Miért nem alszik a gyermek a babakocsiban vagy a gyermekülésben?

Rá lehet-e venni a gyermeket arra, hogy elaludjon a babakocsiban vagy a gyermekülésben?

Sokszor nem.

Mint mindenre, erre sincs csodamódszer, ami könnyen-gyorsan-tutibiztosan megoldást ad.
Mert lehet, hogy egyszerűen ezek a körülmények nem komfortosak minden pici számára. Vannak gyermekek, akik szeretik a zötykölődést, nem zavarja őket a fény, a zaj, más gyermekek meg érzékenyebbek. Ha a gyermek eleve nem érzi túl jól magát egy gyermekülésbe szíjazva, érzékenyebb az egyensúlyozó rendszere a gyorsulásra-lassításra, a kanyarokra, akkor nem lesz meg az a komfortérzete, ami támogatná az elalvását.

Ha a gyermeknek a testközelség a fontos, akkor érzi magát biztonságban az elalvásnál, akkor lehet, hogy a hátsó ülésen ülve nem fog tudni könnyen elaludni, ha pedig nem szeret a babakocsiban feküdni, vagy túl sok érdekes dolgot lát ahhoz menet közben, hogy el tudjon aludni, akkor nem sok esély van arra, hogy ez egy ideális elalvási mód lesz, bármilyen praktikusnak is tűnik a szülők számára.

Arról a témáról, hogy a gyermekek miért alszanak jobban vagy kevésbé jól különböző helyzetekben, itt olvashatsz–>>

Persze, azért lehet próbálkozni, hogy a gyermek rutint és tapasztalatot szerezzen a babakocsiban vagy gyermekülésben alvással kapcsolatban, bár a biztonságos alvás szabályairól nem szabad megfelejtkezni. A gyermekülésben altatást rendszeresen, órákon át nem ajánlják a szakmai szervezetek, főleg kisebb babáknál, és állandó felügyelet nélkül. A babakocsiban alvásra pedig hasonló szabályok vannak, mint a kiságyban alvásnál.

Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvsorozat II. kötetében, a Máshogy szeretném altatni a gyermekem.. című előadáson vagy a Tudástárban többféle módszerről is olvashatsz, hallhatsz, melyek az új alvási szokások bevezetéséről szólnak, ezek a babakocsiban vagy eseti jelleggel az autós ülésben alvás, mint új alvási szokás kialakításában is segíthetnek., természetesen nem sírni hagyva, alvástréningezve a gyermeket, hanem válaszkész szülői szemléletben.

És persze léteznek azok az alternatívák,

amik akkor is működnek, ha nem tud a gyermek ilyen módon elaludni. Meg lehet állni vezetés közben, ki lehet venni a babát a babakocsiból és kézben elaltatni, ha mindenképp az alvásidőre esne a program, az utazás.
Vagy lehet úgy időzíteni, hogy ébrenléti időben sétáljunk vagy menjünk autóval valahova, ha ez megoldható. Ez lehet, hogy hosszabb időt és több szervezést igényel, de a gyermek igényeinek, képességeinek figyelembevétele, elfogadása, teljesítése a szülői feladatok alapja. A gyermek számára ideális alvási körülmények biztosítása pont olyan fontos, mint a megfelelő minőségű táplálék, vagy a tiszta pelus biztosítása. Persze, előfordulhat, hogy egyszer-egyszer keksz és csipsz a vacsora, meg elfelejtesz magaddal vinni pótpelust, de nem az a célod, hogy a gyermek ehhez hozzászokjon, mert az praktikus és egyszerű neked.

Emellett érdemes rendszeresen újabb próbát tenni, hiszen a babák nagyon gyorsan fejlődnek, mindig máshogy szeretnek aludni, így könnyen előfordulhat, hogy ami most nem megy, az 1-2 hónap múlva sikerül.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

babaalvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
  • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.

Ez is érdekelhet:

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Cicin altatás kontra békés éjszakák

Mit jelent az igény szerinti szoptatás (iszsz)? Azt, hogy a baba minden szopási [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Ha nem megy az önálló elalvás

Az előadás arról szól, hogy mit tehetünk azért hogy a babánk önállóan is el tud [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az önálló elalvásról

A baba vagy kisgyermek önálló elalvása sok szülőnek szerepel a kívánságlistáján. [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Máshogy szeretném altatni a babám… – 1-2. rész

Ha nem szeretnéd már cicin, ringatva, babakocsiban vagy hordozva altatni a kicsi [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A cicin altatástól a kiságyban történő elalvásig

Niki kislánya, Lilla 13 hónapos volt, esténként cicin aludt el, közös ágyban töl [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A babakocsiban altatástól a kiságyban alvásig

  Judit kislánya, Fanni 6 hónapos volt, mikor az anyukája úgy döntött, hogy [...]

Előfizetek a tudástárra
2022-09-13T15:46:44+02:00