A Békés álom Facebook csoport anyukái között felvetődött tegnap egy érdekes kérdés: mitől függ, hogy a babát altatni kell, vagy az is elég, ha egy kis babusgatás után betesszük a kiságyba, ahol magától elalszik?


Van ezzel kapcsolatban egy csomó, néhol egymással ellentétes vélemény: van, aki úgy gondolja, hogy a gyermekek nem képesek maguktól elaludni. Vagy csak 1 évesen. Vagy csak 3 évesen. Vagy csak kamaszkorban. Más azt mondja, hogy pusztán szoktatás kérdése az egész. Van, aki szerint egyszerűen az anyuka rontotta el a dolgot, azért nem alszik jól a baba. Mások szerint a sok felkapkodás, az elkényeztetés az oka mindennek.

Persze az anyukák, amikor levonják a következtetéseiket a témában, általában a saját tapasztalatukból indulnak ki, esetleg még a barátnők vagy a szomszéd gyermekének alvási szokásairól hallottak. A kutatások és a baba alvásával foglalkozó szakemberek viszont sok ezer baba alvását megfigyelve vonják le a következtetéseiket. Így a kutatók véleménye nem mindig egyezik az anyukák véleményével: ami ugyanis igaz több ezer babára általánosságban, az nem biztos, hogy a Tiédre is, hisz lehet ő pont a kivétel. ☺

Hogy egy szemléletes példát mondjak:
Állandó vita tárgya a baba alvása kapcsán az alvásigény. Ha az van írva egy táblázatban, hogy az adott hónapban 12-14 óra az alvásigény, az pontosan azt jelenti, hogy több ezer egészséges, jól fejlődő baba alvási szokásait megnézve ez lett az átlag. Azaz a sok számérték között szerepelt 10,9 óra, 11,2 óra, 12,5 óra, 14,6 óra és 16,4 óra is. Azaz ezek az értékek mind jók. Az átlaguk lett 12-14 között, azaz a babák nagy többsége számára kb. ezen két érték közé esik az átlagos alvásidő. De ez nem azt jelenti, hogy Te babádnak minden nap pont ennyit kéne aludnia. Lehet, hogy neki 10,8 óra is elég. Ő a kivétel. Nála akkor felesleges erőltetni a 13 órás napi alvást. És az is lehet, hogy 14,3 óra sem elég valamiért. Ebben az esetben pedig az ajánlott 12 óra több, mint 2 órás alváshiányt eredményez minden nap, azaz szörnyen kevés az adott babának. Szóval a statisztikai adatokat így érdemes kezelni.

De visszatérve az önálló elalvásra, nézzük, mitől függ, hogy egy baba képes rá vagy sem:

1.  A baba személyisége nagymértékben befolyásolja, hogy hogyan tud elaludni. Vannak olyan könnyen megnyugodó, megfontolt babák, akiknek nem okoz gondot az elalvás. Más babák pörgősebbek, nekik nehezebb az alváshoz szükséges nyugodt lelkiállapotba kerülni. Az érzékenyebb babákat könnyen kizökkenti minden zaj, a hideg lepedő érintése, a picit szorító ruha is a ráhangolódásból. A precíz babákat az zavarhatja meg, ha máshogy zajlik a lefekvés előtti rutin, vagy máshol akarod altatni a picit. A baba személyiségén nem tudsz változtatni, de ha figyelembe veszed és bekalkulálod az altatási mód megválasztásánál, akkor az nem lehet akadálya az önálló elalvásnak.
2. A “szoktatás“: az, hogy milyen módon altatod el a gyermeked, szintén fontos tényező abban, hogy el tud-e aludni a baba magától. Ha már újszülött korától önállóan alszik el a baba, akkor ehhez szokik hozzá, és jó esetben ez nem is fog változni. De ez nem minden esetben működik ilyen egyszerűen: sok baba újszülött és pár hónapos csecsemő korában nem tud így elaludni, nekik több segítség kell. Ez nem az anyán múlik. Ráadásul sok anyuka meg sem próbálja megmutatni a babának azt, hogyan kell magától elaludni. Ez sem gond, hisz az önálló elalvás nem kötelező. ☺ Azt is figyelembe kell venni, hogy a babák rengeteget fejlődnek az első pár év során. Változik az alvásritmusuk, az alvásigényük, a nappali alvások száma, az éjszakai evések igénye és még ezer más dolog. Így az elalvási szokások is dinamikusan változnak, illetve az is, hogy milyen elaltatási mód válik be éppen.

Összefoglalva, és egyben cáfolva pár népszerű tévhitet:

Minden baba képes önállóan elaludni,

– ha figyelembe vesszük a személyiségjegyeit és a képességeit, és nem akarunk valami olyat rákényszeríteni, amire még nem érett, vagy nem képes.
ha segítünk neki, hogy kipróbálhassa, megtanulhassa, hogy hogyan kell önállóan is elaludni. Ez sokféleképp történthet. Van, aki már a kezdetektől ezt az elalvási módot mutatja meg a babának, aki remekül el tud magától aludni a kiságyában. Más inkább csak későbbi életkorban gondolja úgy, hogy erre szükség van. Van olyan anyuka, aki hiába próbálta 1-2 hónapos korban, a baba még nem volt rá kész. Más babák remekül, pár nap alatt megtanulnak maguktól elaludni, mondjuk 4 hónaposan, 8 hónaposan, 15 hónaposan vagy 2 évesen. Van olyan baba, akinek 4 hónaposan ment, de 14 hónaposan csak cicin tud elaludni. Más babánál pont fordítva van ez. Van olyan baba, ahol csak egy icipici biztatás kell, és már alszik is a kiságyában, mint a bunda. Más baba a másik véglet: nála új elalvási mód bevezetése apró, szinte láthatatlan változások lépésein vezet keresztül és több hétig tart.
Egy biztos, ha azt szeretnéd, hogy a pici önállóan is el tudjon aludni, tudsz tenni érte, és nem csak a tehetetlen várakozás, meg a kényszerű önigazolás marad, hogy majd egyszer úgyis “kinövi”.


Szerző: Dénes Ivett
Forrás: http://www.smrv-journal.com/article/S1087-0792(09)00046-X/pdf

 

Ez is érdekelhet:

Kíváncsi vagy, miért ébred fel a babád 20 perc alvás után?

Miért jó, ha a baba önállóan tud elaludni?

Hogyan taníthatod ezt meg neki?

Csak cicin alszik el – mi a megoldás?

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal