Keveset alszik éjszaka a baba?

Mennyit aludjon éjjel a baba? Mik a következményei a kevés éjszakai alvásnak? Mit tehetünk, hogy többet aludjon a baba? Ezekre a kérésekre ad választ a mai bejegyzés.

Nézzük meg először, hogy mennyi alvásra van szükségük éjjelente a babáknak.

Nyilván ezek csak tól-ig adatok, minden babának más az alvásigénye, de tájékozódásra pont megfelelőek:

  • 0-3 hó: 9-11 óra, 3-4-5 szakaszban
  • 4-5 hó: 10-11 óra, 2-3 szakaszban
  • 6-8 hó: 11-12 óra, 1-2 szakaszban
  • 9-17 hó: 11-12 óra, 1-2 szakaszban
  • 1,5-3 év: 10-12 óra, egyhuzamban
  • 4-6 év: 10-11 óra, egyhuzamban

Lehet, hogy neked is feltűnt, hogy az éjszakai alvásigény nem csökken látványosan a gyermekek első 6 életéve során. Ennek az az oka, hogy – bár az egész napos alvásigény jelentős csökkenést mutat -, az alvás egyre nagyobb része esik az éjszakai órákra. Nagyon fontos, hogy ezzel a ténnyel tisztában légy, hiszen a gyerkőcöknek az iskolás kor eléréséig minimum 10 óra alvásra van szükségük éjjelente. És azt sem szabad elfelejteni, ha a baba gyakran ébred éjszaka, akkor az ébren töltött percek, félórák nem számítanak bele a szükséges alvásidőbe. Ha háromszor kel fel, és csupán 20 percet van ébred a gyerkőc éjjelente, már akkor is egy órával kevesebbet aludt.

Bár a nappali alvások valamennyire képesek pótolni az éjjeli alváshiányt, hosszú távon mindenképp törekedni kell a megfelelő hosszúságú, lehetőleg megszakítás nélküli éjjeli alvásokra. A nappali alvások általában kevésbé mélyek, mint az éjszakaiak, így nem ugyanolyan értékűek. Ráadásul nem csak az össz alvásmennyiség határozza meg, hogy megfelelően alszik-e a baba, hanem az is számít, hogy ezt milyen szakaszokban teszi. Sokkal pihentetőbb egy hosszú, ébredések nélküli 10 órás alvás, mint ugyanez az alvásmennyiség 2 órás szakaszokban, fél órás ébrenlétekkel közben.

Nézzük meg, hogy milyen problémákkal találkozhatunk, ha a gyermekünk rendszeresen kevesebbet alszik, mint amire szüksége van:

Nappali nyűgösség, fáradtság: ha  a baba nem alussza ki magát éjjel, akkor már reggel sem kipihenten, vidáman ébred, hanem nyűgös lesz. Ha napközben sem alszik jól, akkor egész nap kialvatlan marad, nehezen fog tudni megbirkózni a napi eseményekkel.

Nappali alvások rendszertelensége, nehéz altatások: a kialvatlan baba túl fáradt lesz, mire eljön az első nappali alvás ideje, emiatt nehezebben alszik el, és sajnos könnyebben is felébred, rendszerint még mielőtt kialudta volna magát. Ez tovább rontja a baba hangulatát.

Nehéz a napirend kialakítása: ha nagyon változó, hogy mennyit alszik a baba éjjel, akkor a nappalok is hasonlóan kiszámíthatatlanok lesznek. Egyszer már reggel 8-kor visszaalszik a baba, máskor még délelőtt 10-kor sem tudod letenni aludni, hol elfárad este hatra, hol pedig még 9-kor is játszana. Így az etetések is nagyon nehezen koordinálhatóak, előfordul, hogy az etetési időben épp alszik a baba, máskor pedig pont amiatt ébred hamarabb a délutáni alvásból, mert megéhezett.

Nehéz esti lefektetés: ha a baba túlságosan elfárad estére, nehezebben tud elaludni.

Gyakori éjszakai ébredések: sajnos a kevés éjszakai alvást tovább rontja az is, hogy a túl keveset alvó gyerekek körében gyakoribbak az éjszakai ébredések is.

Mint láthatod, a kevés éjszakai alvás kevesebb, kevésbé kiszámítható nappali alvásokat, nehezebb esti lefektetést, és gyakoribb éjszakai ébredéseket is generál.

Hogyan lehet kitörni ebből az ördögi körből?

Megfelelő lefektetési idő: a babák természetes ciklusuk alapján általában koránkelők, a kora reggeli, 6-7 óra közötti ébredés a megfelelő számukra. Ebből következik, hogy általában a korai, 6-8 óra közötti lefekvési idő az ideális. A babák hajlamosak rá, hogy annak ellenére, hogy este később fektetjük le őket, mégis reggel 6-7 között ébredjenek. Sokkal nehezebb őket rávenni, hogy délelőtt 9-10-ig aludjanak, mint a természetes ritmusukhoz közelebb álló korai lefektetést választani.

Hajnali ébredések kezelése: ha a baba rendszeresen hajnalban ébred, hajlamosak vagyunk úgy tekintetni, mintha ez már a reggeli felkelése lenne. Hisz a gyerkőc már kipihentnek látszik, és nem “akar” visszaaludni. Sok esetben viszont a hajnali felébredés pusztán csak egy éjszakai ébredés, amelyet ugyanúgy kellene kezelni, mintha éjfél vagy hajnali 1 óra lenne. Persze sokkal nehezebb visszaaltatni a babát, ha már majdnem kialudta magát, ráadásul hajnali 4 és 6 óra között a gyerkőcök alvása már nagyon felületes, így gyakoribbak is az ébredések ebben az időszakban.

Nappali alvások, napirend: Átmenetileg biztathatjuk a babának, hogy többet aludjon napközben, például abban az esetben, ha a kevés éjszakai alvást átmeneti dolog, például megfázás vagy fogzás okozza. Hosszú távon viszont az a jó megoldás, ha nem nappal pótolja a baba az éjszakai alváshiányt. Próbáljuk meg úgy alakítani a napirendet, hogy inkább több alkalommal aludjon a baba, még az sem baj, ha így csak rövidebb időket alszik, a lényeg az, hogy megelőzzük, hogy a baba túlságosan elfáradjon napközben. Ha szükséges, inkább iktassunk be még egy délutáni fél órás alvást, például séta közben, így biztosíthatjuk, hogy a baba nem lesz túl fáradt az esti elalvásnál. 1-2 órás eltérés a fent javasolt éjszakai alváshosszba még belefér, azaz nem baj, ha a 6 hónapos baba 10 órát alszik éjjel és cserébe plusz egy órát nappal. Az viszont már okozhat problémát, ha az éjszakai alvásidő például huzamosabb időre 8-9 órára csökken, emiatt a baba reggel fáradtan ébred, napközben meg alig van ébren, hogy pótolhassa a lemaradást.

Esti rutin: az este nehezen elalvó gyermekeknél különösen fontos a megfelelő esti rutin bevezetése. Ez nyugodt tevékenységekből álljon, így a baba jobban ráhangolódik az alvásra, segítünk neki ellazulni.

Éjszakai ébredések: többet és jobban is alszanak azok a babák, akik nem ébrednek fel túl gyakran éjszakánként.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer and Valerie McLaughlin: Pediatric sleep problems : a clinician’s guide to behavioral interventions. 2015

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

Az éjszakai megéhezésekről – előadás

Az előadás arról szól, hogy vajon az éjszakai megéhezések mennyiben lehetnek ok [...]

Az éjszakai ébredésekről – videó

A tartalomból: Csekklista, mik a gyakori okok Milyen az összefüggés az okok és a [...]

Az elspórolt éjszakák- miért vannak órákat ébren a babák éjjelente, és mi a megoldás?

Kora hajnalban rendszeresen órákat töltesz virrasztva a látszólag kipihent és já [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-10T16:11:35+02:00