Egy nemrég befejeződött vizsgálat szerint többet és hosszabb szakaszokban alszanak azok a 4 hónaposnál idősebb babák, akik külön szobában töltik az éjszakát. Ráadásul, a vizsgálat azt is megállapította, hogy kevésbé tartják be az ajánlott biztonsági intézkedéseket (egy ágyban alvás nem biztonságos körülmények között, illetve a kiságyba tett, fulladást előidézhető párnák, takarók, játékok) azok a szülők, akik közös szobában altatják a babát.
Ez a legújabb vizsgálati eredmény ellent mond az American Academy of Pediatrics (AAP) 2016-ban kiadott legújabb szakmai ajánlásának, mely a baba egyéves, de minimum 6 hónapos koráig a közös szobában, de külön ágyban alvást ajánlja biztonsági megfontolásokból.
Jogosan merül fel a szülő részéről, hogy akkor most együtt vagy külön? És meddig, 4-6, vagy 12 hónapig?
A fent említett vizsgálat egyik vezetője felveti azt a kérdést, hogy vajon az AAP tavaly októberben kiadott ajánlása mennyire megalapozott, milyen bizonyítékok támasztják alá a javaslatot?
Felmerült kérdésként, hogy vajon a bölcsőhalál bekövetkezte az esélyesebb-e vagy az, hogy a közös szoba miatt nemalvó anyuka/apuka másnap autó balesetet szenved. Hogy melyik alvás elrendezésben gyakoribb az anyák életét megkeserítő szülés utáni depresszió. Hogy a 6 hónapnál később bekövetkező bölcsőhalál esetek mennyire gyakoriak. Hogy mikor könnyebb a baba szempontjából a költöztetés, 4, 6 vagy 12 hónapos korban. Érdekes kérdések.
A vita még nem zárult le, így a hivatalos ajánlás továbbra is a 12 hónapos kor. De az ajánlások feltétel nélküli követése helyett mindig az egyéni helyzetet érdemes elemezni, és ennek alapján dönteni arról, hogy ki hol aludjon:
  •  tudja-e biztosítani a megfelelő körülményeket a szülő a közös ágyban alváshoz?
  •  mindenki jól alszik, ha közös a szoba/ágy?
  •  nem zavarják egymást az együtt alvók?
  •  a babának van egyáltalán lehetősége külön szobában aludni?
  •  hol teremthetőek meg az ideális alvás feltételei?
  •  van extra rizikó a bölcsőhalálra?
 Ha ezek a kérdések mentén haladva könnyebben eldönthetjük, hogy ki hol aludjon ahhoz, hogy a család minden egyes tagja a legkényelmesebb körülmények között aludhassa ki magát éjjelente, ráadásul biztonságos körülmények között.

Szerző: Dénes Ivett
Forrás: 1. http://pediatrics.aappublications.org/content/140/1/e2017012
2. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/10/20/peds.2016-2938

Ez is érdekelhet:

Az önálló elalvásról

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal