Az anyukák számára az egyik legnagyobb kihívást a baba alvása szokta jelenteni. Vagyis inkább a nemalvása. Ha ugyanis a baba nem jól vagy nem eleget alszik, annak olyan következményei vannak, amelyek az egész családra hatással lehetnek. De hol van az a pont, ahol érdemes megfontolni, hogy az ember egy szakértőhöz forduljon segítségért?

Elalszik a kicsi, de nehezen. Általában rövideket alszik, többször megébred éjjelente. Csak bizonyos körülmények között képes elaludni. Már bőven elmúlt egy éves, de lényegében még egy éjszakát sem aludt végig. Ha nem vagyok mellette, nyugtalanul alszik, többször felsír. Velünk alszik el, de így nem férünk el kényelmesen. Otthon jól alszik, de máshol egyáltalán nem hajlandó. Ismerős valamelyik helyzet?

Egy kialvatlan kisbaba igen nyűgös, sírós lehet, de a nagyobbacska gyermekek viselkedését is alapjaiban befolyásolja a kevés vagy nem megfelelő minőségű alvás.  A fáradt gyermek reakciói sokkal szélsőségesebbek, észérvekkel szinte lehetetlen hatni rájuk. Amikor viszont kipihenten ébrednek, szinte olyanok, mintha kicserélték volna őket.

Ha a kicsi nem jól alszik, az igen megterhelő az anyának is. Kisbabát gondozni, nevelni kipihenten is kihívás, de kimerülten igazi megpróbáltatás. Sajnos még mindig nem foglalkoznak eleget ezzel a kérdéssel, pedig a kialvatlanság egészségkárosító hatásait számos vizsgálat bizonyította már. Aki már megtapasztalta, jól tudja, hogy krónikus fáradtság memóriazavarokat eredményez és a fokozott figyelmetlenség miatt növeli a balesetveszélyt egészen átlagos helyzetekben is. Hosszú távon pedig akár az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, és a szívbetegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

A kialvatlan szülő nem tud a megszokott odafigyeléssel fordulni a gyermekéhez, a türelme is sokkal végesebb. Ez persze lelkiismeret-furdaláshoz vezet, így az egész folyamat lelkileg is egyre nehezebben viselhető, és akár depresszió is lehet az eredménye. Az anya fáradtsága kihat az egész családra, és ha csak közvetetten, de a többiek is megszenvedik a következményeit.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni? Szerintem akkor, amikor a gyermek alvásproblémája már heteken át fennáll vagy rendszeresen visszatér. Amikor elfogytak a saját ötletek. Amikor egyre romlik a helyzet. Nem kell tehát megvárni, amíg az anya is teljesen kimerül.

Egy szakember gyorsabban megtalálja a probléma forrását, és személyre szabott megoldásaival hatékonyan, felesleges kísérletezgetés nélkül tud segíteni. Külső szemlélőként jobban átlátja a helyzetet, és olyan jelenségeket is észlel, ami a szülők számára nem tűnnek fontosnak avagy teljesen rejtettek. Egy hozzáértő többféle bevált, bizonyított megoldási lehetőség közül tud választani, hiszen tudományos és biztonságos módszerek egész tárházával rendelkezik. Olyan kilátástalan helyzetekben is tud segíteni, amikor a szülők már úgy érzik, mindent megtettek, mindent kipróbáltak, és mégsem sikerült javítaniuk a helyzeten.

Ha felmerül az alvásprobléma, semmiképp nem szabad sokáig várni a megoldásával. Felesleges kínlódástól menthetjük meg a kicsit és magunkat is, ha mihamarabb szakértő segítségét kérjük.

 

Ez is érdekelhet:

Mit csinál az alvás tanácsadó?

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal