Már mindent kipróbáltam…”

Semmi nem működött…”
„Már beszéltem az orvossal, a védőnővel, a barátnőkkel, az anyóssal, elolvastam több könyvet, de semmi sem segített…”
„Kaptam ezer jótanácsot, egyik sem vált be…”
Hallom, olvasom napi szinten ezeket a mondatokat elkeseredett anyák szájából.
Ilyenkor mindig elszomorodom, majd hirtelen a méreg is elönt:
Miért hagyjuk, hogy idáig eljussanak az anyák? Miért kell nekik hetekig és hónapokig próbálkozniuk az ezerféle tanáccsal? Miért kell nekik végigbeszélni a problémát 3-5 szakemberrel, akik mind mást javasolnak? Miért kell 5 babás-mamás Facebook csoportban is segítséget kérni?
Az ok összetett:
 1. Az alvást sokan sajnos a szükséges rossznak tartják, amit jó lenne megúszni, a minimálisra csökkenteni, helyette pedig egy csomó „hasznos” dolgot csinálni. Kevesen vannak tisztában az alvás valódi értékével és az alváshiány igazi következményeivel.
 2. Ennek megfelelően a babák alvását sem tartják olyan fontosnak, „az alszik majd, amikor álmos” és a „neki kevesebb alvás is elég” szemlélet erősen tartja magát a köztudatban.
 3. Emiatt a szülők gyakran nincsenek is tisztában azzal, hogy mik a jó babaalvás jellemzői, hogyan is kellene egyáltalán aludia a babának.
 4. A szakemberek képzése sem fókuszál igazán az alvásra, előfordul, hogy az elavult nézeteket az egészségügyi, a szociális szféra dolgozói és a pedagógusok is terjesztik. Vagy, miután ők sem tudják a megoldást, „a majd kinövi” és a „előbb-utóbb megoldódik” válaszokat mondják.
 5. A sok jótanács, a probléma kicsinyítése vagy a felesleges ijesztgetések között pedig elvész a baba, az orvos ezt mondja, a védőnő azt, az anyós amazt, a szomszédasszony meg az ellenkezőjét.
 6.  A szülők kialvatlansága pedig rontja a gondolkodásukat, a hangulatukat, a döntési képességüket, nehezebben mérlegelnek, türelmetlenek és feszültek lesznek. Így könnyen elhisznek mindent, belekapaszkodnak minden szalmaszálba és nem mindig tudják reálisan látni a helyzetüket vagy észrevenni a változásokat.
Ez a folyamat vezet el a „már mindent kipróbáltam, de semmi nem vált be” helyzethez.
Hogyan tudod megelőzni ennek a kialakulását?
 • Mindegy, hogy  babát vársz, épp otthon vagy vele vagy tervezitek a következő gyermeket – szánj időt a felkészülésre. Legyél tisztában a babák és kisgyermekek alvásának jellegzetességeivel, hogy mikor mit várhatsz el a babától. Jól gondold meg, honnan informálódsz. Nem kell a Nature tudományos publikációit böngészned, de ne az 1977-es Bravó magazin Szakember válaszol rovata legyen a legfőbb forrásod. Keress egy valódi szakember által írt, tudományosan alátámasztott tényeket és módszereket felsorakoztató könyvet és tekintsd azt alapnak, de sohasem szentírásnak.
 • Ha megvan az alaptudás, akkor figyeld a babád és az ösztöneid. Vedd észre, mikor mit próbál jelezni neked, mikor kezd el változni valami a baba alvása kapcsán vagy az igényei terén. Készülj fel időben a változásokra, legyen terved.
 • Ha úgy érzed, hogy nem oké valami, nem érted, mi történik, nem jó irányban változnak a dolgok és a tudásod nem elég ennek megfejtéséhez, akkor időben fordulj szakemberhez. Olyanhoz, akiben megbízol, akit ajánlanak mások is, akiről találsz megbízható információkat.
 • Tévedni emberi dolog. Ha a kiválasztott szakemberben, tanácsban, módszerben csalódsz, akkor nem a beletörődés a jó taktika, hanem a továbblépés. Keress mást, válassz körültekintőbben.
 • Ha megtaláltad a segítséget, akkor tarts ki mellette. A változások nem egy éjszakásak, és ritkán látsz látványos eredményeket 2 nap múlva. Itt hetek és hónapok kemény munkájával lehet sikereket elérni, nem érdemes feladni pár nap után.
 • Vedd észre az apró változásokat is. Sokszor tapasztalom, hogy a „semmi sem segített” kijelentés mögött egy csomó pozitív változás van, amit nem realizált a szülő. Csak nem biztos, hogy ott és olyan gyorsan, ahol várta. Hiú ábránd, hogy 2 nap alatt megoldódik a hónapok vagy évek óta fennálló probléma, vagy elég napi 10 percet foglalkozni vele.
 • Fogadd el, hogy vannak rossz napok, visszaesések, nehezebb időszakok, ez nem azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálsz vagy végleg elrontottál, csak egyszerűen azt, hogy a baba változik, fejlődik vagy a körülmények lettek mások.
Ha már te is mindent megtettél és mégis olvasod ezt a mondatot, az azt jelenti, hogy még nem adtad fel. 😊 Ez a legfontosabb dolog, ha a babád jó alvása a tét. Nálam így tudsz továbblépni:
Ha most jársz itt először:
Ha már elolvastál, meghallgattál minden ingyenes tartalmat, akkor ideje kibővíteni a tudásod egy gyakorlatorientált, tudományos alapokra épülő, de könnyen olvasható, bababarát módszereket felsorakoztató könyv elolvasásával–>

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • saját tapasztalatok alapján

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM