Csoportszabályzat

A csoport az Anya, gyere! Tudástár előfizetőinek támogató csoportja. A feladata az, hogy biztonságos módon lehessen kérdéseket feltenni az Anya, gyere! Babaalvás Tanácsadás szakértőinek egy egyszerűen használható platformon, illetve lehessen egymással is tapasztalatot megosztani, a babák és a kisgyermekek (0-4 éves kor) alvása kapcsán.

A csoport szabályzata ezeket a célokat szolgálva készült el, és az a feladata, hogy minden Tudástár előfizető megismerhesse azokat a kereteket, amelyek mentén a csoportélet működik.

Tehát, a csoportban nem megengedett:

 1. A babák és kisgyermekek alvásához, mint a csoport témájához nem tartozó tartalom, cikk, kérdés, tapasztalat megjelenítése, hiszen ez a csoport kizárólag az alvás köré épül.
 2. Felmérések, kérdőívek, kutatások végzése, szavazás, piackutatás indítása az admin előzetes engedélye nélkül. Szívesen támogatom az ilyen kedvezményezéseket, ha az a csoport céljait támogatja, beszéljük meg.
 3. “Like” vadászat (szavazás, oldalkedvelés, stb.). Az oldal célját szintén nem szolgálja, ha a csoportban baba szépségversenyes felhívások és “szavazz rám, hogy én legyek az év dolgozója” felhívások jelennek meg.
 4. Adás-vétel. Szintén nem támogatná a csoport céljait, ha használt babaruhák és tápszerek adás-vétele indulna meg benne.
 5. Más csoportokba toborzás, más csoportok ajánlása. Erre azért van szükség, mert számos olyan Facebook csoport létezik, ahol nem tudományos alapokra vagy szakértőkre alapul a tanácsadás, hanem féligazságok, tévhitek és anekdoták mentén történik. Egyeztetve velem a csoportajánlást, amennyiben az teljesíti a feltételeket, természetesen erre is lehetőség van.
 6. Saját termék, csoport, oldal, tudásanyag vagy szolgáltatás ajánlása, reklámozása. Ez a csoport a kisgyermekes szülők támogatására jött létre, nem hirdetések megosztására, önreklámra. Szívesen vesszük, ha csatlakoznak további külsős szakemberek is az Anya, gyere! Babaalvás Tanácsadáshoz, de ennek kereteit érdemes előre megbeszélni.
 7. Kéretlen privát üzenetek írása a csoport tagjainak. Ez azt jelenti, hogy állásajánlatok, termékek, szolgáltatások ajánlása szigorúan tilos kéretlen privát üzenetekben egy csoporttagnak. Ez azonnali kizárást jelent a tagságból, kérlek ezt jelezzétek, ha ilyet tapasztaltok.
 8. A kérdezőnek nyilvános segítség, tapasztalat megosztás helyett “írok privát üzenetet” válasz írása. Erre a szabályra azért van szükség, mert innentől a csoporttag válasza nem nyilvános és nem garantált, hogy pl. biztonságos vagy tudományosan megalapozott segítséget ad. Emellett a többi tag sem tud okulni a válaszokból, nincs lehetőség beszélgetni róla.
 9. Mások sértegetése, negatív véleményezése, személyeskedés. A csoportban az ehhez hasonló megnyilvánulásokat szigorúan tiltjuk, hiszen enélkül biztosítható csak a csoport támogató, elfogadó jellege.
 10. Nem csoporttagok személyes jellegű véleményezése, bírálata. (“Jaj, a Kovács Bélához nem menjetek, mert ő ilyen meg olyan”, “igen, olvastam én is az a posztot, az egy hülye instaceleb”).
 11. A csoport adminjai vagy moderátorai tevékenységének nyilvános bírálata (az ügyfélszolgálat elérhetőségén szívesen vesszük a segítő, jobbító szándékú javaslatokat.)
 12. Konkrét gyógyszerekkel, tápszerekkel, vitaminokkal, gyógyteákkal, cseppekkel, fejlesztő módszerekkel, diétákkal, eszközökkel (ilyen-olyan torna, gyógyfoglalkozás, ketodiéta, fehérjepor, szélcső, reflux párna, stb. ) kapcsolatos, a tagok felé történő tapasztalatgyűjtés (“bevált-e, mire adod, hogyan adagolod, hol vetted?”), illetve ezek ajánlása. Azt természetesen le lehet írni, hogy “nekünk is volt hasonló, mi a gyermek gastroenterológushoz fordultunk, aki gyógyszeres kezelést adott” de azt nem, hogy “3×1 csepp Antivakarin-t kellett szedni, próbáljátok ki ti is…” Illetve szakértői válasz is kérhető, hogy egy adott készítmény vagy eszköz mire való, vagy ki az, aki jogosult a javaslatára. A csoportban még a szakértők sem adnak ezekkel a termékekkel kapcsolatos konkrét tanácsot, adagolási útmutatót vagy javaslatot. Ez a feladat a gyermek háziorvosának vagy kezelőorvosának kompetenciája.
 13. Más, alvás tanácsadással foglalkozó oldal vagy szakember ajánlása, keresése, reklámozása, cikkeinek megosztása, személy szerinti véleményezése (módszereket név nélkül természetesen lehet véleményezni)
 14. Olyan segítő “szakemberek” ajánlása, akik nem tudományos alapon közelítenek a témához (varázslás, rontáslevétel, tértisztítás, spirituális gyógymódok, szellemirtás, stb.) Ha szeretnél valakit személy szerint ajánlani, kérlek, egyeztessünk, hogy megfelel-e ezen szabályoknak.
 15. Olyan könyvek, e-könyvek, összefoglalók terjesztése, átküldése, kérése, keresése, adás-vétele, melyek sértik a mű szerzőjének szerzői jogait, ez ugyanis a csoport bezárását és büntetőfeljelentést eredményezhet, annak minden következményével.
 16. A csoportban elhangzottak megosztása, fénykép készítése a beszélgetésekről, hozzászólásokról, azok publikálása más felületeken. Természetesen, a gyermek apukájának megmutathatod a válaszomat a telefonon vagy közösen ülve az asztali gép előtt, de más csoportokban megosztás vagy csoportos privát küldés nem engedélyezett.
 17. A biztonságos babaalvás szabályaival szemben álló altatási módok, módszerek ajánlása, ezzel kapcsolatos tapasztalat megosztás, mely azt sugallja, hogy nálatok sem történt semmi baj. A jelenleg aktuális ajánlást itt olvashatod:
 18. Kifejezetten sírni hagyásos módszerek (A baba hosszú időre történő, rendszeres egyedül hagyása, miközben sír) ajánlása, reklámozása.
 19. A csoportban bárki megoszthatja a véleményét, tapasztalatát a csoport témáját illetően, de érdemes tartózkodni a tutitippek, csodamódszerek ajánlgatásától. Érdemesebb inkább a tagoknak azt írni, hogy náluk mi vált be és mi nem, mintsem konkrét ajánlásokat fogalmazni meg, hogy mit kéne tennie a kérdezőnek. A konkrét tanácsadás laikusok között könnyen tévútra viheti a kérdezőt, hiszen nem szakmai segítséget kap, csak egy véleményt vagy tapasztalatot.

 Mi történik, ha a csoport szabályzatával ellentétes poszt vagy hozzászólás érkezik?

A nem megengedett tartalom törlésre kerül, és a poszt vagy hozzászólás írójának a csoport adminja vagy moderátora felhívja a figyelmet a csoport szabályzatára, és megkéri a tagot az annak megfelelő posztolásra. Az alapszabályok ismételt megszegése pedig azonnali kizárást jelenthet, a csoport jó hangulata és céljai megtartása érdekében. Ekkor akár a Tudástár tagságot is megszüntethetjük, ha úgy ítéljük meg, hogy ez szükséges. Erre szerencsére még sohasem volt szükség.

 

Köszönöm, hogy elolvastad és betartod!

 

Üdv: Ivett