Nyugtató illóolaj, hangulatjavító teakeverék, ellazító gyógynövényes csepp…

Ezek akár megoldások is lehetnek, ha a baba nemalvását az idegesség, a nyugtalanság vagy a rossz hangulat okozza.

Mármint a szülő idegessége, nyugtalansága vagy rossz hangulata. 🙂

De a babák és a kisgyermekek alvási problémáit ritkán okozza az, hogy stresszelnek a túl sok napi teendő, az anyagi gondok vagy a karantén okozta problémák miatt. A hangulatzavar sem a leggyakoribb ok kisbabakorban.

Ha pedig a gyermek nyugtalan, akkor annak az okát kell megtalálni,

és nem elnyomni azt valami csodaszerrel, legyen az bármilyen természetes és látszólag mellékhatások nélküli készítmény is. Akkor már – kis túlzással – akár pálinkás kenyeret vagy mákteát is adhatunk, hiszen ezek is természetes szerek és nyugtatnak is, nem igaz?

A nyugtalanság hátterében többféle betegség, túlfáradás, túl sok inger vagy rossz közérzet állhat, illetve állapotszabályozási nehézség vagy kapcsolati probléma is előfordulhat. Ugye, ezeket nem illóolajjal akarjuk kezelni, hanem sokkal inkább a valódi okot akarjuk megtalálni?

Emellett nagyon sok készítmény semmilyen vagy minimális vizsgálatokon esett át,

nincs rá valódi bizonyíték, hogy hatna, de azt sem vizsgálták, hogy milyen mellékhatásokat okozhat. Ezek nagy része nem is gyógyszer, így nem történtek klinikai vizsgálatok, melyek bebizonyították volna, hogy a készítmény tényleg hatékony, hogy biztonságos, vagy hogy konkrétan kinek, milyen dózisban és pontosan mire adható.

Az pedig, hogy nem alszik a baba, nem egy konkrét probléma, hanem egy gyűjtőfogalom.

Ugye, senki sem gondolja azt, hogy van olyan csodaszer, ami az összes alvási nehézséget egy este beadott csepp formájában megold?

Egy kialvatlan, nyűgös gyermeknek nem csodaszerekre, hanem megfelelő szülői támogatásra van szüksége.

És tudom, mindenki hallott csodás “gyógyulásokról”,

de az anekdoták, az egyedi esetek, a sokszor kiszínezett, a piacon hallott félinformációk nagyon messze vannak a tudományos bizonyítékoktól. A fenti szerek gyártóinak, forgalmazóinak pedig eszük ágában sincs pénzt költeni a bevizsgálásra, ameddig a szülők kritika és átgondolás nélkül megveszik azokat, és gondolkodás nélkül itatják vele a pár hónapos babájukat, próba-szerencse alapon.

Ha nem alszik a gyermeked, itt találsz segítséget a megoldáshoz ->

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

Ez is érdekelhet: