Kivilágított esték

A mai bejegyzésben egy friss kutatás eredményét szeretném bemutatni. A Kolorádói Egyetem tudósai 3-5 év közötti gyermekeket vizsgáltak azzal kapcsolatban, hogy a cirkadián ritmusukra milyen hatást gyakorol az esti magas fényerő.

A kísérlet úgy zajlott, hogy az előkészület során minden gyermeknél szigorú elalvás előtti rutint vezettek be, és félhomályt biztosítottak az estékre. Nyálmintából mérték a gyermekek melatonin hormon szintjét (a melatonin nevű hormont az agyunk termeli, szerepe van a cirkadián vagy napi ritmus beállításában, ami nagyban meghatározza, mikor érezzük magunkat álmosnak esténként, mikor tudunk elaludni. A fény hatására a melatonin termelés csökken, a sötétség fokozza a termelődést. A melatonin legfontosabb szerepe az, hogy segíti az elalvást, illetve fenntartja az alvást az éjszaka folyamán).

A kísérlet utolsó napján a félhomály helyett este, az elalvás előtt 1 órán át erős fényben játszhattak a gyerekek, és eközben is nézték a melatonin szintet. A hormonszint 80%-kal csökkent, és még 50 perccel később sem állt vissza a megszokott értékre.

Mi következik mindebből?

Ha az esti díszkivilágítás ilyen jelentősen befolyásolja a kisgyermekeknél az esti elalvást nagyban elősegítő hormon termelődését, akkor érdemes átgondolni, hogy az esti fektetés, az elalvás előtti rutin milyen fényviszonyok között zajlik, hány lámpa ég a fürdés vagy a meseolvasás alatt, vagy mennyi mesét néz a kisgyermek elalvás előtt, milyen eszközön, mekkora fényerő mellett.

Főleg akkor fontos kérdés ez, ha amúgy is nehezen alszik el a gyermeked esténként, húzza az időt, vagy reggelente fel kell ébresztened ahhoz, hogy időben beérjetek az oviba.

Bár a kutatást csak 10 gyermek bevonásával végezték, egyfajta erősségű fénnyel, a kutatók felhívják a figyelmet, hogy a felnőtteknél történő kutatásokkal szemben úgy tűnik, hogy a kisgyermekek sokkal érzékenyebbek a fényviszonyok változására, ami minket nem zavar, az nekik már jelentősen befolyásolja a napi ritmusát.

Ha nehezen megy az esti elalvás, alvás helyett a gyerkőc még egy mesét (ölelést, enni, inni, pisilni) szeretne, nem tud nélküled elaludni, fél a sötétben, vagy folyton visszahív a szobába, akkor olvasd el a könyvem is, ahol ezekre a problémákra is bevált, gyakorlati tanácsokat, megoldásokat olvashatsz.


Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lameese D. Akacem, Kenneth P. Wright, Monique K. LeBourgeois. Sensitivity of the circadian system to evening bright light in preschool-age childrenPhysiological Reports, 2018; 6 (5): e13617

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Mit várhatsz el a babától az alvása terén és mit nem?

Rengeteg irreális elvárással találkozom a baba-mama Facebook csoportokban és ho [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A baba temperamentuma és alvása

Hogyan függ össze a baba temperamentuma és az alvása? Mit értünk nehéz és könny [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák 6-9 hónapos korban

A babák alvása 6-9 hónapos kor körül sokat változik. Hogyan készüljünk fel erre [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák 3-5 hónapos korban

A babák alvása 3-5 hónapos kor körül sokat változik. Hogyan készüljünk fel erre [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan alszanak a babák az első 3 hónapban?

A babák alvása az első pár hónapban még elég hektikus és változékony. Hogyan se [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A többemberes babákról

Az előadás a többemberes babákról és azok jellegzetes alvási szokásairól szól [...]

Előfizetek a tudástárra

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-11T15:05:58+02:00