Az önálló elalvás – hogyan érjük el?

Miért lehet szükség arra, hogy a baba kevesebb segítséggel vagy önállóan is el tudjon aludni?

Az önálló vagy kevesebb segítséggel történő elalvás egy remek lehetőség arra, hogy biztosítani tudjuk a baba számára a hosszabb éjszakai alvásszakaszokat, amennyiben a baba alvása folyton azért szakad meg, mert nem tud magától visszaaludni és mindig a szülei segítségére van szüksége ehhez. Emellett a túl rövid nappali alvások kivédésében is nagy segítség. Erről a témáról még ebben a cikkben olvashatsz részletesen.

Hogyan tudjuk támogatni a baba önálló vagy kevesebb segítséggel történő alvását?

A blog kerete nem alkalmas arra, hogy mindenki személyre szabott tanácsokat kapjon, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy 8 hónapos anyatejes babánál szeretnénk 1-2-re csökkenteni az éjszakai ébredések számát, vagy egy 3,5 éves gyermeket rávenni arra, hogy éjjel ne ébresszen fel minket 6x azért, mert eszébe jutott valami, amit azonnal meg akar velünk osztani.

Hogy mégis, hogyan álljunk neki, ahhoz íme egy vázlat, amiből már ki lehet indulni:

1. Először gondoljuk át, hogy jelenleg hogyan alszik el a baba/gyermek? Mennyiben igényli a mi segítségünket? Csak cicin, ringatva, kézben vagy babakocsiban alszik el? Vagy elég, ha betesszük az ágyba és vele maradunk? Vagy énekelnünk is kell közben? Tényleg az összes segítségre szükség van? Mi az, amihez feltétlenül ragaszkodik a pici? Másnál, a bölcsiben hogyan alszik el?

Ezek azok az alvási szokások, amikhez a gyermek jelenleg ragaszkodik, ebből fogunk kiindulni. Ezek az alvási szokások helyett kell azt elérnünk, hogy a babát nyugodt állapotban, álmosan, de még ébren tudjuk letenni aludni és az ágyban magától is képes legyen az elalvásra.

2. A következő lépés, hogy találjunk ki egy lefekvés előtti rutint, ami kellően rövid, nyugtató lépésekből áll, és ragaszkodjunk hozzá minden lefekvés előtt. Ez segít a babának ráhangolódni az alvásra. A nappali alvásoknál is érdemes alkalmazni a rövidített változatát.

3. Biztosítsuk a jó alváshoz szükséges körülményeket: csendes, sötét szoba, kényelmes hálózsák/pizsama, megfelelő ágy, jó hőmérséklet és páratartalom.

4. Gondoljuk át, hogy alkalmas-e az elkövetkező 2-3 hét a változtatásokra: nincs tervezett változás a gyerkőc életében, napirendjében, nem beteg, nem jön a foga, nem utazunk el, stb.

5. Vessünk egy pillantást a napirendre, a nappali alvás(ok) menetére: eleget alszik a baba? Kiegyensúlyozott a napirend?

6. Ezek után szerezzünk egy nyugodt órát és gondoljuk át, hogyan szeretnénk kialakítani a gyerkőc új alvási szokásait.

Gondolatébresztőként néhány kérdés, amit feltehetünk magunknak:

  • Gondoljuk át, hogy mit szeretnénk, mi a célunk? Változtatni szeretnénk-e azon is, hogy hol aludjon a baba? Az a célunk, hogy más is el tudja altatni a babát? Szeretnénk-e még etetni a babát éjszaka, ha igen, hányszor? Igényli még az evéseket, vagy csak a visszaalváshoz van szükség rá?
  • Milyen módszerrel szeretnénk megtanítani neki az önálló elalvást? Hagyjuk sírni vagy sem? Én személy szerint valamelyik szelíd módszert javaslom, mert ezzel a módszerrel kivédhetjük a baba sírását, tiltakozását, a saját tempójában tudunk haladni az új alvási szokás bevezetésével, a család minden tagjának igényeit figyelembe véve. A különböző bababarát, sírni hagyás nélküli módszerek részletes, pontokba szedett és példákkal bemutatott leírását megtalálod a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvben. 

7. Ha megvan a kiválasztott módszer és az elhatározás, akkor jöhet a legnehezebb rész: álljunk neki. Két kulcsszó van: KÖVETKEZETESSÉG és KITARTÁS. Ezekre feltétlen szükség van, ha változásokat akarunk elérni. A választott metódustól függően minimum 2-3 hetet, ha pedig közbejön valami (betegség, fogzás, nappali alvás elhagyása, stb.), akkor akár 1-2 hónapot is igénybe vehet a dolog. Ezek a hetek extra energia- és időbefektetést igényelnek, de jutalmul nem csak a babád, hanem Te is jobban fogsz aludni a végén.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer and Valerie McLaughlin: Pediatric sleep problems : a clinician’s guide to behavioral interventions. 2015

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – megelőzés és megoldás

Vajon az éjszakai jelzések egy része kivédhető lehet? Ha igen, akkor hogyan? Mit [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – alvásprobléma-e vagy sem?

Vajon minden éjszakai ébredés alvásproblémát jelez? Vajon az oké, ha az éhség mi [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai megéhezésekről

Az előadás arról szól, hogy vajon az éjszakai megéhezések mennyiben lehetnek ok [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredésekről

A tartalomból: Csekklista, mik a gyakori okok Milyen az összefüggés az okok és a [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az elspórolt éjszakák- miért vannak órákat ébren a babák éjjelente, és mi a megoldás?

Kora hajnalban rendszeresen órákat töltesz virrasztva a látszólag kipihent és já [...]

Előfizetek a tudástárra

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-10T16:09:52+02:00