Az anya depressziója, szorongása és a baba nemalvása – kutatási eredmény

Ha az anya depresszióban vagy szorongásban szenved, nagyobb eséllyel lesz alvásproblémás a gyermeke – állapította meg egy 2022-es kutatás.

A kutatók 500 családot vontak be a vizsgálatba, akiknek most született egészséges gyermekük. Azt nézték, hogy vajon fennáll-e depresszió, szorongás vagy alvászavar a szülőknél a harmadik trimeszterben és a szülés utáni időszakban, illetve mi jellemző a gyermek alvására:

  • A gyerekek 40%-ánál találtak alvásproblémát 3 hónapos korukban. (Ez nagyon nagy arány, valószínűleg amiatt ilyen magas, mert a kutatásban 3-nál több éjszakai ébredés alvásproblémának lett definiálva).

  • A harmadik trimeszterben önkitöltős tesztekkel mérve az anyák 29%-ánál depressziót, 20%-ánál szorongást és 50%-ánál alvászavart találtak. (Ezek is nagyon magas számok).

  • A szülés utáni időszakban ezek az arányok: 28%, 14% és 67%.

  • Az apáknál a depresszió aránya 27%, a szorongás aránya 9%, az alvászavar aránya pedig 35% lett.

A kutatók azt találták,

hogy magasabb volt a baba alvásproblémájának előfordulási aránya azoknál a családoknál, akiknél az apa alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezett. Az anya szülés utáni depressziója, szorongása vagy alvászavara szoros összefüggést mutatott a baba alvási nehézségeivel. Viszont nem találtak összefüggést azokban az esetekben, amikor az anyai szorongás, depresszió vagy alvászavar a harmadik trimeszterben volt jellemző. Az apai depresszió szintén fokozta a gyermek alvásproblémáinak előfordulási aranyát.

Az anyai hangulatzavar, szorongás vagy alvászavar ezen vizsgálat szerint kb. a duplájára növelte annak esélyét, hogy a gyermeknél alvásprobléma alakul ki.

Miért fontos ez a vizsgálat?

Mert rávilágít arra – természetesen számos más kutatás által is megerősítve – hogy a szülők mentális egészsége kulcsfontosságú a gyermek jó alvásához. Ha bármelyik szülőnek hangulatzavara van, akkor ez hatással lesz a gyermekkel való kapcsolatra, a kötődésre, a gondoskodás minőségére, a gyermek igényeinek észlelésére, értelmezésére. Ezek pedig hatnak az alvásra is.

Take home message:

A szülők mentális egészségével mind a szakembereknek, mind maguknak a leendő vagy újdonsült szülőknek foglalkozniuk kell. Ezzel jelentős számú babakori alvásprobléma megelőzhető lenne. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a hangulatzavar vagy a szorongás nem csak az alvásra hat negatívan. A kicsik testi, érzelmi, értelmi fejlődését is nehezítheti, bizonytalan, sőt, dezorganizált kötődés is kialakulhat.

Fordulj minél hamarabb tehát szakemberhez, ha úgy érzed, hogy tartósan nyomott a hangulatod, folyamatosan aggódsz valamin vagy a gyermeked alvásától függetlenül nem alszol jól.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

babaalvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Kora gyermekkori lelki egészség, 2020. Semmelweis Kiadó
  • Hámori Eszter: A kötődéselmélet perspektívái
  • Hámori Eszter: A korai kötődés zavarai
  • Hédervári-Heller Éva: A szülő-csecsemő konzultáció és terápia
  • Lin X, Zhai R, Mo J, Sun J, Chen P, Huang Y. How do maternal emotion and sleep conditions affect infant sleep: a prospective cohort study. BMC pregnancy and childbirth.2022;22:237. doi:10.1186/s12884-022-04504-6

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Már 30 perce altatom a babát, egyre idegesebb vagyok…

"Már 30 perce próbálom altatni a babát, egyre idegesebb vagyok... Egy ideig tudo [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ha már nem bírod tovább, avagy az anyai öngondoskodásról

Kimerültség, bizonytalanság, magány - vajon tényleg a modern anyaság elmaradhat [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A baba-mama kapcsolat nehézségei és az alvás

Előfordul, hogy az alvási nehézség hátterében nem találunk egyetlen gyakorlati [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Hogyan éljük túl anyaként a baba nemalvását?

Hosszú cikk következik… Lesz benne egy csomó evidens dolog, amit valamiért mégse [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Mit tegyél, ha a babától nem tudsz semmit csinálni?

Sokaknak ismerős az a helyzet, hogy a baba hirtelen matricagyermekké válik, és e [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az anya lelke és a baba (nem)alvása

Hogyan függ össze az anya (vagy apa) lelkivilága, érzései, gondolatai és a baba [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2022-09-27T15:55:08+01:00