Alvástréning vagy alvástámogatás?

Gyakran egyenlőségjelet tesznek az alvástréning és a babák alvásának támogatása közé, pedig egyáltalán nem ugyanarról a dologról szól a két fogalom.

Az alvástréning kifejezést több értelemben is használják,

de leggyakrabban a sírni hagyásos módszerekre értik, ahol a cél a gyermek egyedül elalvásra és az éjszaka átalvására trenírozása.

Ezt a módszert egyes szakértők ajánlják, mások nem, köztük én sem. Azt fontos megjegyezni, hogy ez egyetlen módszer típust takar, amely csak bizonyos alvási nehézségek esetén jöhet egyáltalán szóba, mint egyes szakértők szerint jó megoldás, ráadásul még arra a nehézségre is léteznek másfajta megoldások.

Tehát, az alvástréning csupán egy apró szelete

a csecsemő- és kisgyermekkori alvási nehézségek megoldásainak, és egyáltalán nem kötelező ezt a módszert alkalmazni, egyetlen nehézségre sem. Jól példázza, hogy milyen kicsi szerepe van a sírni hagyásos alvástréningnek a gyermekkori alvástudományban, hogyha megnézünk egy-egy angol nyelvű tudományos szakkönyvet a témában. Ezek csupán 1-2 %-ban szólnak az alvástréningről, a többi rész a számos egyéb, ugyanolyan fontos, alvással kapcsolatos téma és módszer leírását tartalmazza. Ha egy gyakorlati példát veszünk alapul, akkor ez olyan, mintha a gyermekek minden hasfájását kizárólag egy bizonyos fajta hasfájás kezelésére való gyógyszerrel kezelnék az orvosok. Akkor is azt adnák a gyermeket, ha pl. ételallergia áll a háttérben, és a diéta lenne a jó megoldás, vagy ha az adott betegség csak műtéttel lenne kezelhető.

Persze, vannak olyan biznisz szakértők, akik csak ezt az egyetlen módszert,

az alvástréninget ajánlják, mert nem ismerik a többi megoldást, sem az alvási nehézségek teljes spektrumát. Ennek általában az az oka, hogy egy pár napos jelenléti, vagy 20-50 órás online tanfolyamon sajátították el az alvás tudományát, alapképzettség és szakmai gyakorlat nélkül, amit más, szakmailag megalapozott tudással rendelkező szakértők több éves egyetemi tanulmányaik alatt, szigorú követelményrendszer és szakmai felügyelet mellett tanulnak meg. Szemléletes példa, hogy csak az imént említett – a sok közül az egyik – több száz oldalas tankönyv feldolgozása tovább tart, mint az egész tanfolyam, amit egy sleep coach elvégezve mindjárt a téma szakértőjének tartja magát.

A gyermekek alvásának támogatása viszont egy sokkal szerteágazóbb tevékenység,

mint csupán az alvástréning ajánlása. Sőt, alvástréning ajánlása nélkül is működik. Mert az alvástámogatás nem csak egy adott módszert jelent, hanem sokkal inkább egy szemléletmódot, mely szerint a gyermekek alvása fontos része az egészségüknek, a fejlődésüknek, a jóllétüknek. És ezért a szülők számos dolgot tehetnek. Kezdve azzal, hogy egyáltalán tisztába kerülnek a babák és kisgyermekek alvásának életkori sajátosságaival, azon keresztül, hogy ismerik a különböző gyakori alvási nehézségek okait és lehetséges megoldásait, egészen odáig, hogy időben valódi szakértőhöz fordulnak, ha maguk nem tudják kellően támogatni szakmai segítség nélkül a gyermekük jó alvását.

Egy szakértő vagy szakmai szervezet tehát szemlélheti ebben a holisztikus, széles látókörű megközelítésben is

a gyermekek alvásának támogatását, nem csak egy-egy kiragadott módszert hangoztatva, vagy azt ellenezve. Persze, ehhez sokkal több tudás és szakmai munka szükséges, nem véletlenül született az a közkedvelt vélekedés, hogy egy szakértő 10.000 óra tanulás és munka után lesz az adott terület szakértője. És persze itt sem kell megállni, mindig lehet tovább fejlődni, akár szakemberként, akár szülőként. Alvástréning nélkül is.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • DC: 0-5 TM A csecsemő- és kora gyermekkori lelki egészség és fejlődés zavarainak diagnosztikai klasszifikációs rendszere
  • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
  • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.
  • Dr. Purebl György:Te jól alszol? – minden, amit az alvásról és az alvás zavarairól tudni érdemes

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Hogyan kérj jól tanácsot?

A tartalomból: Az alvás tanácsadás sajátosságai A gyermek alvásának fontos param [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 3 gyakori ok, ami miatt nem alszik a baba

Mi az a 3 gyakori ok, ami valójában a baba nemalvását okozza? Erre a válasz, l [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Hogyan álljunk neki a babánknak segíteni jól aludni?

Egy 8 hónapos nemalvós baba esetén keresztül beszéljük meg a 7 lépés alvásprogr [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Amikor a gyakorlati tanács nem elég…

Van, hogy nem elég a napirend rendezése, az altatási mód megváltoztatása vagy az [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2022-01-03T14:11:56+02:00