A túl kevés alvás károsíthatja a gyermek agyának fejlődését

A Marylandi Orvosi Egyetem kutatói 8300 9-10 éves gyermek alvását és idegrendszeri fejlődését vetette össze. A 2 évig tartó kutatás alatt MR felvételek készültek a gyermekek agyáról, orvosi vizsgálatokat végeztek a gyermekeken, illetve különböző teszteket töltöttek ki a résztvevők.

A vizsgálat megállapította, hogy azok a gyermekek, akik az orvosszakmai ajánlásokban ajánlott minimum 9 órányi éjszakai alvásnál rendszeresen kevesebbet aludtak, a képalkotó vizsgálatok szerint vékonyabb szürkeállománnyal, és a figyelemért, a memóriáért az érzelemszabályozásért és az önkontrollért felelős agyi régiókban kisebb agyterülettel rendelkeztek, azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik eleget aludtak. 2 év múlva a vizsgálatok ugyanezeket az eltéréseket mutatták, amely arra utal, hogy a kialvatlanság hosszú távon is károsíthatja az agy normális fejlődését, csökkentve bizonyos, a tanulásban, viselkedésszabályozásban kulcsfontosságú szerepet betöltő agyterületek méretét. A kutatók most azt vizsgálják, hogy visszafordítható-e a folyamat, ha a gyermekek alvását javítják.

Miért fontos ez a kutatás?

Mert nem csak funkcionális tesztekkel mérhető az eltérés a jól és keveset alvó csoport között, mint pl. ebben a vizsgálatban, hanem az idegrendszerben már az agy bizonyos régióinak méretében is eltérés tapasztalható, amely ráadásul nem egy átmeneti állapot, hiszen évek múlva is észlelhető.

Ha pedig egyetlen faktor (a túl kevés alvás) ekkora kárt tud okozni a gyermekek idegrendszeri fejlődésében, hogy ezek az eltérések képalkotó vizsgálatokkal is észlelhetőek, akkor még inkább foglalkozni kell a gyermekek alvásával, már születésüktől kezdve, hiszen az optimális idegrendszeri fejlődéshez – úgy tűnik – kulcsfontosságú az elegendő alvás.

Tehát a szülők, sőt, a leendő szülők

megfelelő információszerzése létfontosságú a gyermekek alvásának támogatásával kapcsolatos tudás megszerzéséhez, és kulcslépés, hogy időben a megfelelő szakemberhez forduljanak, ha a baba vagy kisgyermek alvásával problémát tapasztalnak, mert úgy tűnik, a nemalvás jobban károsítja a gyermekek agyát, mint amennyire eddig gondoltuk.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

babaalvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Fan Nils Yang, PhD,  Effects of sleep duration on neurocognitive development in early adolescents in the USA: a propensity score matched, longitudinal, observational study The Lancet Volume 6, ISSUE 10, P705-712, October 01, 2022

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Már 30 perce altatom a babát, egyre idegesebb vagyok…

"Már 30 perce próbálom altatni a babát, egyre idegesebb vagyok... Egy ideig tudo [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ha már nem bírod tovább, avagy az anyai öngondoskodásról

Kimerültség, bizonytalanság, magány - vajon tényleg a modern anyaság elmaradhat [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A baba-mama kapcsolat nehézségei és az alvás

Előfordul, hogy az alvási nehézség hátterében nem találunk egyetlen gyakorlati [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Hogyan éljük túl anyaként a baba nemalvását?

Hosszú cikk következik… Lesz benne egy csomó evidens dolog, amit valamiért mégse [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Mit tegyél, ha a babától nem tudsz semmit csinálni?

Sokaknak ismerős az a helyzet, hogy a baba hirtelen matricagyermekké válik, és e [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az anya lelke és a baba (nem)alvása

Hogyan függ össze az anya (vagy apa) lelkivilága, érzései, gondolatai és a baba [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2022-12-09T11:39:35+02:00