Nyugtalanul alszik a baba…

“A gyermekem egész éjjel forgolódik, mozog, mindenféle hangokat ad, meg-megébred. Mi a baja?”

Szokták tőlem kérdezni az aggódó szülők.
A legtöbb esetben szerencsére semmi baj nincs, a látszólagos nyugtalanság oka ugyanis a gyermekek alvásciklusának életkori sajátosságaival magyarázható.

Ha a felnőttek alvásának jellemzőiből indulunk ki,

akkor a nyugodt alvás kapcsán sokszor a mozdulatlanul fekvő, egyenletesen lélegző, kisimult arcú, mellettünk alvó párunk alvására asszociálunk.

Ezzel szemben egy mozgolódó, fel-felsíró, cuppogó, grimaszokat vágó, szemeit nyitogató baba alvását jogosan gondolhatjuk nyugtalannak.

De vajon miért alszanak így a babák?

Az alvásunk ciklusokban zajlik. Minden ciklusban vannak mélyebb és felületesebb alvásszakaszok. A mélyebb szakaszokban a testünk mozdulatlan, lassan, ritmusosan lélegzünk, nem mozog a szemünk, nem adunk ki hangokat. A felületesebb alvásszakaszokban viszont meg-megrándulhatunk, gyakran váltunk pozíciót, megigazítjuk a párnát, betakarózunk, sóhajtozunk, akár ásítunk, és még a szemünket is kinyithatjuk egy-egy pillanatra.

A felnőttek az alvásuk nagy részét a mély szakaszban töltik,

tehát a nyugodt, mozdulatlan alvásban. A babáknál a felületes alvásszakaszok aránya sokkal nagyobb, így náluk a mozgolódós alvás is gyakori éjjelente vagy a napközbeni alvásaik során. Ráadásul, a mozgásuk szabályozása még nem olyan begyakorlott, mint a felnőtteké, így több megrándulás, remegés, hangadás, grimasz jellemző rájuk, mint ránk.

De mindez egyáltalán nem biztos, hogy nyugtalan alvást jelent, sokkal inkább életkori jellegzetességet.

Kisgyermekkorban a felsírás, a mozgolódás lehet egy éjszakai felriadás vagy rossz álom következménye is.

Mikor gondoljunk mégis arra, hogy a baba valóban nem érzi jól magát alvás közben?

 • Ha gyakran és teljesen felébred (pl. 30-60 percenként) és sír, nehezen lehet megnyugtatni, nem alszik könnyen vissza.

 • Ha az összalvása rendszeresen kevesebb, mint az ajánlott életkori átlagok alsó értéke. A javasolt alvásmennyiségeknek itt tudsz utánanézni.

 • Ha rendszeresen nehezen alszik el, küzd az elalvás ellen, sír, kapálózik, akkor könnyen lehet, hogy ezt a nyugtalanságot folytatja az alvása alatt is.

 • Ha a felsírások alvás közben élesek, nem csak pár pillanatot jelentenek, fájdalmat sugallnak, felébredést okoznak, a gyermek nem tud utána sem megnyugodni.

 • Ha napközben, ébrenléti időben is folyton nyugtalan, sírós, ingerlékeny a baba. Persze, minden gyermek szokott nyűgös lenni, de ebben az esetben a vidám, nyugodt vagy izgatott állapotok helyett a semmi sem jó állapot a legjellemzőbb a napok nagy részében.

 • Ha bármilyen egyéb panaszt is észlelsz a nyugtalanság mellett (láz, hányás, aluszékonyság, eszméletvesztés, evési probléma, kevesebb pisi, fájdalom, bőrtünetek, köhögés, szokatlan mozgások vagy testtartás, esetleges fejsérülés vagy mérgezés gyanúja).

Mit csináljunk, ha valódi nyugtalanságot tapasztalunk a babánál alvás közben vagy nappal is?

 • Először is, forduljunk a baba háziorvosához. Hiszen a nyugtalanságnak lehet oka valamilyen betegség is, ennek kizárására szükség lehet vizsgálatokra, megfigyelésre, orvosi konzultációkra.

 • Másodszor, nézzük meg alaposan a gyermek alvását, annak összmennyiségét, minőségét és azt, hogy vajon a gyermek úgy alszik-e, mint ami az életkorára jellemző, vagy vannak eltérések. Ebben segít neked a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvsorozat 1. kötete, mely a 0-4 év közötti gyermekek alvásának fejlődését, jellegzetességeit mutatja be.

 • Harmadszor, gondoljuk át a babával való kapcsolatunkat. Tudunk rá osztatlan figyelemmel figyelni, kapcsolódni? Értjük, hogy mikor milyen igénye van? Mennyire érezzük nehéznek a róla való gondoskodást? Miken aggódunk emiatt? Jól érezzük magunkat anyaként? Egyensúlyban van az életünk, vagy elborít a káosz? Nehéz terheket cipelünk vagy rossz anyának érezzük magunkat? Milyen mintákat hozunk otthonról? Szükségünk lenne ezzel kapcsolatban segítségre?

Mit ne tegyünk?

 • Ne csodaszereket keressünk, melyek lenyugtatják a babát, hiszen nem elnyomni szeretnénk a gyermek jelzéseit, hanem az okot próbáljuk meg megkeresni. Pl. egy kialvatlan gyermeknek sok, pihentető alvásra van szüksége, nem nyugtató teára.

 • Egy reflux betegségben szenvedő babának inkább a megfelelő gyógyszert kell szednie, nem a nyugtató gyógynövényes csodabogyót.

 • Egy fájdalmakkal, rossz közérzettel küzdő babánál a fájdalom vagy rossz közérzet okát kell megkeresni és kezelni, nem csak elnyomni a rossz érzéseit.

 • Ha a gyermek nyugtalanságát a szülőkkel való diszharmonikus kapcsolat, a meg nem értettség, a szülők lelkiállapota okozza, akkor pedig csecsemő-szülő konzultációra lehet szükség, nem a nehézség szőnyeg alá söprésére egy kis aromaterápiás párologtatással.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • Hollódy Katalin: Gyermekneurológia, Medicina, 2019.
 • DC:0-5 A csecsemő-és kora gyermekkori lelki egészség és fejlődés zavarainak diagnosztikai klasszifikációs rendszere, Medicina, 2019.
 • https://www.zerotothree.org/

Ez is érdekelhet:

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – megelőzés és megoldás

Vajon az éjszakai jelzések egy része kivédhető lehet? Ha igen, akkor hogyan? Mit [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredések – alvásprobléma-e vagy sem?

Vajon minden éjszakai ébredés alvásproblémát jelez? Vajon az oké, ha az éhség mi [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai megéhezésekről

Az előadás arról szól, hogy vajon az éjszakai megéhezések mennyiben lehetnek ok [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az éjszakai ébredésekről

A tartalomból: Csekklista, mik a gyakori okok Milyen az összefüggés az okok és a [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az elspórolt éjszakák- miért vannak órákat ébren a babák éjjelente, és mi a megoldás?

Kora hajnalban rendszeresen órákat töltesz virrasztva a látszólag kipihent és já [...]

Előfizetek a tudástárra
2021-09-24T18:38:50+02:00