, fény, )
   – próbáld ki a fehér zajt, mely segít a picinek átlendülni a felületes alvásszakaszokon

   Sok sikert!

   Ivett

 2. Bohácsné Pintér Edit 2017-10-02 10:53 - Válasz

  Kedves Ivett,

  Nekünk is hasonló problémánk lenne. Kislanyom 4 hónapos múlt 23.-an! Nyaralni voltunk 3 hetet ill 1200km utazás haza Magyarországra! Valoszinu ezek is közrejátszott h most ennyi problémánk lett! 3 hónapos növekedési ugras 3 nap alatt lezajlott akkor sokszor ébredt éjszaka, nappal nem volt változás! rá következő nap indultunk haza nyaralni! A legrosszabb döntés volt mert szörnyű lett az éjszaka nappal, minden, a megszokott rend éjjeli 2-3 szori keles mind mind véget ért! Éjjel 10 szer kelt minimum, volt h 10 percenként! 2 hete jöttünk vissza nyugodtabb lett de még mindig éjszaka szörnyű 6-8 alkalommal kelunk! Igeny szerint szoptatom! cicin alszik vissza, magatol még sosem fordult eloh elaludt volna! Már nagyon fáradt vagyok kikeszultem az otthoni illetve az itteni éjszakáktol! Rám fer a segitseg kifogytam az ötletekből, szeretnek nyugodtabb éjszakákat könnyebb altatasokat!
  Nappal mindig is nehezen lehetett elaltatni de éjjel semmi gond nem volt evett aludt! Annyira érdeklődő már 4-5 hetes kora óta h alig lehet napközben elaltatni, mindent úgy figyel! Alvas az utolsó!
  Az esti utolsó altatás az ami szinten gond volt mindig is, órákig tart van h semmi nem jó valószínű tulfarad de egyszerűen hiába kezdem időben 7-8 óra körül, ő akkor sem alszik el! Maximum beszundit közben De ha el is alszik nagyritkán 22 óránál hamarabb nem lehet letenni mert azonnal felébred!
  Bármi apró dolog akármikor kizökkenti és kezdjük elorol!
  Kendo és az elolhordozas volt a legnagyobb segitseg ez vált be de így sem volt egyszerű néha!
  Nyaralás alkalmával kendoben tudtam csak altatni illetve abban is aludt, lerakni se tudtam mert egyből felébredt max 5 percet aludt. 20 percet megvartam mindig is csak akkor próbáltam letenni!
  Sose aludt el egyedül, cici vagy ringatas, setalas, fenék paskolas, és még feherzaj ez az ami bevált! Kendoben el is bújik így a legkönnyebb altatni de a hátam már nem bírja az elol hordozast!
  Naplót meg nem kezdtem el, azt olvastam először aludja ki magát. hat ez vagy nem megy neki vagy én már nem tudom h folyamatosan tulfaradt lenne? Nappal 1 órát tud fent lenni aludni csak fel óránkénti ébredés miatt csak azonnali visszaaltatassal alszik többet!

  Mindenképpen szeretnek személyesen is Önnel beszélni, amit ez lehetséges! Tobb retu a problémánk szerintem!

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözölettel

  Edit

  • Ivett 2017-10-05 19:30 - Válasz

   Kedves Edit!

   Érdemes lenne átmenetileg csak azt az altatási módot csinálni napközben, ami a legjobban működik. Hogy a kislánya kialudhassa magát. Az álmosság jeleire azonnal aludni vinni a babát, és ha korábban ébred, akkor visszaaltatni. Ha az állandó kialvatlanság megszűnik és kiderül, hogy mennyi alvásra és milyen naprendre van szükség, akkor lehet más, könnyebben megvalósítható altatási módokkal is próbálkozni.
   Egyéni konzultációról itt talál részleteket, szívesen segítek: http://www.anyagyere.hu/tanacsadas

   Sok sikert!

   Ivett

 3. Réka Puskás 2018-11-25 11:11 - Válasz

  Kedves Ivett!

  8 hetesek vagyunk. Dominik elég keveset alszik. Éjjel kb 6-7 órát ami este 11kor kezdődik és 4-5körül kel cicizni. Ezután vissza szokott aludni2-3 órára de nappal nem tudom 20percnél többre rávenni és az sem megy sokszor. Max akkor alszik egyben egy órát ha kiviszem kocsiban. Amint lerakom az ölemből felkel.
  Szeretném letölteni a 20 perces alvásokról szóló tanulmányt de valamiért nem sikerül.
  Tudna nekem segíteni? Beszéljünk meg privát konzultációt? Mit javasol? Semmi napirendünk nincs még, azt sem tudom hogy fogjak hozzá.

Hozzászólok