Közeleg a Karácsony. Sokan utaznak el ezekben a hetekben, vagy a rokonoktól, barátoktól hangos a lakás. Nem egyszerű ebben az időszakban a baba megszokott napirendjét, zavartalan alvását biztosítani. Íme néhány tipp, hogy könnyebben átvészeljük ezeket a heteket, és tényleg békésen telhessenek az ünnepek:

Nem minden babát visel meg egyformán, ha 1-2 napra felborul a megszokott napirendjük. Szerencsés esetben a következő napon visszaáll minden a régi kerékvágásba. Az érzékenyebb gyermekeknek ennél több időre van szükségük, ha pechünk van, akkor egy hétig vagy még tovább is eltart, amíg rendeződik a helyzet. Ha a Te babád is az utóbbi típusba tartozik, akkor Neked szól ez a cikk: 🙂

  • Ha 1-2 hete állt be a mostani napirendje a babának, például most állt át a háromról a kétszeri alvásra vagy végre átalussza az éjszakát, akkor mindenképp érdemes – amennyire lehet – szigorúan tartani a napirendet az ünnepek alatt is. Mérlegeljünk, hogy megéri-e bevállalni egy hosszú autóutat, és esetleg több hét felborult napirendet egy távoli rokon kedvéért.
  • Készüljünk fel rá, hogy az utazás alatt a baba hamarabb elfárad, kevésbé pihentető neki az alvás, többet ébred éjszaka. Emiatt lehet, hogy többször fog nappal aludni, mint a szokásos, vagy hamarabb jön el az esti feketés időpontja.
  • Érdemes úgy szervezni a rokonlátogatásokat is, hogy ne pont a baba lefektetése előtt érkezzenek. Hiszen mindenki játszani akar majd a gyerkőccel, a baba izgatott lesz a látogatóktól, az alvás elmarad vagy elhúzódik, a rokonok elmennek, Neked meg marad a nyűgös gyermek meg a mosogatás. A legjobb, ha az első nappali alvás utánra hívod a vendégeket, ekkor a legkipihentebb a baba.
  • Ha a baba jól alszik az autóban, akkor érdemes a nappali alvásidőben autózni vele, így többé-kevésbé ki tudja aludni magát. Ha hazaértek és még alszik, akkor vagy várhattok a kocsiban, míg felébred, vagy bevihetitek az ágyába. Ha eközben felébred, nyugodtan próbáld meg visszaaltatni.
  • Ha a kicsi nem tud az autóban aludni, akkor érdemes az első nappali alvás utánra időzíteni az indulást, mert ez a legfontosabb a nappali alvások közül, ha ez kimarad, akkor számíthatunk az egész napos nyűgösségre.
  • Ha idegen helyen alszotok, akkor mindenképp figyelj a biztonságos alvás szabályainak betartására és jó, ha visztek magatokkal valami ismerős dolgot a kicsi ágyából, (plüssállatot, takarót) ez segíti majd az alvását.

Szerző:Dénes Ivett
Forrás: saját tapasztalat ☺️

 

Ez is érdekelhet:

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal