Egyedül vagy segítséggel?

Az anyukák számára az egyik legnagyobb kihívást a baba alvása szokta jelenteni. Vagyis inkább a nemalvása. Ha ugyanis a baba nem jól vagy nem eleget alszik, annak olyan következményei vannak, amelyek az egész családra hatással lehetnek. De hol van az a pont, ahol érdemes megfontolni, hogy az ember egy szakértőhöz forduljon segítségért?

Elalszik a kicsi, de nehezen. Általában rövideket alszik, többször megébred éjjelente. Csak bizonyos körülmények között képes elaludni. Már bőven elmúlt egy éves, de lényegében még egy éjszakát sem aludt végig. Ha nem vagyok mellette, nyugtalanul alszik, többször felsír. Velünk alszik el, de így nem férünk el kényelmesen. Otthon jól alszik, de máshol egyáltalán nem hajlandó. Ismerős valamelyik helyzet?

Egy kialvatlan kisbaba igen nyűgös, sírós lehet, de a nagyobbacska gyermekek viselkedését is alapjaiban befolyásolja a kevés vagy nem megfelelő minőségű alvás.  A fáradt gyermek reakciói sokkal szélsőségesebbek, észérvekkel szinte lehetetlen hatni rájuk. Amikor viszont kipihenten ébrednek, szinte olyanok, mintha kicserélték volna őket.

Ha a kicsi nem jól alszik, az igen megterhelő az anyának is. Kisbabát gondozni, nevelni kipihenten is kihívás, de kimerülten igazi megpróbáltatás. Sajnos még mindig nem foglalkoznak eleget ezzel a kérdéssel, pedig a kialvatlanság egészségkárosító hatásait számos vizsgálat bizonyította már. Aki már megtapasztalta, jól tudja, hogy krónikus fáradtság memóriazavarokat eredményez és a fokozott figyelmetlenség miatt növeli a balesetveszélyt egészen átlagos helyzetekben is. Hosszú távon pedig akár az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, és a szívbetegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

A kialvatlan szülő nem tud a megszokott odafigyeléssel fordulni a gyermekéhez, a türelme is sokkal végesebb. Ez persze lelkiismeret-furdaláshoz vezet, így az egész folyamat lelkileg is egyre nehezebben viselhető, és akár depresszió is lehet az eredménye. Az anya fáradtsága kihat az egész családra, és ha csak közvetetten, de a többiek is megszenvedik a következményeit.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni? Szerintem akkor, amikor a gyermek alvásproblémája már heteken át fennáll vagy rendszeresen visszatér. Amikor elfogytak a saját ötletek. Amikor egyre romlik a helyzet. Nem kell tehát megvárni, amíg az anya is teljesen kimerül.

Egy szakember gyorsabban megtalálja a probléma forrását, és személyre szabott megoldásaival hatékonyan, felesleges kísérletezgetés nélkül tud segíteni. Külső szemlélőként jobban átlátja a helyzetet, és olyan jelenségeket is észlel, ami a szülők számára nem tűnnek fontosnak avagy teljesen rejtettek. Egy hozzáértő többféle bevált, bizonyított megoldási lehetőség közül tud választani, hiszen tudományos és biztonságos módszerek egész tárházával rendelkezik. Olyan kilátástalan helyzetekben is tud segíteni, amikor a szülők már úgy érzik, mindent megtettek, mindent kipróbáltak, és mégsem sikerült javítaniuk a helyzeten.

Ha felmerül az alvásprobléma, semmiképp nem szabad sokáig várni a megoldásával. Felesleges kínlódástól menthetjük meg a kicsit és magunkat is, ha mihamarabb szakértő segítségét kérjük.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
  • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.
  • Dr. Purebl György:Te jól alszol? – minden, amit az alvásról és az alvás zavarairól tudni érdemes

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Ha nem megy az önálló elalvás

Az előadás arról szól, hogy mit tehetünk azért hogy a babánk önállóan is el tud [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az önálló elalvásról

A baba vagy kisgyermek önálló elalvása sok szülőnek szerepel a kívánságlistáján. [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Máshogy szeretném altatni a babám… – 1-2. rész

Ha nem szeretnéd már cicin, ringatva, babakocsiban vagy hordozva altatni a kicsi [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A cicin altatástól a kiságyban történő elalvásig

Niki kislánya, Lilla 13 hónapos volt, esténként cicin aludt el, közös ágyban töl [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A babakocsiban altatástól a kiságyban alvásig

  Judit kislánya, Fanni 6 hónapos volt, mikor az anyukája úgy döntött, hogy [...]

Előfizetek a tudástárra

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-16T11:54:09+02:00