Baba alvás az ünnepek alatt

Közeleg a Karácsony. Sokan utaznak el ezekben a hetekben, vagy a rokonoktól, barátoktól hangos a lakás. Nem egyszerű ebben az időszakban a baba megszokott napirendjét, zavartalan alvását biztosítani. Íme néhány tipp, hogy könnyebben átvészeljük ezeket a heteket, és tényleg békésen telhessenek az ünnepek:

Nem minden babát visel meg egyformán, ha 1-2 napra felborul a megszokott napirendjük. Szerencsés esetben a következő napon visszaáll minden a régi kerékvágásba. Az érzékenyebb gyermekeknek ennél több időre van szükségük, ha pechünk van, akkor egy hétig vagy még tovább is eltart, amíg rendeződik a helyzet. Ha a Te babád is az utóbbi típusba tartozik, akkor Neked szól ez a cikk: 🙂

 • Ha 1-2 hete állt be a mostani napirendje a babának, például most állt át a háromról a kétszeri alvásra vagy végre átalussza az éjszakát, akkor mindenképp érdemes – amennyire lehet – szigorúan tartani a napirendet az ünnepek alatt is. Mérlegeljünk, hogy megéri-e bevállalni egy hosszú autóutat, és esetleg több hét felborult napirendet egy távoli rokon kedvéért.
 • Készüljünk fel rá, hogy az utazás alatt a baba hamarabb elfárad, kevésbé pihentető neki az alvás, többet ébred éjszaka. Emiatt lehet, hogy többször fog nappal aludni, mint a szokásos, vagy hamarabb jön el az esti feketés időpontja.
 • Érdemes úgy szervezni a rokonlátogatásokat is, hogy ne pont a baba lefektetése előtt érkezzenek. Hiszen mindenki játszani akar majd a gyerkőccel, a baba izgatott lesz a látogatóktól, az alvás elmarad vagy elhúzódik, a rokonok elmennek, Neked meg marad a nyűgös gyermek meg a mosogatás. A legjobb, ha az első nappali alvás utánra hívod a vendégeket, ekkor a legkipihentebb a baba.
 • Ha a baba jól alszik az autóban, akkor érdemes a nappali alvásidőben autózni vele, így többé-kevésbé ki tudja aludni magát. Ha hazaértek és még alszik, akkor vagy várhattok a kocsiban, míg felébred, vagy bevihetitek az ágyába. Ha eközben felébred, nyugodtan próbáld meg visszaaltatni.
 • Ha a kicsi nem tud az autóban aludni, akkor érdemes az első nappali alvás utánra időzíteni az indulást, mert ez a legfontosabb a nappali alvások közül, ha ez kimarad, akkor számíthatunk az egész napos nyűgösségre.
 • Ha idegen helyen alszotok, akkor mindenképp figyelj a biztonságos alvás szabályainak betartására és jó, ha visztek magatokkal valami ismerős dolgot a kicsi ágyából, (plüssállatot, takarót) ez segíti majd az alvását.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • saját tapasztalat ☺️

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

Az éjszakai ébredések – alvásprobléma vagy sem?

Vajon minden éjszakai ébredés alvásproblémát jelez? Vajon az oké, ha az éhség mi [...]

Miért jó, ha kitolódik a napirend? – előadás (Új)

Miért jó, ha kitolódik a napirend? A napirend váltások kapcsán teljesen term [...]

A rövid nappali alvásokról – előadás (Új)

Mikor lehet probléma, és mikor életkori sajátosság, ha a baba rövidet alszik nap [...]

A napirend váltások miértje és hogyanja – videó

A napirend váltás, amikor a gyermek elhagyja az egyik nappali alvását, minden ba [...]

Nappali alvások elhagyása 1. 3->2 nappali alvás váltás (esettanulmány)

A babák általában 8-9 hónapos kor környékén térnek át a 3 nappali alvásból a 2 n [...]

A napirend felborulása és rendezése (esettanulmány)

Mihez kezdjünk akkor, hogyha a baba össze-vissza alszik napközben, kiszámíthatat [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Exkluzív, tudományos igényességű cikkek, előadások és tréningek kizárólag előfizetőknek

 • Több, mint 30 cikk és esettanulmány

 • 20 órányi előadás

 • folyamatosan bővülő tudásanyag

 • ha nem találod a kérdéseidre a választ, segítünk

2021-02-11T10:41:09+02:00