Ezért ne altasd a gyermekedet autósülésben!

Minden szülő egyik legnagyobb félelme, hogy a kisbabája alvás közben meghal. Tudjuk, mi az a hirtelen csecsemőhalál, hallottunk már szörnyűbbnél szörnyűbb eseteket, de arra biztosan nem gondoltál még te sem, hogy az autósülés vagy az autós babahordozó is veszélyes lehet. A biztonságos altatás hónapjában beszéljünk hát erről a kicsit sem könnyű témáról.

Sok gyermek hal meg, mert autósülésben alszik

A Virginiai Egyetem Gyermekklinikáján végzett kutatás szerint 12000, alváshoz köthető gyermekhalálesetből 219 autósülésben történt, de nem úgy, ahogyan azt sejtenénk. Nem közúti baleset következtében haltak meg a babák, hanem a saját otthonukban. A szüleik ugyanis vagy eleve autósülésben altatták el őket, vagy hazaérkezvén az út közben elszunyókált gyermeket ülésestől vették ki a kocsiból, és hagyták benne tovább pihenni a kicsit. Mire észrevették, hogy a baba nem vesz levegőt, már késő volt.

Ha tudták volna, hogy milyen veszélynek teszik így ki a kisbabájukat, biztosan másként jártak volna el. És te? Te tudod, miért veszélyes autósülésben altatni?

Miért veszélyes autósülésben altatni?

Az autósülést a kocsiban egy bizonyos szögben helyezhetjük el, ennek megfelelően a gyermekünk is csak egy bizonyos szögben lehet benne, ez biztosítja a légutak szabadon tartását. De ha az ülést nem a kocsiban rögzíted, hanem leteszed a földre, mindjárt más szögben áll. Bizonyára azt is tapasztaltad már, hogy ha nincs elég szorosan bekötve a kisbabád, akkor lejjebb csúszik, ha pedig út közben elaludt, a feje is oldalra, illetve előre bicsaklik. És pont ez az egyik ok, amely sajnos halálhoz vezethet.

A pozícionális asphyxia (fulladás) ugyanis amiatt következhet be, hogy az előre dőlt fejecske elzárhatja a légutat és a kicsi megfulladhat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akkor soha ne is utazz a gyermekeddel személyautóban, de meg kell tenned a megfelelő óvintézkedéseket.

Így előzheted meg a fulladást!

  • Használd a baba korának, méretének megfelelő autósülést, hordozót, pozíciót .
  • Szorosan rögzíts a babát, ne lifegjen az öv.
  • Ha hazaértetek, és közben a gyermek elaludt, vedd ki az autósülésből, és fektesd az ágyába, vízszintes, sima felületre.
  • Ha hosszabb utazásra mentek, bizonyos időközönként vegyétek ki a kicsit az üléséből akkor is, ha alszik.
  • Ha ez végképp nem megy, egy felnőtt állandóan felügyelje őt a hátsó ülésen menet közben, vagy a visszapillantó tükörből, és azonnal igazítsa meg a babát, ha a feje lebicsaklik, vagy furcsa pozícióba kerül.

Ellenkező esetben ugyanis fennáll az említett asphyxia veszélye. Ez egy olyan állapot, amely során előbb a légutak elzáródása miatt súlyos oxigénhiány lép fel az agyban, a baba elveszti az eszméletét, majd meghal. Mindez észrevétlenül történik (az angol szakirodalom csendes gyilkosnak hívja), nem fog a gyermek levegő után kapkodni, felsírni közben, hogy időben észrevehessük a problémát.

Mire figyelj még autósülés használatakor?

Hibát követünk el akkor is, ha az autósülés hevedereit nem megfelelően rögzítjük, vagy ha – hagyva, hogy benne aludjon a lakásban – be sem kötjük a gyermeket. Ilyenkor könnyen lecsúszhat, a teste meggörnyed, amely szintén oxigénhiányos állapothoz vezethet.

Az autósülésben altatás különösen veszélyes lehet a koraszülöttekre, az izomtónus, a légzőszervi vagy szív-érrendszeri gondokkal küszködő babákra. Bármilyen nehezünkre esik is kockáztatni a baba felébredését, mindig vegyük ki a babát a hordozóból, ha lehetséges, ne hagyjuk benne órákig aludni, főleg felügyelet nélkül.

A Lullaby Trust, az angliai székhelyű alapítvány a biztonságos babaalvás támogatását tűzte ki céljának. Az alapítvány is azt mondja, hogy a babáknak a vízszintes, kemény, sima felületű matrac a legbiztonságosabb alvó felület, játékok és mindenféle ágynemű nélkül. A gyermekülés többféle veszélyt is okozhat, nem ajánlják a használatát otthoni körülmények között és a hosszabb autóutaknál is megfontoltan, gyakran szünetet tartva, megállva és a babát kivéve az ülésből.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az anya lelke és a baba (nem)alvása

Hogyan függ össze az anya (vagy apa) lelkivilága, érzései, gondolatai és a baba [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Minden, amit tudni érdemes az elalvás előtti rutinról…

Az elalvás előtti rutin ugyanolyan fontos része az altatásnak, mint maga az alta [...]

Előfizetek a tudástárra

Nappal 20 perc alvás után felébred a babád?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-15T15:35:25+02:00