A szülők gyakran heteket, hónapokat töltenek azzal, hogy a szülésre megfelelően felkészüljenek. Írnak szülési tervet, kiválasszák a megfelelő kórházat, a megfelelő szülésznőt, bábát, dulát, szülészorvost, átgondolják, hogy milyen beavatkozásokat szeretnének, és milyeneket nem engednek, vagy csak életveszély esetén. Pedig a szülés csak 1-2 napig tart, és utána kezdődik az élet a babával, ami viszont egy életen át tart. És a baba alvása kapcsán mégis sokkal kevesebb tervezés, előre gondolkodás jellemző, így ebben az összefoglalóban ebben szeretnék segíteni Neked.

Mire érdemes gondolni az alvás, altatás kapcsán, mielőtt még megérkezik a baba?

Nézzük meg ezt a 7 lépés alvásprogram pontjai alapján:

 • 1.lépés – A reális elvárások: A kisbabák alvásának jellemzőiről és az ezekből következő reális elvárásokról nagyon sok részletet olvashatsz a könyvekben, így most erre újra nem térek ki.  Itt most egy speciális témát hoznék fel, az pedig a szülők, saját maguk felé irányuló elvárásainak témája. Az ugyanis a szakmai tapasztalatom, hogy nagyon sok újdonsült szülő túlvállalja magát a baba érkezése kapcsán. Azt gondolják, hogy egyedül is fognak boldogulni, hogy menni fog egyszerre a baba, az esetleges testvérek, a háztartás ellátása, a saját szülővé válásuk nehézségeinek megoldása, a szülés utáni testi-lelki regeneráció, és akár még a munka vagy a baráti, rokoni kapcsolatok szokásos intenzitású ápolása is. Aztán, amikor hazamenetel utáni 2. napon, az érzelmi hullámvölgyet megélő anyuka, aki már lassan 1 hete nem aludt 1 óránál hosszabb időtartamot egyhuzamban, ott áll fájó gát- vagy császársebbel, vérszegényen, a szoptatással és a baba sírásával küszködve rendes ebéd nélkül a káosz közepén, ringatni próbálva a túlfáradt újszülöttjét, akkor ez a szituáció sem a baba alvásának, sem az anya jóllétének, sem a kapcsolatuk bensőségessé válásának nem kedvez. És sajnos az is előfordul, hogy ilyen szituációban már nem lehet azonnal segítséget találni. Mert a nagyszülők még dolgoznak, a barátok nem tudnak szabadságot kivenni, a rokonok messze élnek, a gyermekágyas segítők meg több hónapnyi várólistával dolgoznak.

  Szóval, érdemes időben gondolni arra, hogy ki tud segíteni a szülés körüli és a gyermekágyas időszakban, és pontosan milyen segítségre lesz szüksége a családnak. Mert a baba jó alvási szokásainak megalapozása már akkor kezdődik, mikor a gyerkőc még a pocakban van. Az anya lelkiállapota, kipihentsége már akkor pozitívan hathat a baba alvására, amikor még meg sem született a pici. És ez akár közvetett módon az apára is igaz. Hiszen a párkapcsolatuk minősége fontos szempont pl. a baba-mama kapcsolat alakulásában. A kutatások megállapították, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élő anyák szenzitívebb, jobban ráhangolódó módon tudnak kapcsolódni a gyermekükhöz, ha ezt az apa megfelelően támogatta. Akár úgy, hogy átvállalta azokat a feladatokat, amik az adott élethelyzetben nem voltak az anya számára kivitelezhetőek, vagy úgy, hogy elfogadta és támogatta a párja azon szükségletét, hogy másfajta segítségre is szüksége van, akár lelki támogatás, akar fizikai segítség, akár szakember bevonása formájában. Számos alvási nehézség megelőzhető lenne, ha az anya az első pár hónapban kizárólag a babájára tudna koncentrálni, megismerve őt és az anyává válás folyamatára figyelve, ahelyett, hogy minden egyéb életszerepére is ugyanolyan módon kelljen időt szánnia, sokszor a baba-mama kapcsolat rovására. Ha az anyának van lehetősége megfigyelni a gyermeke apró jelzéseit, sokat kapcsolódni hozzá, érzékenyen reagálni a folyton változó igényeire, akkor a baba altatása, táplálása, ellátása is harmonikusabban alakulhat. A segítségkérés nem a gyengeség, sokkal inkább a sérülékenység felvállalása bátorságának jele.

 • 2. lépés – Az alvási körülmények: Itt a megfelelő alvó szoba és a megfelelő körülmények kialakításán kell előre gondolkodni. Ennél a lépésnél szintén segítségedre van a könyv, ahol pontosan leírtam, hogy milyen ideális körülmények vannak, illetve milyen alvási elrendezések léteznek, ezeknek mik az előnyei és a hátrányai, és hogy hogyan tudod ezt kialakítani. A könyv mellé járó munkafüzetben pedig egy részletes leírást találsz arról, hogy hogyan tudod például a gyermek szobáját vagy az alvószobáját úgy kialakítani, hogy az biztonságos, békés, nyugodt alvást biztosíthasson a gyermeked számára. Arra érdemes például gondolni, hogy mit tudsz tenni, ha zajos környéken laktok, megoldható-e a megfelelő sötétítés, a gyermek melyik szobában fog aludni napközben vagy éjszaka. Hogyan biztosíthatóak ezek a körülmények a nap bármelyik szakában, illetve milyen alternatív lehetőségek vannak, ha például nem működik az együtt alvás, a közös ágy, a külön szoba, nem oké a kiságy, vagy a babaöböl. A biztonságos alvás szabályainak megismerése és lehetőség szerinti betartása az egyik fontos szempont, melyet sosem szabad figyelmen kívül hagyni.

 • 3. lépés – Az alvásblokkolók: Az alvásblokkolók általában nem az első napokban szoktak jelentkezni, hanem mindegyik életkorra megvannak a jellemző hatások, melyek negatívan hathatnak a kicsi alvására. Ezzel a lépéssel kapcsolatban leginkább arra érdemes felkészülni, hogy például a különböző esetlegesen felmerülő egészségügyi problémák, öröklődő hajlamok vajon megjelenhetnek-e a baba életében (ételallergia, reflux, ekzema, csecsemőkori kólika), melyek alvásblokkolóként szerepelhetnek már akár a megszületés után is.  Emellett pedig a baba akut betegségei (láz, nátha, köhögés, fájdalmak, hasfájás) kapcsán érdemes kikérni a gyermekorvos szakmai véleményét, hogy milyen készítmények, szerek adhatóak a babának, hogyan lehet leszívni az orrát, csillapítani a lázát.

 • 4. lépés – Az elalvás előtti és az ébredés utáni rutin: . Ezek a rutinok az első időkben nem egy hosszú és bonyolult eseménysorok, hanem egy-két perces apró történést jelentenek, de nagyon fontosak a baba jó alvása szempontjából. Emiatt már a pici érkezése előtt érdemes átgondolni, hogy milyen lépéseket tervezel, illetve a saját érzelemszabályozás, az önreflexiós képességek átgondolása is fontos szempont lehet a baba alvásra hangolása kapcsán.

 • 5. lépés – A napirend:  A baba napirendje az első hetekben, hónapokban még nagyon hektikus lehet, pont emiatt is érdemes átgondolni, hogy nagyjából mire számíthatsz, akár azzal kapcsolatban is, hogy a saját napi ritmusodat hogyan tudod a babád napirendjéhez igazítani. A baba napirendje sokszor fog változni, és ilyen esetekben elkél némi rugalmasság, pl. a szülők esti elalvási idejének vagy a nappali teendők átgondolásában. A kicsik az első hónapok során általában rövidebb időt töltenek éjszakai alvással, tehát a késő esti altatás lehet könnyebben összeegyeztethető a szülők napirendjével. Ha a babát 19-20 óra környékén már esti altatásra teszik le, főleg annak érdekében, hogy jusson még pár óra az egymással kettesben töltött időre is, akkor könnyen lehet, hogy a baba reggel 4-5 óra felé fogja úgy gondolni, hogy ideje elindulnia a napnak.

 • 6. lépés – A táplálás, a játék és a programok: A pici baba alvása kapcsán arra is érdemes gondolni, hogy milyen táplálási módra készülnek a szülők, van-e lehetőség majd a szoptatásra, vagy tápszeres táplálásra lesz szükség. A szoptatásra is érdemes felkészülni, mert számos szoptatási nehézség megelőzhető lenne, ha a szülők ebben a témában is felkészültek lennének. A játékok kapcsán leginkább a kevesebb, több elve lehet egy fontos szempont. A pici babának leginkább a szülőkkel való együttjátszásra van szüksége, nem színes-szagos gyermekjátékokra. A programok kapcsán pedig szintén a visszafogottság lehet a jó irány, főleg az első hetekben, amikor a baba életét még nagyrészt kitölti a külvilághoz való alkalmazkodás feladata, és számára az otthoni környezet is nagyon sok ingert ad.

 • 7. lépés – Az alvási szokások: Az altatás módját pedig szintén érdemes úgy átgondolni, hogy többféle opció jön szóba, hogy nem döntöd el előre, hogy te csak így vagy úgy fogsz altatni. Bekalkulálod azt, hogy lehet, hogy az első pár hétben nem tudsz mondjuk hosszan sétálni a babával, mert olyan egészségügyi állapotban vagy. Át kell gondolnod, hogy a cumi például egy szükséges eszköz lesz, vagy semmiképp nem szeretnéd használni. És ugyanez a helyzet a különböző olyan eszközökkel is, amelyek segíthetik a gyermek elalvását, például a különböző hordozókendők használata, vagy mondjuk egy nagy fitnesz labda, amin lehet rugózni.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
 • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.
 • Dr. Purebl György:Te jól alszol? – minden, amit az alvásról és az alvás zavarairól tudni érdemes