A légzésfigyelő használata megelőzi a bölcsőhalált?

Akkor most lássunk egy olyan témát, ami sok szülőnek fejtörést okoz: Használjunk-e vagy sem légzésfigyelőt? és ha igen, akkor mi célból?

Hogyan működik?

Először is tisztázzuk, hogy hogyan is működik a készülék. A lényege, hogy a kiságy matraca alá helyezett érzékelő lapok segítségével a baba mozgását és/vagy légzését érzékeli a készülék. Amennyiben 20 másodpercig nem érez mozgást, hangjelzést ad.

Mire jó a légzésfigyelő?

Abban az esetben riaszt, ha a csecsemő nem mozog, nem vesz levegőt. Ennek egyik oka az újszülöttkori apnoé (légzéskimaradás), melyet általában a légzőközpont fejletlensége okoz. Koraszülöttek és beteg újszülöttek (szív-, tüdő-, idegrendszeri, anyagcsere betegségek) hajlamosak rá. Emellett egészséges csecsemőknél is megfigyelték az alvás alatt bekövetkező apnoékat, ilyenkor a háttérben rejtett betegség is meghúzódhat. A rosszullét társulhat elsápadással, kékes bőrszínnel, az izomtónus csökkenésével vagy merevséggel, fixált tekintettel. A baba ilyenkor nehezen ébreszthető.

Természetesen bölcsőhalál esetén, illetve bármilyen egyéb okból bekövetkezett hirtelen halál esetén is riaszt a gép, ilyen esetben viszont nem csak a légzés, hanem a keringés is leállt, azonnali újraélesztésre van szükség.

A téves riasztásokról

Ha a vidáman mozgó vagy békésen szuszogó babánk mellett szólal meg a légzésfigyelő, nagy eséllyel téves riasztás történt. Túl vastag matrac, szétcsúszott érintkezők, vagy az lehet az ok, hogy nem a csecsemő alatt van az érzékelő lap. Abban az esetben viszont, ha ezen okokat kizártuk, mégis rendszeresen szól a riasztó, főleg éjszaka, érdemes gyermekorvosunknak megmutatni a kicsit, mert a kivizsgálás során kiderülhet, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, például a fent említett újszölöttkori apnoé.

Tehát összefoglalva, mindenképp javasolt a légzésfigyelő használata:

  • Koraszülöttek,

  • kis súlyú újszülöttek,

  • bizonyos szív-, tüdő-, idegrendszeri és anyagcsere betegségek esetén,

  • ha a szülő légzéskimaradással járó rosszullétet észlelt a babán,

  • bölcsőhalálban elhunyt csecsemők testvéreinél.

Természetesen, ha a szülő így érzi biztonságban a gyermekét, minden babánál érdemes használni.

De! 

A légzésfigyelő sem nyújt 100%-os védelmet és a használata nem ok arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a biztonságos alvás szabályait. 

Az egyáltalán nem javasolt, hogy a légzésfigyelő használata mellett hason vagy oldalt altassuk a babát, vagy puha matracot, balesetveszélyes ágyneműt, vagy alvásra nem biztonságos alvófelületeket használjunk, abban a hitben, hogy majd a készülék megvédi a gyermeket a bölcsőhaláltól vagy a balesetektől. Mert arra nem jó.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy csak abban az esetben van értelme a légzésfigyelőnek, ha a szülők azt is tudják, hogy mi a teendő, ha riaszt a gép. Ugyanis előfordulhat, hogy újraélesztést kell kezdeni. Hogy mikor van erre szükség, és hogy hogyan kell csinálni, azt egy pár órás tanfolyamon megtanulhatjuk. Érdemes erre is felkészülni, különben hamis biztonságérzetben ringatjuk magunkat a készülék használatával. A legújabb szakmai ajánlások is ezen feltételek figyelembevételére hívják fel a figyelmet, a rutinszerű alkalmazásukat nem is javasolják pont a hamis biztonságérzet miatt.

Összefoglalva, a bölcsőhalál megelőzésében a légzésfigyelő önmagában nem elegendő, viszont idejében jelezheti a bajt, és az azonnal megkezdett újraélesztés megmentheti a babát. Emellett pedig vannak esetek, mikor a kezelőorvos erősen javasolni fogja a használatát. Viszont a használata mellett is be kell tartani a biztonságos alvás szabályait.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Az egyedül alvásról

Vajon az egyedül, külön szobában alvás kinek az igénye? Mik az előnyei és a hát [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az ikrek biztonságos altatása

A következő megállapítások a Lullaby Trust, az American Academy of Pediatrics, [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Mit kell tudni a biztonságos kendőben vagy hordozóban alvásról?

Szeretnéd, ha a babád a kendőben vagy a hurciban is biztonságosan tudna aludni? [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A korababák biztonságos alvása

Milyen speciális szabályok vonatkoznak a korababák biztonságos alvására? Megtud [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Bukás, reflux vagy reflux betegség?

A reflux szó azt jelenti, hogy a gyomor tartalma (étel és emésztőnedv) visszajut [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A biztonságos alvás feltételei

A legújabb ajánlások az alvással kapcsolatos halálesetek megelőzésére egy éves k [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2021-09-27T14:57:37+02:00