Alvással a szülés utáni depresszió ellen

Szerencsére egyre többször esik szó arról, hogy a baba születését nem mindenki éli meg egyértelműen örömmel. Egyre többen merik bevallani, hogy nekik az anyaság bizony komoly lelki gyötrelmeket is okoz, és az érzet mögött akár komoly mentális betegség is állhat.

10%! Bizony, világszerte minden tizedik kismama szenved szülés utáni depresszióban – bár valószínűleg még többen is, hiszen igen sokan titkolják az állapotukat.

Mik ennek a betegségnek a jelei? A „hétköznapi” depresszió egy igen speciális változata ez, ahol minden tünetet súlyosbít az, hogy a lelki gyötrelmeket átélő nőnek életben kell tartania egy csecsemőt. Ezek az anyukák rettenetes szorongásban élnek, már csak azért is, mert alig tudnak odafigyelni arra, amit csinálnak és igen feledékenyek. Egyszerre lehetnek túlzottan ingerlékenyek és érzékenyek, ugyanakkor enerváltak és örömtelenek is. Tele vannak negatív gondolatokkal és hajlamosak túlfélteni a kicsit. Nem ritkán teljesen beszűkülnek, mégis képtelenek segítséget elfogadni, mert tartanak attól, hogy a maradék kontrollt is elveszítik. Sokan válnak döntésképtelenné és kiszolgáltatottá, ami teljesen aláássa az önbecsülésüket. Többen küzdenek étkezési problémákkal, erőtlenséggel, fizikai rosszullétekkel is.

Azok a nők, akik szülés utáni depressziótól szenvednek, különösen nehéz helyzetben vannak. Egyrészt tele vannak bűntudattal, hogy nem tudják átélni azt a „kötelező” örömöt, amit a baba születése után „kéne” érezniük. Másrészt pedig a társadalmi elvárások miatt szégyellik is a gondolataikat, amelyeket sokszor még a legközelebbi barátoknak, hozzátartozóknak sem mernek elmondani. Mindezt csak nehezíti az a spirál, amibe anyaként belekerülnek, hiszen a hormonhullámvasút és a monotónia még azokat is megviseli, akik amúgy lelkileg jól vannak.

A kialvatlanság pedig még erre is rátesz egy lapáttal. A kisgyermekes anyukák alvásproblémái legendásak, a depressziónak pedig az alvási nehézség szinte alaptünete. A kettő ok tehát egymást erősíti, így egy depressziós anyának olyan fokú alváshiánya alakulhat ki, ami minden egyes tünetet tovább súlyosbít. Épp ezért ilyen esetekben az alvásra – bármilyen nehéznek és reménytelennek tűnik is – nem úgy kell tekinteni, mint egy szükséges napirendi pontra, hanem érdemes külön stratégiát felépíteni arra, hogy az anya minél többet alhasson, mert ez az egyik leghatékonyabb eszköz a fizikai és lelki tünetek javítására.

Annak, aki úgy érzi, hogy a baba születése után hetek, hónapok óta rossz a hangulata, ingerlékeny, szorong, nem tud aludni akkor sem, ha a baba jól alszik épp, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnia, hogy időben kiderüljön, mi áll a tünetek hátterében.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Honnan tudhatom, hogy mit igényel a babám?

Sokszor érzem, hogy a szülők bizonytalanok annak megítélésében, hogy vajon mik i [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Mindent ugyanúgy csinálok, mégis máshogy alszik a baba…

Gyakran találkozom ezzel a panasszal a szülők részéről, de vajon mi lehet ennek [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Mit várhatsz el a babától az alvása terén és mit nem?

Rengeteg irreális elvárással találkozom a baba-mama Facebook csoportokban és ho [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Hogyan éljük túl anyaként a baba nemalvását?

Hosszú cikk következik… Lesz benne egy csomó evidens dolog, amit valamiért mégse [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Minden babának jár a jó alvás! Programsorozat – 1. rész – Az elvárásokról

Milyenek a reális és a túlzó szülői elvárások a baba felé az alvásával kapcsolat [...]

Előfizetek a tudástárra

Nappal 20 perc alvás után felébred a babád?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-16T12:13:40+01:00