Fogzás és a (nem)alvás

Egy olyan témáról lesz ma szó, ami minden kisbabát érint, ez a fogzás. Az első két-három év során kibújnak a tejfogak, mind a húsz, ez azt jelenti, hogy a babának gyakran jelennek meg új fogak a szájában. Megoszlanak a vélemények arról, hogy tényleg fáj-e a babának, ha jön a foga, vagy egyéb oka van a nyűgösségnek, alvásproblémáknak. Én azt gondolom, hogy vannak babák, akiket nagyon megvisel a fogzás, mások kevésbé érzékenyek rá. Nem minden alvászavart a fogak kibújása okoz, de nem is elhanyagolható a szerepe, főleg az alvásproblémák kezdeti szakaszában. Fontos tudni, hogy az első fogak általában a baba hat hónapos korában bújnak ki, de nagy egyéni eltérések lehetnek, illetve a fogzás már három-négy hónapos korban megkezdődhet.

Lássuk tehát, mely tünetek utalnak arra, hogy a picinek jön a foga:

  • Fokozott nyáltermelés
  • A baba mindent megrág
  • Hígabb széklet a sok lenyelt nyáltól
  • Kicsípett popsi a hígabb kakitól, illetve kiütések a száj körül a nyáltól
  • Megduzzadt, kifehéredett íny
  • Nappali nyűgösség
  • Nem alvás, gyakori éjszakai ébredések

A legújabb kutatási eredmények szerint a 3 legáltalánosabb tünet a fokozott nyáltermelés, a nyugtalanság és a fogíny érzékenysége. A többi tünet nem egyértelműen a fogzástól van, a babáknak gyakran változik a széklete, az, hogy a szájukba vesznek dolgokat, a baba fejlődésének természetes szakasza. A kiütések is mindennapos jelenségek sok baba életében, a fogzástól függetlenül is. Ha pedig az alvásproblémák nagy részét meg lehetne magyarázni a fogzással, akkor ez az egy cikk lenne elérhető a blogon. 😊

Ki kell emelnem, hogy a fogzás nem okoz lázat és egyéb súlyos tüneteket (hasmenés, hányás, etetési nehézségek, súlyfejlődési elmaradás stb.). Ha a baba betegnek látszik, akkor súlyos hiba a fogzásra fogni a tüneteket. Ebben az esetben orvosi kivizsgálás szükséges.

Mit tehetünk, hogy enyhítsünk a baba fájdalmán?

Adhatunk a babának erre a célra kifejlesztett rágókákat, melyekből van hűthető változat is, ezek segítenek csillapítani a fájdalmat.

Használhatunk helyi ecsetelőket, melyek átmenetileg csökkentik a fájdalmat, hasznosak lehetnek például a baba elalvása kapcsán.

Emellett szóba jöhetnek fájdalomcsillapító gyógyszerek, melyek csak nagyon óvatosan alkalmazhatók. Adásuk előtt mindenképp kérjük ki a baba gyermekorvosának tanácsát. Ne feledjük: a nyűgösség, hígabb széklet, alvászavar mögött betegség is meghúzódhat, ezek kiderítése orvosi feladat.

Mit tegyünk a gyakori ébredésekkel?

A megfelelő fájdalomcsillapítással máris sokat tettünk az éjszakai ébredések ellen. Emellett mind az elalvásnál, mind a visszaalvásnál nagyobb igénye van a babának egy kis babusgatásra ebben a nehéz időszakban. Próbáljunk viszont arra törekedni, hogy ne alakítsunk ki olyan új alvási szokásokat a picinél, amiket nem szeretnénk hosszú távra. Ha a baba önállóan, a kiságyában alszik el, és ezzel elégedettek vagyunk, akkor ne szoktassuk néhány nehéz éjszaka kedvéért a mi ágyunkba vagy ne altassuk el cicivel, cumival. Pár éjszaka nem gond, de ha hetekig így teszünk, akkor már nagyon nehéz lesz rávenni a csemeténket, hogy a régi módszer szerint aludjon. Gondoljunk arra, hogy az esetek nagy részében a fogzási fájdalom okozta alvásproblémák 1-2 hétig tartanak, próbáljuk meg átvészelni ezt az időszakot minél kevesebb változtatással.

A következő bejegyzésben az éjszakai ébredések egyéb okainak megoldását nézzük meg.

Kövess a Facebook-on is!

 Szeretnél még többet tudni a babák alvásáról? Iratkozz be az ingyenes, két hónapos Édes álom alvástanfolyamra! A leckéket e-mailben kapod meg, és most több meglepetés is vár Rád!

Kérlek, valós nevet és e-mail címet adj meg, mert csak akkor kapod meg a leveleket. Bármikor meggondolhatod magad és a hírlevelek alján lévő linkre kattintva leiratkozhatsz a tanfolyamról. Köszönöm
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80448/2014. Adatkezelési tájékoztató
2017-08-07T06:18:25+00:00