Szülőként egyik legnagyobb gondunk az altatás. Főleg, ha egyszerre több gyerkőcöt kellene álomba szenderíteni. Számos kérdés merül fel bennünk ilyenkor:

  • Hogyan altassunk?
  • Egy szobában legyenek a gyerekek vagy külön?
  • Esetleg anya vagy apa is ott aludjon?
  • Mi van, ha ezzel felrúgjuk a nagyobbik testvér ritmusát?

Teljesen jogos kérdések, érthető az aggodalom is, viszont van megoldás.

Következetesség testvérek altatásakor is

Függetlenül attól, hogy hány gyerekről vagy hány éves gyerekekről van szó, mindennek kulcsa a következetesség. Nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy a testvérek altatása ne jelentsen gondot.

1. Tartsuk magunkat a megszokott altatási rendhez!

Ha már van egy kialakult altatási módszerünk az idősebb testvérnél, azt akkor is tartsuk, ha új gyermek érkezik a családba. Ha felborítjuk a nagyobbik gyermekünk rendszerét, azzal sokat ártunk nemcsak neki, de magunknak is.

2. Döntsétek el idejében, hogy együtt vagy külön aludjanak-e a gyerekek!

Ez azon múlik, hogy mennyire jó alvó a nagyobbik. Ha még nem annyira, javasoljuk, hogy a kistestvér pár hónapig inkább velünk maradjon. Ha viszont a nagy alszik, mint a bunda, akkor a kicsi éjszakai felsírásai sem fogják megzavarni az álmát.

3. Készítsétek fel a nagyobbik gyermeket!

A testvérféltékenységtől sokan tartanak. Ha viszont megfelelően „előkészítettük a terepet” az új gyermek érkezéséhez, nincs mitől félnünk. Persze így is előfordulhat, hogy a nagyobbik gyermekünk hirtelen velünk egy szobában akarna aludni. Itt 2 út közül dönthetünk. Vagy engedünk neki, és akkor együtt alszunk egy ideig vagy egy kicsit tovább. De ragaszkodhatunk is a külön szobához, ehhez erősnek és továbbra is következetesenek kell maradnuk. Mindegy, hogy döntünk, a lényeg az, hogy legyünk tisztában azzal, mennyire fontos a rendszer a gyermekek életében. Ez erre az élethelyzetre is igaz.

4. Olvassatok továbbra is esti mesét!

Vagy énekeljetek, ha úgy szoktátok meg. A lényeg, hogy ezt a rituálét sem kell felborítani a kicsi miatt. Ha szoptatunk, azt megtehetjük közben is, de akár fel is oszthatjuk az altatási szerepeket apa és anya között.

Számos megoldás van tehát arra, hogy a testvérek altatása ne jelentsen extra nehézséget. Ami viszont nagyon fontos, hogy a következetesség mellett figyeljünk a gyermekeink jelzésére is. Ha úgy látjuk, valami nincs rendben, gondoljuk át újra a szokásainkat. Egy kis rugalmasság minden következetességbe befér.

A testvérek napirendjének kialakításáról is találsz értékes információkat a Napirend Mesterkurzus videói között.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

Ez is érdekelhet:

    Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

    Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

    LETÖLTÖM