Végre alszik a baba!!! És Te?

Az elmúlt hónapok (évek) alatt minden éjjel felkeltél a babához. Végre a pici hosszabb időszakokat alszik, néha még az éjszakát is átalussza. Mióta vártál már erre az időre, hogy végre mindketten jókat aludjatok… De hiába bújsz be az ágyba, órákig nem tudsz elaludni, hajnalban óránként ébredsz, figyeled, hogy nem sír-e a baba, egész éjjel csak forgolódsz, kattog az agyad.

Reggel fáradtabban ébredsz, mint mikor még a babádhoz keltél fel. Annak legalább volt értelme.

Ha Neked is így telik az éjszaka, akkor lehet hogy az ún. posztpartum vagy szülés utáni álmatlanságban szenvedsz. Ez nagyon gyakori a babás vagy kisgyermekes anyukáknál, illetve azokat az apukákat is érintheti, akik rendszeresen felébrednek éjjelente a baba miatt.
Az álmatlanság általában már a várandóság utolsó hónapjaiban elkezdődik: nagy pocakkal, égő gyomorral, bedagadt lábakkal nehéz jókat aludni. A kicsi éjjeli mozgolódása és az állandó aggódás sem sokat segít. Aztán a baba születése körüli izgalmak, aggodalmak, a szoptatási nehézségek, az kórházi körülmények szintén nem kedveznek a jó alvásnak. Hazaérve a kórházból pedig az újszülött ellátása, az állandó éjszakai műszak mellett még a változó hormonszintekkel is meg kell küzdeni. Nem csoda, hogy a friss anyukák élete közel sem a jóízű alvásokról szól.
Aztán a hónapokig (évekig tartó!) kevés, megszakításokkal teli, nappal pótolgatott alvás megszokássá válik. Hiába alszik már hosszabban a baba, kisgyermek, Te álmatlanul forgolódsz.

Mit tudsz tenni ilyen esetben?

Az alvási szokásaid megváltoztatása kitartás és következetesség kérdése a felnőtteknél is. Ha eltökélted, hogy jobban szeretnél aludni és ezért teszel is, akkor biztos sikerülni fog!

Hogy kezdj bele?

 • Első lépésként érdemes kicsit nyomoznod: gondold át, hogy kezdődött az alvási probléma, milyen fokozatok, állomások voltak benne? Mikor volt jobb és mikor rosszabb? Mit próbáltál eddig, mi segített és mi nem? Ugyanis nem mindenkinek a bevezetőben vázolt módon alakul ki az álmatlanság. Ismerek olyan anyukát, aki sosem volt jó alvó, a babázás első hónapjaiban mégis jól aludt. Aztán a fogzás, néhány megfázás miatt a kislánya gyakran ébredt éjszakánként 1-2 hónapig, és ez elég is volt az anyukának ahhoz, hogy újra álmatlansággal küzdjön.
 • A következő lépésben érdemes azt is tisztázni magadban, hogy pontosan hogyan vagy álmatlan: nem tudsz este elaludni, hajnalig csak forgolódsz? Vagy könnyen elalszol, de pár óra múlva magadtól felébredsz, és nem tudsz visszaaludni? Vagy az a baj, hogy gyakran és teljesen feleslegesen felébredsz minden ki neszre? Esetleg rémálmok gyötörnek?
 • Ha átgondoltad ezeket a kérdéseket és megtaláltad a válaszokat, akkor lássuk, hogy hogyan válhatsz jobb alvóvá:
 • Vezess alvásnaplót – írd össze 1-2 hétig, hogy mikor mennyit aludtál, miért nem tudtál elaludni, mi ébresztett fel.
 • Aludj minél kellemesebb körülmények között: legyen kényelmes az ágy, sötétíts be, a zajokat csökkentsd a minimálisra. Nyilván, mindent nem tudsz megoldani, de egy füldugó, egy szemmaszk vagy a horkoló apuka kiköltöztetése a hálószobából sokat segíthet. 🙂
 • Legyen Neked is lefekvés előtti rutinod: egy forró fürdő vagy legalább egy gyors zuhany, kis olvasás az ágyban. A napközben elmaradt mosogatás, a takarítás, illetve az emiatt idegeskedés ne legyen része ennek a rutinnak. 🙂
 • Ha nehezen megy az elalvás, csökkentsd az esti órákban a képernyő előtt töltött időt. A tv, a monitor vagy az okostelefon képernyőjének fénye befolyásolhatja az alváshormon, a melatonin termelődését, így nehezebb lesz elaludni. Persze, tudom, hogy van, aki 5 perc tv nézés után már békésen alszik, rájuk ez nem vonatkozik, hisz ők nem elalvási, inkább ébren maradási nehézségekkel küzdenek. 🙂
 • Feküdj le időben! Igen, tudom… A baba lefektetése után még vár a munka, jó lenne kicsit rendbe szedni magad, a vacsora is jól esne, és a pároddal töltött időről még nem is beszéltünk! De! Egy felnőtt embernek 7-9 óra nyugodt alvásra van szüksége. Ha tudod, hogy úgyis nehezen megy az elalvás, hogy a baba hajnalban fog ébredni, akkor ne éjfélkor feküdj le. Nem könnyű előrébb hozni az alvásidőt, de ha minden nap vagy pár naponta negyed-fél órával hamarabb fekszel le, akkor könnyebben hozzászokik a szervezeted a korábbi lefekvéshez.
 • Csökkentsd a koffeinbevitelt! Persze, ez tart ébren napközben, de a délután megivott kávé, kóla vagy energiaital nem könnyíti meg az esti elalvást. Sok esetben már az is segít, ha a délutáni adagot kihagyod.
 • Próbálj meg lazítani elalvás előtt: ha a gondokon rágódsz, már előre azon aggódsz, hogyan éled túl a másnapot, meg hogy hogyan telik majd az éjszaka, akkor nem lesz pihentető az éjszakád. Számos lazítási technika létezik: valakit az esti futás kapcsol ki, más inkább regényt olvas, én blogot szoktam írni. 🙂
 • Altatót, nyugtatót (recept nélküli készítményeket is) csak végső esetben, orvosi javaslatra használj, hisz a szomszédasszony gyógyszere nem biztos, hogy Neked való. Különösen fontos ez, ha még szoptatsz vagy tervezitek a következő babát.
 • Fontos! A posztpartum álmatlanság gyakran a szülés utáni depresszió kialakulására utal, és a kialvatlanság súlyosbíthatja annak tüneteit. Ha posztpartum depresszió tüneteit észleled, mindenképp fordulj a megfelelő szakemberhez.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Honnan tudhatom, hogy mit igényel a babám?

Sokszor érzem, hogy a szülők bizonytalanok annak megítélésében, hogy vajon mik i [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Mindent ugyanúgy csinálok, mégis máshogy alszik a baba…

Gyakran találkozom ezzel a panasszal a szülők részéről, de vajon mi lehet ennek [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Mit várhatsz el a babától az alvása terén és mit nem?

Rengeteg irreális elvárással találkozom a baba-mama Facebook csoportokban és ho [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Hogyan éljük túl anyaként a baba nemalvását?

Hosszú cikk következik… Lesz benne egy csomó evidens dolog, amit valamiért mégse [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Minden babának jár a jó alvás! Programsorozat – 1. rész – Az elvárásokról

Milyenek a reális és a túlzó szülői elvárások a baba felé az alvásával kapcsolat [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Exkluzív, tudományos igényességű cikkek, előadások és tréningek kizárólag előfizetőknek

 • Több, mint 30 cikk és esettanulmány

 • 20 órányi előadás

 • folyamatosan bővülő tudásanyag

 • ha nem találod a kérdéseidre a választ, segítünk

2021-02-16T12:10:20+02:00